Sollicitatietraining met een computer

Is het mogelijk om sociale vaardigheden te trainen met een computer? Een dergelijk onderwerp zet ik natuurlijk graag mijn tanden in en binnenkort kunt u zien hoe je met een computer kunt leren solliciteren. In opdracht van Orga-Toolkit en in samenwering met Driebit, heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan www.webcamtraining.nl

Wie wel eens een lezing of workshop over computerinteractie en serious games van me heeft bijgewoond, weet dat ik de grote uitdaging zie in het feit dat computers nog zo weinig van mensen begrijpen. Met andere woorden, de computer kan allerlei prachtige multimedia produceren (plaatjes, video, geluid, 3d, trillingen) maar de interactie de andere kant op, van mens naar computer is uitermate oppervlakkig. Orga heeft daar een mooie oplossing voor bedacht: solliciteren met een webcam: je neemt jezelf op met een webcam terwijl de computer je allerlei (lastige) sollicitatievragen stelt door middel van een van te voren opgenomen acteur.

Het trainen van (sociale) vaardigheden is nuttig, maar trainingen zijn duur. Oefenen met de computer is een stuk goedkoper. Een ander bezwaar is dat veel mensen zich niet prettig voelen bij rollenspellen. Ga dat moeilijke gesprek met je baas maar eens nadoen tijdens een cursus, terwijl je de andere deelnemers nauwelijks kent. Ook op dit punt heeft het grote voordelen te trainen met een computer. Mensen durven veel meer voor een webcam dan in een groep. De webcamtraining zoals wij die hebben ontworpen heeft trouwens wel een trainer die mee kan kijken naar de opgenomen filmpjes (indien gewenst). 

Ik zie nog veel meer mogelijkheden voor het trainen van sociale vaardigheden door middel van video en elearning. Eerder bewezen we dat al in het DIVIDU project, wat speciaal voor het opleiden van docenten is gemaakt. Wat dacht je van de de Roos van Leary? van onderhandelingstraining, presentatietechnieken, non-verbale communicatie, enz. De combinatie van elearning en video staat nog in de kinderschoenen en de toevoeging van interactiviteit gaat grote toepassingen brengen om snel(ler) te leren!

Orga Webcamtraining from Orga Toolkit BV on Vimeo.

Www.webcamtraining.nl gaat binnenkort live. Voor meer informatie: www.orga-toolkit.nl 

projectmanagement opleiding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *