Gamescool voor NOPPES!

Als het inderdaad zo is, zoals sommigen beweren, dat de Euro en andere belangrijke valuta binnenkort niets meer waard zijn, dan is het fijn dat we terug kunnen vallen op lokale valuta. Zoals de NOPPES.

Hoe werken systemen als NOPPES (ook wel LETS genoemd): je schrijft je in. Iedere beginnende deelnemer krijgt 100 NOPPES die je mag gebruiken om diensten en goederen bij andere NOPPES leden te kopen. Zelf biedt je ook klusjes en/of spullen aan. Eigenlijk is NOPPES dus gewoon geld. Met het grote verschil dat er -behalve de 100 NOPPES aan het begin – geen geldcreatie plaatsvindt. Dus geen bank of overheid die de geldpers aanzet om schulden, oorlogen of bubbels mee te financieren.

Omdat ik die ruilvaluta (LETS) erg sympathiek vind en omdat LETS minder vatbaar zijn voor manipulaties door banken en overheid, heb ik besloten om deelname aan Gamescool mogelijk te maken voor NOPPES. Voor slechts 150 NOPPES kun je meedoen. Zoek op http://www.noppes.nl/npps/adzoek.php naar “gamescool” en je komt de advertentie vanzelf tegen.

Waarom minder noppes dan euro’s? …Omdat een NOP waardevaster is dan een Euro!

2 thoughts on “Gamescool voor NOPPES!”

 1. Hallo Wouter,

  Leuk dat je zo enthousiast bent over NOPPES.
  Ik wil wel even wat rechtzetten. Bij onze LETS mag je 100 punten rood staan, maar die moet je ook weer terug verdienen. Het is geen kado’tje. Onze valuta wordt gecreëerd doordat mensen met elkaar ruilen. Dus als de één de ander 150 punten geeft (en daardoor rood staat) heeft de ander 150 punten. Deze zijn door de ruil tot stand gekomen en de Noppespunten worden in een soort girosysteem bijgehouden.
  Ik ben met je eens dat het een erg leuk systeem is.
  Groeten van MAGNANI

  1. Ha Magnani,

   Helemaal mee eens. Het is niet echt gratis natuurlijk, zie ook mijn punt 3 dat je je noppes wel moet terugverdienen! Maar als je een beetje creatief bent moet dat een ieder wel lukken. Misschien kan je een game maken na je cursus gamedesign voor iemand in ruil voor Nop (de econoom Keynes zou helemaal gelukkig zijn met noppes)

   Groet,

   Wouter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *