Gamen of buiten spelen?

Als ik ‘het internet’ als bron mag geloven, spelen Britse kinderen gemiddeld 3 uur per dag videogames. Dat zal voor Nederlandse kinderen dan waarschijnlijk niet veel minder zijn. Of ze nog wel eens buiten spelen, tja…

Tijd om een project van Niek Murris, een van mijn studenten aan de technische universiteit Eindhoven te belichten: game elementen verwerken in een klimmuur. Niek heeft touch-sensoren en ledlampjes verwerkt in de klimblokken die je kan monteren aan een klimmuur. Hij heeft daarnaast een schakeling gemaakt en geprogrammeerd, zodat je met die blokken games kunt spelen, zoals Capture the Flag, landje veroveren en dergelijke.

De sensor+led+klimklomp ziet er zo uit:
klimmuur game

In een van de spellen “King of the Hill” gaat het erom de stenen van de andere kleur (andere speler) in te sluiten:
klimmuur game

Het slimste is dus om de stenen in de hoeken te pakken, zodat de stenen er tussen van kleur wisselen (een soort Reversi)
klimmuur King of The Hill game

4 thoughts on “Gamen of buiten spelen?”

  1. @Wouter,
    Dat lijkt me een leuk spel. Maar wel lastig voor scholen: er zijn er maar weinig die beschikken over een klimmuur. Bovendien is het lastig te realiseren in dat verband omdat klimmuren nu eenmaal behoorlijk beveiligd moeten zijn. Maar je zou het spel natuurlijk ook kunnen uitvoeren in het platte vlak. Ik gok dat de kosten niet hoog hoeven te zijn en ik weet zeker dat er op scholen behoefte is aan dit soort speeltuig. ‘t Lijkt mij de moeite om er eens een werkend prototype van te maken!

  2. @Margreet

    Klopt, dit is een spel voor een vaste opstelling ergens op een klimmuur of een kinderspeel’paradijs’. Zo’n spel voor op de vloer kan ook, maar dan moet je de gameplay helemaal opnieuw bepalen (klimmen is een stuk trager dan lopen, waardoor het hele spel anders kan uitpakken).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *