Moodle als LMS?

Ik heb al eens geschreven dat je goed moet opletten of je een LMS zoekt of een LCMS. De eerste is vooral bedoeld voor het beheersen van de logistiek rond studenten/leerlingen (roosters, cijfers, planningen, etc.) en de tweede is vooral bedoeld voor het gebruiken van ICT om dingen te leren (de content staat centraal). Ik ben als ‘onderwijsvernieuwer’ natuurlijk vooral in de tweede ge├»nteresseerd. Heel kort door de bocht is Blackboard er eentje van het type 1 en Moodle van het type 2. De afgelopen jaren zijn de systemen natuurlijk naar elkaar toe aan het groeien. M.a.w. de meeste LMS krijgen meer content mogelijkheden (interactiviteit) en de meeste LCMS krijgen ook meer beheersfuncties.

Moodle als beheerssysteem?
Moodle is goed, erg goed als het gaat om de interactieve mogelijkheden, maar eerlijk gezegd als beheerssysteem voor grote scholen ben ik nog niet helemaal overtuigd (u mag reageren in het forum!). Maar eerlijk gezegd, ik heb me ook niet veel in dat deel van Moodle (met mogelijke extensies en third party uitbreidingen) verdiept. Er is nu een boek dat antwoord probeert te geven op die vraag: Is moodle geschikt als school-beheerssysteem: Moodle as a Curriculum and Information Management System.

Meer nog dan het antwoord op de vraag, vind ik het een nuttig boek voor systeembeheerders van Moodle. Er is namelijk heel veel materiaal voor docenten, auteurs en moodlegebruikers, maar de systeembeheerders moeten het met een paar karige manuals doen. In dit boek krijgen zij veel hulp tot en met kleine tweaks in de php code van Moodle (als nodig, en hoe je dat dan doet). De uitgever Packtpub ontwikkelt zich meer en meer tot een brenger van ‘missing manuals’ van Moodle. En dat is fijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *