Moodle zelf hosten?

Ik heb nu alweer een aardig aantal Moodle projectjes gedaan en tot voor kort deed ik de hosting zelf. Zuinige hollander die ik ben. Voor een paar euro per maand of zelfs per jaar vindt je wel een algemene hosting partij die PHP en MySQL heeft en dan werkt het wel die moodle installatie. Niet als het project klaar is en ‘in productie is’, dan wil ik niets meer met beheer en hosting te maken hebben. Want alhoewel ik best technisch ben, ik wil niet op vrijdagavond gebeld worden: “Help de site is gehacked, het moet NU gefixed worden”. Maar zolang het project nog in ontwikkeling was (dat is tenslotte mijn werk meestal) wilde ik wel een hosting verzorgen bij een of andere budgethost voor Moodle.

Maar ja…, wat gebeurt er dan?

  • je krijgt een mailtje (op vrijdagavond) dat er een security issue is met een bepaalde versie van PHP/MYSQL en dat je zsm je moodle site moet updaten, omdat je site anders gehacked wordt
  • je komt erachter dat je abonnement zo budget is, dat er geen backups gemaakt blijken te zijn. Wel van je website, maar niet van je MYSQL database. Dit merk je natuurlijk pas, nadat er een backup teruggezet moet worden, omdat er iets helemaal mis is gegaan tijdens je project
  • je hebt je site draaien op een POSTGRES database ipv een MYSQL (dat zou namelijk beter zijn), maar dan blijkt dat de provider de POSTGRES server verwaarloost. Je site wordt te traag voor woorden. Upgraden naar een nieuwe POSTGRES 8 database lukt niet, want je weet eigenlijk niet zoveel van POSTGRES SQL (en de hostende partij ook niet) en bij een POSTGRES  7 blijven op een nieuwe server, kan ook niet, want de beheerder is over naar 64 bit servers, waar geen POSTGRES 7 op draait…
  • de backups die je maakte blijken corrupt en of onvolledig (er zijn heeeeel veel instellingen bij Moodle die verkeerd kunnen staan als je niet oplet, alhoewel dat in Moodle 2.0 beter schijnt te zijn)
  • je krijgt weer een mailtje dat je je Moodle site als een speer moet updaten. Is toch weer een uurtje gedoe (als alles in een keer goed gaat).
  • een van de gebruikers is zijn bestanden kwijt en je bent een paar uur op zoek, immers de backups werkten niet
  • de versie MYSQL die je budget hosting partij hanteert is niet geschikt voor jouw Moodle versie, want je moet de “Strict Mode Settings op OFF hebben staan”. De hostende partij wil dit niet doen, want tja het is ‘niet veilig’ en bovendien is het hosting voor de massa, dus uitzonderingen kunnen niet
  • bij het omzetten van POSTGRES naar MYSQL (je moet toch wat) blijken de database structuren zo anders dat je hele content door de war ligt.
  • een andere klant van de budget hosting partij, blijkt zoveel traffic op jouw gedeelde server te genereren dat jouw site supertraag wordt. Gelukkig werkt ie nog wel snel tussen 11 uur ‘s avonds en 8 uur ‘s ochtends.
  • je krijgt weer een mailtje dat je binnen een week je Moodle website moet updaten. Ditmaal ben je op vakantie in een klooster in Italië met inbelverbinding…

Zelfs als je geen grote problemen krijgt zoals ik hierboven beschrijf, ben je alleen aan het updaten van je moodle website een paar uur per jaar kwijt. Als je de kosten voor een uur werk optelt (loon, pensioen, verzekeringen, belastingen en premies, enz.), kom je snel aan 80 euro per uur. Dus is het voordeel van de goedkope hosting al snel weg. Het is natuurlijk harstikke leerzaam om het zelf te doen maar de stress die het scheelt! Ik ben echt blij dat mijn moodle projecten nu bij Avetica draaien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *