Goede voornemens

Waarschuwing: het volgende verhaal heeft niets te maken met gamedesign!

Mijn goede voornemens voor 2009:

1. Ik doe al mijn gloeilampen de deur uit. Met name door allerlei nieuwe ledlampen kan ik ook spiegelbol gloeilampen, insteek armaturen, mini-halogeen lampjes vervangen met leds. Verkrijgbaar bij Conrad, maar beter om ze bij een lokale lampenwinkel te kopen (steun de kleine ondernemers).

2. Ik stap over op een leverancier die daadwerkelijk alleen maar groene stroom levert: GreenChoice. Het is natuurlijk hartstikke goed dat Nuon, Eon en andere leveranciers ook iets doen met windenergie, maar als ze daarnaast ook allemaal nieuwe kolencentrales willen bouwen, dan schieten we natuurlijk niets op. Ik zat bij RWE, die nu Essent wil overnemen en die maakt het helemaal bont. Ze stoten alleen maar meer CO2 uit, zowel absoluut als relatief. Dus blij dat ik weg ben bij dat bedrijf!

3. Ik ga al mijn CO2 uitstoot uitrekenen in dit jaar (door energiegebruik en vervoer) en ga dit compenseren door te investeren in windmolens. Ik zorg ervoor dat mijn windmolen mijn stroom voor mijn treinreizen opwekt. Ik ga ook een vliegreis maken dit jaar. Nog even kijken hoe ik die ga compenseren.

4. Ik wissel van bank. Ik ben al 35 jaar klant bij de Postbank maar nu is het tijd om over te stappen naar een bank die rekening houdt met het milieu (en andere belangrijke zaken). Ik ben niet rijk, maar hoe dan ook wil ik niet dat mijn spaargeld gebruikt wordt voor mijnbouw, ontbossing of investering in energieverslindende bedrijven. Gelukkig zijn er in Nederland twee banken die wel veel doen en niet zomaar je geld in milieuschade investeren: de Asnbank en Triodos . Asnbank komt in februari met een betaalrekening. Triodos heeft er al een. En ook zakelijke klanten kunnen er een rekening openen.

5. Ik investeer zelf in windmolens op zee. Of misschien wordt ik lid van een windenergievereniging.

6. Ik doe minimaal 1 mileuproject per jaar. Vorig jaar heb ik met HKU studenten klimaat- (voorlichting en gedragsveranderings-)games gemaakt. Dit jaar ga ik wederom met HKU studenten aan de slag om games te maken over transport van voedsel.

Het schijnt te helpen als je je voornemens deelt. Nu moet ik wel, iedereen weet het! Als ik een voornemen heb uitgevoerd, laat ik het weten.

One thought on “Goede voornemens”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *