De nieuwe skills van de moderne leraar

In ‘mijn’ tijd waren er een paar leraren die ‘tegen’ rekenmachines waren. Zelf beheersten ze het hoofdrekenen als geen ander en voor een logaritme of iets dergelijks pakten ze gewoon even de rekenlineaal. Elke technologische vernieuwing roept weer die vraag op, moeten we nu wel of niet? Want als we zelf niet meer leren spellen en vertrouwen op de spellingscontrole van Word, wat verliezen we dan? Is het erg dat wij niet meer zo goed konden hoofdrekenen als onze leraren? Is het erg dat de huidige generatie studenten niet meer kan spellen zonder Word? (laat ik daar gelijk mijn mening over geven, ik vind het erg, maar ik vind het vooral erg dat studenten geen fatsoenlijke brief meer kunnen schrijven, dat is lastig bij het vinden van een goeie stageplek of later een baan).

Hoe dan ook, docenten moeten door. Wat zijn IMHO de ICT tools die docenten nu zouden moeten beheersen? (powerpoint en word zijn zo jaren 2000!!):

– Moodle: Moodle is een open source systeem waarmee je (redelijk) gemakelijk je eigen lessen online kunt maken. Het voordeel van Moodle is dat het gratis is, maar het nadeel is dat het zoals wel meer open source producten niet altijd even goed ontworpen is vanuit het oogpunt van de gebruikersinterface. Maar met een paar boekjes en wat online tutorials beheers je het zo.

– In Moodle (of een andere elo) kan je lessen maken met allerlei ‘lessenbouw software pakketten’. Want je elo vullen met alleen maar plaatjes, dat is natuurlijk veel te unomediaal. Kennisnet heeft een handig overzicht, ik heb zelf nog geen voorkeur, maar hoor graag jullie ervaringen.

– HTML: ja je moet als docent (IMHO) in staat zijn zelf een eenvoudige website te maken. Ook voor het vullen van een elo, heb je vaak een paar basiscodes HTML nodig (een link maken, een tabel uitlijnen, en dergelijke)

– Video editor: zelf voor de klas staan, kan natuurlijk alleen nog bij hoge uitzondering, veel beter om te werken met interessante video’s waarin je laat zien hoe iets werkt of is of was. Softwarepakketten: Imovie, Moviemaker, KinoDV. Een groot respect voor de wiskunde docent die al zijn uitleg heeft opgenomen en online gezet (lees de voorlaatste Vives hierover).

– Open Office: ik vind dat het onderwijs veel te veel plakt aan Microsoft. Door onze kids al te laten werken met MS, begint de verslaving. We willen wel van Microsoft af, maar we kunnen het niet, want we zijn er zo aan gewend. Het is helemaal geen fijne software, maar ja we weten niet beter en overgaan naar een ander pakket is zo lastig. Er is geen enkele reden om geen open source tekstverwerker te gebruiken op scholen, en als de volgende generatie dan bij de overheid en gemeentes komt te werken, willen ze wel weg van die dure monopolist die onze maatschappij miljarden per jaar kost.

– Linux: doorgaan op het vorige punt zouden scholen eens serieus moeten kijken naar Ubuntu. Veel goedkoper en je kan er ook nog heel veel energie mee besparen ten opzichte van Windows, omdat je een enkele computer kunt delen met meerdere gebruikers. Goed voor het milieu!

Dan de lijst van dingen die moderne docenten eigenlijk ook zouden moeten beheersen, maar niet per se (NB. ik heb het over alle docenten niet alleen ICT docenten):

– Fotobewerken en digitaal schetsen (om je lessen multimedialer te laten zijn)
– Gamemaker (om je eigen serious game of simulatie te bouwen of om met gamemaker in de klas aan de gang te gaan). Een ander gamepakket mag ook: Alice 3d, Unity
– Diverse educatieve games en/of simulaties op je eigen vakgebied
– Een scripttaal zoals Javascript, Actionscript, GML, PHP. Heel veel jongeren beheersen dat namelijk ook dus kan je als docent niet achterblijven. En je kan niet zonder als je je interactieve les wilt maken.
Projectmatig werken. Iets leren is niet meer een solistisch lineair vaststaande inhoud, maar een groepsproces, waarin creativiteit centraal staat. Dan moet je weten hoe je dat aanpakt.

Ah ja, ik draaf natuurlijk een beetje door (daarvoor is het een blog), denkt u. Maar er is zoveel mogelijk met ICT om het leren interessant(er) te maken en de leerlingen zijn daar al. Denk aan Powerpoint. 15 jaar geleden was het nog een noviteit, nu kan bijna geen enkele leraar meer zonder. Yes we must!

2 thoughts on “De nieuwe skills van de moderne leraar”

  1. Waar we op moeten letten is ook niet door te schieten naar de andere kant. ICT hulpmiddelen blijven hulpmiddelen die niet onze les ineens van topkwaliteit maken. Een saaie video of presentatie is natuurlijk wel multimediaal maar leert je niks. Het moet vooral leuker. Ik herinner me in mijn tijd bij Compu’Train dat gezegd werd ‘powerpoint is een vies woord’. Dit, omdat te veel freelance docenten hun verhaal lieten vertellen door PowerPoint in plaats van zelf met een goede uitleg te komen en die te illustreren met verhalen, anekdotes, en op het bord getekende diagrammen.

    In bedrijfscursussen word je beoordeeld door de cursisten. op een school wordt je afgerekend op de cijfers. Maar de cijfers geef je zelf, en dat vind ik nogal een fout uitgangspunt. Dit motiveert namelijk om de toetsen maar zo makkelijk mogelijk te maken. Het eindexamen wordt dan natuurlijk wel extra moeilijk, want die maak je niet zelf.

    Moodle heb ik nog niet bekeken, dat ga ik binnenkort even doen. Verder moet je natuurlijk wel ELO uitleggen in je artikel (Elektronische Leer Omgeving).

    Onze school is compleet gefocussed op MS Office helaas, maar ja, langzaam kan daar verandering in komen. En ik mag de les programmeren doen, dus dat is wel weer errug leuk.

  2. Klopt het gaat natuurlijk niet om de Tools. Maar ik zou alle docenten eens willen uitnodigen om met deze (en andere) software te gaan spelen om zo een nieuwe ‘digitale’ didactiek te ontwikkelen. Want daarmee worden de lessen erg interessant (tenminste dat kan, je kan natuurlijk ook de boel helemaal suf maken zoals bijvoorbeeld bekend van Powerpoint).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *