low budget elearning ontwikkelen

Moodle is een mooi platform om (goedkoop) een elearning systeem mee op te zetten.  Goedkoop wil niet zeggen dat het niet ook high end kan zijn trouwens. Maar dit stukje gaat over low budget ontwikkeling. Voor die docent of school die zijn eigen lesprogramma online wil zetten, of die aanvullend onderwijs wil maken om aan te bieden aan leerlingen/studenten. Of voor de sportvereniging die thuisoefeningen in een elearning systeem wil zetten of voor diegene die zijn kennis over zijn of haar hobby online wil aanbieden (al dan niet commercieel).

Elearning bouwen = veel werk

Zogezegd is Moodle een mooi raamwerk waarbinnen je online lessen kan aanbieden. Het is niet veel werk om een Moodle installatie op te zetten en (eventueel met wat hulp) kan je binnen een uur je online ‘frame’ opgetuigd. Het grote werk bestaat echter uit al het bewerken van foto’s, teksten, video’s, audio, kortom het maken van alle multimedia. Als je daarvoor experts inhuurt, wordt het weliswaar mooier, maar ook duurder. Voor doe het zelvers met veel tijd is een oplossing wellicht het Multimedia Cookbook. Daarin wordt stap voor stap beschreven hoe je de diverse multimedia bewerkt in diverse tools. Handig voor beginners!

Ik sluit af met een visie: was het vroeger normaal dat elke docent in staat was zijn eigen lesmateriaal samen te stellen, nu zouden docenten zelf hun elearning modules moeten kunnen maken. Ondanks de beperkingen van elearning biedt het een (deel-)antwoord op te grote klassen, uitval, en verschillen in leerstijlen van leerlingen en studenten alsmede een antwoord op de ‘multimediageneratie’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *