Voor wie er van droomt om (later) gamedesigner te worden, hier een paar belangrijke tips die je op weg helpen:
1. Speel veel games
Jazeker, het mag, nee zelfs het moet. Als je gamedesigner wilt worden moet je veel games gespeeld hebben. Niet voor namedropping (met lage stem: “ik heb nog flubledebubeldy 1.0 gespeeld die was zoveel beter dan flubeldebubbledy 2” en dat soort onzin waar je toch echt geen indruk mee maakt op anderen) maar omdat er veel herhaald wordt in verschillende games. Door veel (verschillende) games gespeeld te hebben, ken jij een hoop gamemechanics die je als bouwstenen kunt gebruiken voor jouw eigen game. Omdat er zoveel herhaald wordt in games, kan je jezelf een hoop geld besparen: speel de oudere versies die je voor een paar euro, een tientje max, koopt op marktplaats, ebay, koniginnedag koningsdag, enz. De mame emulatoren van oude console games (atari, nintendo NES, sega, etc.) is ook goed studiemateriaal en het schijnt dat er wel eens mame games van de vrachtwagen vallen op het internet….
2. Speel veel bordspelen
De bron van veel computergames zijn bordspelen dus ook die moet je uitvoerig spelen. Van de oude klassiekers backgammon, schaken, dammen, ganzenbord tot de nieuwe uitvindingen van Klaus Teuber en andere bordspelontwerpers.
3. Maak je eigen bordspellen
Het gaat even tijd nodig hebben voordat je de technieken beheerst om je eigen videogame te programmeren, dus begin met het maken van bordspellen. Daar is niets mis mee (denk nogmaals aan Klaus) en je leert er basale zaken van gamedesign als spelverloop, balans, testsessies en gameart mee. Veel spelen met vrienden. Ook varianten op ‘schoolplein spelletjes’ (tikkertje, balletje trap, verstoppertje) zijn geschikt om mee te experimenteren.
4. Begin easy
De games die jij waarschijnlijk tof vindt (de Xbox1 en PS4 titels) zijn door grote teams van zeer goede professionele specialisten gemaakt. Dus dat red je niet in je eentje. Maar een simpele game in een tool als Gamemaker, Scratch, Gamesalad kan iedereen maken. En de uitdaging is (voor nu) om met simpele middelen toch een leuk spel te maken. Soms zijn heel simpele spelletjes (casual games) vernieuwender dan de grote sequels die qua gamemechanics al jaren hetzelfde blijven en alleen grafisch steeds mooier worden.
5. Doe een cursus of lees een paar boeken
Doe een cursus gamedesign zoals bijvoorbeeld bij Gameskool of lees een paar boeken over games bouwen. Uiteraard beveel ik Gameskool.nl aan omdat het imho een van de goedkoopste en snelste manieren is om kennis te maken en je te verdiepen in de verschillende basisdisciplines van gamedevelopment zoals: design, gameart, 2d/3d, gamesounds, testen, programmeren en de diverse tools die je nodig hebt. Maar ook met een paar boeken en of tutorials die je her en der kan vinden kan je een heel eind komen. Het gaat erom dat je overzicht krijgt in de dingen die nodig zijn bij het maken van je game en dat je ontdekt welk onderdeel van games bouwen het beste bij jou past (programmeren/techniek, gameart, gamesound, concept en/of de organisatie van het geheel).
6. Hou je idee zo lang mogelijk geheim
Als je een goed en nieuw game idee hebt: hou het zolang mogelijk geheim. Er zijn helaas bedrijven die goede game ideeën jatten en snel uitbrengen op bijvoorbeeld iOs. Je kan een idee niet beschermen, wel een uitvoering van een idee. Dus je mag best een nieuwe versie van Pac Man maken, zolang de game maar een andere naam krijgt en er voldoende anders uitziet. Dus “Pec Men” zal niet mogen, maar bijvoorbeeld “Happy Man” wel (en dan moet de game net even er anders uitzien ook). Dus zorg ervoor dat niet iemand anders jouw goede idee voor jou gebouwd heeft, eerder dan jij zelf.
7. Doe het niet alleen
Gamedesigner wordt je niet door allemaal boeken en ingewikkelde theorie te bestuderen. Gamedesigner wordt je doordat je allemaal games hebt ontwikkeld. Doe dat samen met een groep vrienden. Dan gaat het sneller en is het veel leuker om te doen.