duurzaam beleggen in opkomende markten kan wel

Zoals mijn trouwe bloglezers weten, ben ik altijd op zoek naar kleine en grote manieren om te verduurzamen. Duurzaam bankieren is een mogelijkheid die misschien nog wel meer impact heeft dan het vervangen van je gloeilampen. Wie duurzaam wil beleggen komt eigenlijk altijd uit bij de ASN bank of de Triodos bank. Zij hebben prima beleggingsfondsen, met een vergelijkbaar of zelfs beter rendement dan andere – niet duurzame – beleggingsfondsen. Dat bijvoorbeeld het ASN aandelenfonds het beter deed dan andere vergelijkbare fondsen kwam door hun principes: niet in banken beleggen, want die zijn niet transparant. En dus heeft dit fonds veel minder last gehad van alle bank-ellende van de afgelopen jaren. Duurzaamheid betekent niets minder dan minder risico. Het ASN aandelenfonds belegt ook in aandelen van bedrijven die relatief veel minder CO2 uitstoten, dus minder energie nodig hebben. M.i. is dit fonds dus minder kwetsbaar voor de volgende crisis: energieschaarste.

Tot zover het goede nieuws over deze duurzame fondsen. Het grote nadeel van deze beleggingsfondsen is dat ze voornamelijk in de westerse wereld beleggen. Natuurlijk als je in DSM belegt, beleg je indirect ook in de DSM activiteiten in Azië. Ik zelf zou liever gespreider beleggen en een deel van mijn geld ook in ’emerging economies’ steken. Tot voor kort was dit niet mogelijk op een duurzame manier. Robeco maakte wel reclame dat ze “steeds meer rekening houden met mens en milieu in opkomende markten” maar bij bestudering van de kleine lettertjes bleek dit niet veel voor te stellen. Dus gewoon je geld in mijnbouw, marionetbedrijven van Putin, ontginning van regenwouden, oliewinning in kwetsbare natuurgebieden, enzovoort en dat is wat ik absoluut niet wil. Overigens ben ik niet tegen economische ontwikkeling van opkomende landen (wat we vroeger derde wereld noemden). De armoede die je daarmee bestrijdt is een absolute vereiste in duurzame ontwikkeling, bovendien waarom zou de meerderheid van de mensheid geen recht hebben op wat wij hebben? Overigens lijkt Robeco wel bezig met het verduurzamen van hun fondsen, ze hebben een aantal duurzame themafondsen in samenwerking met SAM. Laten we hopen dat ze al hun fondsen verduurzamen, ook die in opkomende landen beleggen.

In het buitenland zijn er veel meer duurzame fondsen beschikbaar. Duurzame obligatiefondsen, een duurzaam vastgoedfonds (Sarasin), CO2 ‘arme’ indexfondsen, duurzame indexfondsen en ….duurzame fondsen die in opkomende markten beleggen. Een site die een goed overzicht van de vele duurzame beleggingsmogelijkheden geeft is: http://www.sustainable-investment.org/. Tot voor kort moest je om in een dergelijk fonds te beleggen een rekening in het buitenland openen…nogal omslachtig, tenzij je misschien vermogend bent en andere redenen hebt om bv. in zwitserland een rekening te openen. Doordat Alex een nieuw product heeft: fondsbeleggen, zijn vrijwel al die fondsen nu ook in Nederland beschikbaar. Als ze een duurzaam fonds nog niet hebben in hun assortiment, kun je het met een simpel emailtje aanvragen en binnen een paar dagen/weken is het fonds te koop via alex.nl!

Iedereen moet beleggen
Inmiddels is door de schuldencrisis wel duidelijk dat iedereen een potje voor slechtere tijden zou moeten hebben. Ook ‘zekerheden’ als een uitkering of pensioen zijn niet meer zo zeker. Sparen moet, maar op de langere termijn levert dat weinig op door inflatie en de -kunstmatig- laaggehouden rente. Erica Vandegaal en andere no-nonsense geldguru’s zijn erg voor het maandelijks inleggen in een wereldwijd beleggingsfonds. Het ASN aandelenfonds is daarvoor (m.i.) een prima keuze, maar nog beter is om dat aan te vullen met een duurzaam fonds in opkomende markten, zodat je wereldwijd belegt.

Bijvoorbeeld maandelijks inleggen:

50 euro in het ASN aandelenfonds
50 euro in het First State Global Emerging Markets Sustainable

(en dan gewoon 10-20-30 jaar niet naar omkijken, of de beurs nu omhoog of omlaag gaat)

Als je meer wilt beleggen en ook meer wilt spreiden kun je een mix maken van ASN aandelenfonds, Kempen Sense Fund (small en midcap), First State Global Emerging Markets Sustainable en First State Pacific sustainable. Dan heb je meer spreiding en meer regio’s en een mix van grote en kleine bedrijven. Wil je bijvoorbeeld ook vastgoed (zou ik niet doen de komende jaren, maar dat is een ander verhaal), dan kun je bv. kiezen voor Sarasin sustainable Real Estate en/of het Triodos vastgoed fonds. Verder zou je het kunnen aanvullen met wat fondsen die zich richten op een duurzame oplossing voor de energie, water en materialenschaarste zoals de Robeco SAM fondsen of het ASN milieutechnologiefonds.

Voorbeeldverdeling:

30 % ASN aandelenfonds
30 % First State Global Emerging Markets Sustainable
15 % Kempen Sense
10 % Sarasin sustainable Real Estate
15 % ASN milieutechnologie fonds

Tenslotte zou je ook kunnen overwegen om in duurzame energieopwekking te beleggen (als een soort alternatieve vastgoedbelegging), dus in windmolens en/of zonnecellen direct. Dat kan bv. bij meewind of via een lening aan een windvereniging. Zelf zonnecellen op je dak plaatsen is trouwens inmiddels ook rendabeler dan een spaarrekening (en ook rendabeler dan de beurs de afgelopen 10 jaar). En als je bank omvalt of als de euro verdwijnt, werken jouw zonnecellen nog steeds!

Disclaimer: ik ‘zit’ zelf in ASN fondsen en ga ook in andere bovengenoemde fondsen beleggen. Ik ben geen beleggingsexpert maar een amateurbelegger met 10 jaar ervaring, raadpleeg vooral ook websites als www.morningstar.nl

2 thoughts on “duurzaam beleggen in opkomende markten kan wel”

  1. Het gaat volgens de regering wat beter met de economie. Toch is van een opleving nauwelijks sprake. Nederlandse bedrijven investeren wel maar dan over de grens . Dit zorgt er voor dat opkomende economieën nog verder kunnen groeien. Nederlandse bedrijven blijken echter te krimpen binnen hun eigen landsgrenzen. Dit heeft mede te maken met de keuze van sommige bedrijven om goedkoper te produceren in het buitenland. Hierdoor komen in Nederland niet zelden meer mensen op straat te staan. De overheid zou deze ontwikkeling effectief moeten bestrijden door het investeringsklimaat voor bedrijven in Nederland gunstiger te maken.

  2. De link in het vorige bericht is niet juist. Helaas kan ik het bericht niet verwijderen. Ik hoop dat de moderator het bericht leest en dit bericht er voor in de plaats wil zetten. Alvast bedankt.

    Het gaat volgens de regering wat beter met de economie. Toch is van een opleving nauwelijks sprake. Nederlandse bedrijven investeren wel maar dan over de grens . Dit zorgt er voor dat opkomende economieën nog verder kunnen groeien. Nederlandse bedrijven blijken echter te krimpen binnen hun eigen landsgrenzen. Dit heeft mede te maken met de keuze van sommige bedrijven om goedkoper te produceren in het buitenland. Hierdoor komen in Nederland niet zelden meer mensen op straat te staan. De overheid zou deze ontwikkeling effectief moeten bestrijden door het investeringsklimaat voor bedrijven in Nederland gunstiger te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *