Games in het MBO

Bericht van Alex van Winkel, oud cursist van Gamescool:

Op verzoek zal ik met enige regelmaat verslag doen van mijn ervaringen met Gamemaker in de klas. ‘In de klas”, betekent groepen uit het Voortgezet Onderwijs voor  AndersTaligen (VOAT) en de MBO-1  Assistenten opleiding (AKA). Dit zijn twee onderdelen van School 23, dat op zichzelf weer een onderdeel is van het ROC Eindhoven.

Gamemaker op school
Gamemaker op school

Ik geef lessen Informatica / Digitale vaardigheden (het beestje moet een naam hebben) in groepen binnen eerder genoemde afdelingen van School 23. VOAT en AKA zijn twee totaal verschillende doelgroepen, die elk een andere aanpak vereisen. Voor beide groepen geldt wel dat het werken met Gamemaker (en GameMaker4School) vooral facultatief is.  De leerlingen  van AKA – techniek krijgen allemaal wel een initiatie in GameMaker, maar daarbuiten is het zo dat leerlingen in bepaalde periodes kunnen KIEZEN voor het maken van games in GameMaker.Goed.. een leerling heeft gekozen voor het maken van games met Gamemaker… en dan ?  Dan krijgt de leerling eerst een heel eenvoudige opdracht die ik zelf gemaakt heb. Vanwege het (taal-)niveau is deze opdracht in héél kleine stapjes opgedeeld, met héél veel extra screenshots.  Dit bevordert het zelfvertrouwen van de leerling , is mijn ervaring en geeft de leerling de moed om verder te gaan in een reguliere lesmethode zoals GameMaker4School voor het Voortgezet Onderwijs.

Over het algemeen kunnen leerlingen uit de “hogere klassen” van VOAT goed met de methode van GameMaker4School uit de voeten. Het boek heeft een prettige lay-out, er staan zo goed als geen fouten in en de opdrachten zijn helder geformuleerd.  Het afgelopen schooljaar ben ik begonnen met het inzetten van deze methode en dat heeft al tot mooie creaties geleid.

Het mooiste is het natuurlijk als een leerling een game helemaal “from scratch” maakt.  Voor ze dát vertrouwen in zichzelf hebben…  dat duurt wel even. Een paar maanden meestal. De leerlingen vinden het prettig om met een spel te beginnen dat al half af is, merk ik. En zo is de methode ook opgebouwd.

GameMaker zelf is lekker overzichtelijk. Binnen een paar lessen voel je je al vertrouwd met de werkwijze en syntax. Je hebt snel resultaat en dat werkt stimulerend.

Tot zo ver een verslag uit de praktijk. En omdat ik gezien heb dat er hier en daar tips worden gegeven op deze weblog, sluit ik af met deze tip:

http://www.codecademy.com/ 

Een Engelstalige website om zelfstandig o.a. Python of JAVA-script te leren. Voor docenten met leerlingen die het Engels redelijk beheersen… een GOUDEN tip, al zeg ik het zelf…     🙂

Een andere dag met games op het MBO:

Zooo.. vandaag weer een leuke les gehad met 3 leerlingen van AKA richting economie en handel. Fijn om leerlingen plezier te zien hebben in leren. Mijn veronderstelling werd weer eens bewezen: mensen vinden het van nature fijn om iets te leren. Vooral als ze er van overtuigd zijn dat deze nieuwe kennis / vaardigheid ze in de toekomst wat op zal leveren.

MBO-gameles
Tülin, Ibrahim en Abbas speelden een spel om namen te leren sorteren. Dat lijkt eenvoudig, maar zegt u zelf eens, welke naam gaat voor : A.J. Ömer – van den Bosch of A.J.J. van Omer-Aerts ?
Nou ? Mijn leerlingen weten het ! Althans… wisten het op enig moment, want 2 van de 3 leerlingen had alle rondes doorlopen. En je kan bij dit spel pas een ronde verder als je alle namen in de goede volgorde hebt gezet. Ik ga deze game over een week nóg eens laten spelen om te kijken of de rondes nu sneller doorlopen worden.
Belangrijk voor mij was te zien dat dit middel het doel dient : namelijk de leerling leert namen te sorteren op alfabetisch lexicografische wijze. En verder dat de leerlingen er lol hadden. Tülin was eerder klaar en mocht iets voor zichzelf gaan doen (Facebooken, YouTuben… whatever…), maar in plaats daarvan ging ze mee zitten kijken hoe Abbas het er vanaf bracht. Ze ging zelfs Abbas leren hoe hij moest sorteren.. Zeg nou zelf.. dat is toch wat je als docent het liefst ziet ?
Achter dit succesverhaal schuilen natuurlijk wel uren van gefrustreerd puzzelen naar bugs in je eigen game, maar al dat puzzelwerk werd vandaag ruimschoots beloond !

Link naar de game (gratis online te spelen: ) http://facilitair.rocehv.nl  (HTML5 !)

Meer info over gamelessen op school: www.gamescool.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *