Is Gamemaker een tool voor professionals?

Ik ben al lang geleden gevallen voor de charme en simpele maar daardoor toegankelijke structuur van Gamemaker om daar mee (eenvoudige) spelletjes te maken. Alhoewel een enkele professionele gamedesigner Gamemaker wel gebruikte voor zijn of haar gameontwikkeling, had het vooral een hobbyimago. Gamemaker is 2d, is gratis en wordt vooral gebruikt in het onderwijs om jongeren te onderwijzen. Maar eigenlijk deed dat imago de kracht van gamemaker tekort: Ik had ooit eens een discussie met HKU gamedesign studenten wat Flash nou eigenlijk meer kon dan Gamemaker en afgezien van de flash ondersteuning voor het web konden we niets bedenken.

1 tool vele platforms

Maar er gaat een hoop veranderen met de nieuwe versie van Gamemaker. In de code van Gamemaker 8.1 vond men deze code:

os_android
os_device
os_ios
os_macosx
os_psp
os_type
os_win32
os_win64

Als de geruchten kloppen dan kan je met de nieuwe PRO versie games maken voor:

Apple OSX
Android
Ipod/Iphone/Ipad
Sony PSP
Windows

Verder gaat het gerucht dat de nieuwe versie HTML 5 code kan generen waarmee je dan ook browsergames kunt maken die kunnen concurreren met Flash.

2d Revival
Door de populariteit van de Iphone en later de ipad is er een revival ontstaan van 2d games. Als nostalgist ben ik daar natuurlijk blij mee, maar afgezien daarvan maakt het ook Gamemaker een interessante tool voor professionals. Misschien niet voor de grote studio’s maar wel de kleintjes. De eenmanszaken, de startups en zolderkamerbedrijven.

Want de allesbepalende succesfactor voor het produceren van een game is tijd. Dus als je met een keer code voor 6 platforms kunt produceren (en wat tweaken per platform daarna), zijn veel gameprojecten opeens haalbaar, waar je eerst nog een berg geld (tijd) nodig had om te slagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *