Ga vooral GEEN gamedesign studeren!

gamedesign cursus

Het nieuwe schooljaar is begonnen. En voor wie nog twijfelt over een opleiding en twijfelt over een gameopleiding. Denk goed na!

De afgelopen 3 jaar zijn de gameopleidingen in Nederland als paddestoelen uit de grond geschoten. Was eerst alleen de HKU er met een opleiding voor gamedesign, tegenwoordig kan je bij elke HBO en zelfs bij veel MBO’s gamedesign studeren. Op www.gamesmaken.startpagina.nl heb ik een lijstje van opleidingen gezet, maar als je even verder zoekt er zijn er nog meer. Dat er zoveel opleidingen opeens starten geeft wel te denken, alleen al het vinden van genoeg deskundige docenten is eigenlijk niet mogelijk in zo’n korte tijd. Maar goed, een hbo is tegenwoordig een bedrijf en als de markt (en de overheid) er om vraagt, dan draaien ze.

Wat leer je op zo’n gamedesign opleiding? Eigenlijk zijn er twee smaken opleidingen gamedesign en games programmeren. De meeste (meer dan 95%) van die opleidingen gaan over design.  Omdat je op de meeste opleidingen geen toelating hoeft te doen en omdat de HBO’s vooral veel studenten moeten afleveren (anders krijgen ze geen geld van de overheid) is het niveau laag. Kwaliteit telt niet, als je maar diploma’s print. Je leert studenten een beetje photoshop, een beetje 3d, een beetje flash en een beetje gameplay. Dit geldt overigens niet voor de HKU waar studenten toelating moeten doen en het niveau veel hoger ligt.

Dan moet je je afvragen of de markt wel zoveel algemeen opgeleide mensen die ‘iets’ met gamedesign doen wel nodig heeft. Voor een game is de verhouding gameontwerpers staat tot gameprogrammeurs ongeveer 1 staat tot 5-100 (afhankelijk of het een simpele game is of een grote PC game). Dus er is maar plek voor 1 gameontwerper en voor 5 tot 100 programmeurs per game! Goede 3d designers is wel vraag naar, maar dan vraag ik me af of je op de huidige opleidingen in Nederland wel echt goed 3d design leert (retorische vraag). 3D is echt een specialistisch vak en jaren aan je portfolio bouwen. Meer iets voor de kunstacademies dan voor algemene brede hbo opleidingen zonder talent controle aan de poort. En vergeet niet dat het meeste animatie werk allemaal in Azië gedaan wordt (tenzij je ook voor een paar dollar per dag wilt werken…)

 

In de laatste stuiptrekkingen van een opgeblazen economie waarin we nu leven is er nog veel werk voor iedereen die ‘iets’ wil in de gamebranche. Dat gaat binnen een paar jaar veranderen. Dan is er alleen nog plaats voor de allerbesten en de meest gemotiveerden. Mensen die echt iets kunnen. Het zou toch zuur zijn als je nu aan een gamedesign opleiding begint om er dan over 4 jaar achter te komen dat je alleen ergens html pagina’s kunt gaan editten als werk (als je geluk hebt).

De gameindustrie zit te springen om mensen, maar niet om mensen die brede algemene opleidingen gedaan hebben van laag niveau. Als je het echt wilt gaan maken in de gameindustrie kun je beter wiskunde gaan studeren, of echt programmeren, of natuurkunde of kunstmatige intelligentie en als je goed bent in grafisch design: maak een portfolio en ga naar een kunstacademie!

Als je denkt dat ik een ouwe zeur ben, kijk dan maar eens hier en hier. Dan zie je dezelfde mening. Ik heb je gewaarschuwd!

 

 

TOEVOEGING 21 oktober 2012:

Ik had nooit voorzien dat deze blog zoveel reacties zou oproepen en dat blijft doen (lees de reacties hieronder maar). Een veelvoorkomende vraag is: hoe staat het er nu voor met de gamedesign opleidingen? Er zijn inmiddels heel veel opleidingen gestart op MBO, HBO en Universitair niveau. Gelukkig bestaan de opleidingen nu een tijdje zodat de grootste kinderziekten er wel uit zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds mijn twijfels heb bij een aantal opleidingen en daar ben ik niet de enige in. Ik blijf bij mijn stelling dat je meer aan wiskunde of AI hebt als je gamedesigner wilt worden dan aan een algemene brede opleiding gamedesign. Wel moet ik eerlijk zijn dat ik niet alle opleidingen van binnen ken (wel een paar) en ik ook niet een uitgebreide ‘gamedesign opleiding test’ uitgevoerd heb. Een ander punt is dat het succes dat je zult hebben als gamedesigner ook veel van af hangt wat je er zelf van maakt (van de opleiding) maar dat geldt eigenlijk voor elke studie die je wilt volgen. Heb jij een dikke portfolio als je van je school afkomt? Heb jij daadwerkelijk een aantal games (of levels) gemaakt? Heb jij ook dingen bestudeerd die niet gedoceerd werden op school? Heb je een stage gedaan in het buitenland?  enzovoort. Maar misschien begint het met een bewuste keuze. Want als het leuk vindt om te gamen, dat wil nog niet zeggen dat je het leuk zult vinden om games te maken. En wat voor gamebouwer ben je: een gameartist, gametech (programmeur) of gamedesigner (bedenker van nieuwe spellen)? Misschien is het een tip om voordat je je inschrijft bij een van de gameopleidingen een oriënterende cursus gamedesigner te doen. Dan ken je het vak beter en ken je jezelf en je talenten ook beter wat zeker leidt tot een betere keuze (en meer kans op toelating mocht je een toelatingsexamen moeten doen zoals bij sommige gamescholen).

215 thoughts on “Ga vooral GEEN gamedesign studeren!”

  1. Hey, Ik ben dan wel pas 16 maar ik zou net als inderdaad veel andere graag bij iets van conceptart voor game/film willen werken. Maar staat de HKU bij de gamedesign opleidingen dan wel nog redelijk hoog aangeschreven? Of is je beste optie nu toch een kunstacademie?

  2. HKU = kunstacademie. Ik heb geen idee als het gaat over reputatie van opleidingen, dat zou je bij mensen uit de industrie moeten vragen. Maar de filmindustrie is een heel andere industrie dan de gameindustrie.

    1. Ik weet niet hoe het zit met het muziek in games? Ik zit namelijk op de NPAC in Utrecht en ga hierna conservatorium doen als film/game componist. Mijn idee is vooral om nu veel mensen van game opleidingen te overtuigen van mijn muziek en zo een groot netwerk op te bouwen. Na 1.5 jaar hoop ik dan een goed netwerk opgebouwd te hebben (die ik natuurlijk blijf uitbreiden dan) om op die manier aan opdrachten te komen. Dit wil ik doen door een site te maken, die te promoten en vooral veel van mijn materiaal te laten horen.

  3. En hoe zit het dan met de WO-opleidingen? bijv. technische informatica. Kan je met technische informatica wel goed in de game-industrie terecht?

  4. Tja, ik mag natuurlijk niet namens de ‘gameindustrie’ spreken. Op dit moment zijn er veel studio’s in Nederland failliet gegaan, maar wereldwijd groeit de omzet van de gamindustrie wel. Het zit wel zo dat als je relatief simpel werk kan, of werk wat velen anderen kunnen (grafisch design of enkel eenvoudige programmeertalen als actionscript) dat je veel concurrentie hebt. Mensen met ‘goede’ ideeën zijn er helemaal veel van, dus vergeet concept game design.

    Als je echter kunt programmeren op WO niveau, inclusief een specialisatie als mechanica (3d engines) of AI (artificiële intelligentie) dat je IMHO altijd wel ergens terecht kunt, en ook vaak aan veel interessantere games kunt werken.

  5. evelyn :
    maar wat zijn dan wel goede scholen voor game design? of vind je ze allemaal slecht?

    Natuurlijk zijn niet alle opleidingen slecht. Ik geef er zelf(s) ook les. Je moet alleen goed kiezen, nadenken wat je wilt en kunt en zorg ervoor dat je je specialiseert in een onderdeel. Een algemene brede (‘conceptuele’) opleiding heeft imho geen zin. Goed leren programmeren, goed leren 3d designen (art), Goed worden in AI (wiskunde) heeft wel zin.

    En een probleem met veel opleidingen is dat je “altijd slaagt”. Anders krijgen ze geen subsidie meer namelijk. Het niveau daalt daardoor enorm. Opleidingen met een toelatingsexamen hebben vaak een wat hogere standaard, en dat geldt ook voor opleidingen met een bindend studieadvies na een jaar (zoals de TUE).

  6. Hallo Wouter,
    Ik heb je artikel gelezen,waarin jij waarschuwt om geen game opleiding te volgen en ook had je het over het nivo van de opleidingen.
    Ik ben het niet met je eens,kijk eens naar de game blauwevingers en geef dan je mening eens aan mij.(het is MBO4 niveau) opleiding animatie en games van het Deltion College te Zwolle.( ook de website en aanverwante zaken/geluid.stemmen e.d is door hen 5 personen vervaardigt)
    Allen aangenomen op de HKU en HSL.
    Groet,Klaas Schuuring
    Momenteel zijn wij weer met een aantal studenten bezig een race game te ontwikkelen die zich afspeelt in Zwolle.

  7. Beste Klaas,

    het ziet er erg mooi uit, ik ga de game spelen.

    Ik ben erg voor vakmensen (die heel goed kunnen 3d modelleren, programmeren, audiodesign, projectmanagement, etc.). Ik ben erg tegen ‘algemene’ opleidingen die ‘iets’ met concept game design doen’. Game concepten is iets voor een kleine groep hele slimme mensen die op een universiteit tot de slimmeriken behoren. Dat wil niet zeggen dat een MBO-er niet een goed idee kan hebben, maar een hele studie op dat vlak zonder de vakvaardigheden….hmmm. De meeste studenten ‘gamedesign’ willen toch alleen maar hun favoriete game(concept) nabouwen: Lara, Unreal, Halo (RPG, MMORPG, Shooter, Racegame, etc). Dat is prima, maar dat mag geen gamedesign heten, wel gamesbouwen.

    Ik zal je nog laten weten wat ik van de game vind, de eerste indruk is erg mooi!

  8. Hoi Klaas,

    Nogmaals complimenten over de gemaakte game. Erg veel werk. Je vraagt me een uitspraak te doen over de kwaliteit van de game en ik denk het volgende:

    De game is hartstikke mooi en jullie hebben er veel werk in zitten, maar gelukkig hebben je studenten allemaal besloten om door te studeren, want om nu werk te vinden in de gameindustrie vraagt een ander niveau. Ik denk dat de opleidingen daar eerlijk over moeten zijn, over de perspectieven van werk. Helaas is de realiteit zo dat de studenten dit project zelf moesten trekken (wat ze erg goed gedaan hebben overigens) omdat ze geen stageplaatsen konden vinden. Er is nu eenmaal weinig werk voor game’designers’ maar veel werk voor programmeurs.

    Keep up the good work! zie uit naar jullie race game.

  9. hallo

    ik heb paar vraagjes waarom hebben alleen hoge opgeleide kans op game design de meeste daar van worden aangenomen ik heb geen diploma’s en ik wil graag de game industrie in maar ik had gekeken voor snell cursus bij wuacademie waar je soort basiscertificaat krijgt maar de opleiding is beetje vreemd er staat niet bij met wat voorn les pakket en de progammas wat je nodig hebt er voor.. weet iemand mischien 1 school voor mensen zonder diploma of niks die dat kunnen volgen voor in de game industrie?? want ik vind het some niet echt eerlijk …

    dank je

  10. hallo

    ik heb paar vraagjes waarom hebben aleen hoge opgeleide kans op game design de meeste daar van worden aangenomen ik heb geen diploma’s en ik wil graag de game industrie in maar ik had gekeken voor snel cursus bij wuacademie waar je soort basiscertificaat krijgt maar de opleiding is beetje vreemd er staat niet bij met wat voorn les pakket en de progammas wat je nodig hebt er voor.. weet iemand mischien 1 school voor mensen zonder diploma of iets kunnen volgen voor in de game industrie?? want ik vind het soms niet echt eerlijk …

    dank je (sorry voor de spelfouten)

    1. Beste Robin,

      Het is nu eenmaal zo dat mensen met een diploma wel werk vinden en mensen zonder diploma’s veel moeilijker. Dat is overal zo, zeker nu in de huidige economie. Ik ken de opleiding die je noemt niet en ik weet niet of dat je kansen verbetert. Allereerst moet je bedenken of je een techneut bent (programmeur) of een art mens (tekenen, audio, animatie en dergelijke). Dan kan je binnen die richtingen zoeken naar een opleiding of een cursus. Als je een jaartje (of misschien anderhalf a twee) hard werkt en ervoor zorgt dat je echt wat kunt (programmeren dan wel art werk) dan maak je wel een kans. Veel succes!

  11. k dank je maar ik ben de laatste tijd met 3d max bezig gewoon beetje alles uitzoeken hoe het werkt .. en hoe je meer zones in elkaar zet maps maken .. als ‘t me lukt later om in de industrie te gaan zou ik met ‘n team zone creations voor games maken lijkt me dus echt leuk maar is loi cursus van game designer goed of krijg je alleen punt voor je eind project of een soort certificaat .. en welke school/cursus zou je me anders aanraden.. ??

    Robin

  12. Wat ik je zou aanraden is zoveel mogelijk leren van 3d max. Doe eventueel een cursus, maakt niet zoveel uit waar of zoek het zelf uit met al het materiaal op het web en een paar goede boeken. En wat je dan ook moet doen is mee gaan werken aan het bouwen van een open source game. Zoek op het web naar open source gameproject of gameprojecten en/of gamemodding en draai een tijdje mee in zo’n team. Bouw dan een portfolio op zodat je aan bedrijven kunt laten zien wat je kan en wat je allemaal gemaakt hebt en zo rol je er misschien in.

  13. Hey,

    Ik ben een 16-jarige jongen die zich al een paar jaar bezighoud met het programeren van de game Warcraft III, van Graphical User Interface naar de echte taal erachter (JASS2). Nu ben ik geïntereseert in programeren en coderen, en ik ben dan ook bezig om C++ te leren. Ik zit in 5 VWO, en heb dus nog wel een aantal jaar om te bedenken wat ik precies wil studeren en waar. Maar ik wil een goede opleiding in programmeren, waarbij ik geen ‘art’ lessen krijg als Photoshop of Modeling, maar echt puur Programming.
    Wat denken jullie dat ik het beste kan studeren? Waar kan ik dit het beste studeren? En wat houd deze studie dan precies in?

    Alvast bedankt voor reacties en hulp.
    -Yixx,,-

  14. Hoi,

    ik zit op dit moment in 6VWO en het lijkt me geweldig om 3D Computer Animation and Visual Effects of Game Art te gaan studeren aan de HKU. Nu vraag ik me alleen af hoe ik mijn portfolio dan moet gaan opbouwen. Wat voor dingen moet ik gaan maken en wat moet ik laten zien? Alle tips zijn welkom.

    Groetjes Sunshine

  15. Ik ben van mening dat je zo over iedere opleiding kan spreken. Ik ben nu 5 jaar werkzaam bij een bedrijf als animator en ik kan zeggen dat ik pas ben gaan leren op het moment dat ik van school af kwam. De meeste profijt heb ik behaald met de vaardigheden die ik me in mijn eigen tijd heb geleerd. Dit zal op het gebied van gamedesign niet veel anders zijn… Op alle vormen van design mag je geen 9 tot 5 mentaliteit hebben anders red je het nooit. Als je grafisch designer bent moet je in het begin ook opboksen tegen het buurjongetje dat in word een folder kan ontwerpen… Je kunt je alleen onderscheiden als je goed bent dat is niet alleen bij gamedesign dat is in elk design. En of je goed bent of niet ligt niet aan de opleiding maar aan jezelf.

  16. Nee hoor, sommige opleidingen zijn wel degelijk beter dan andere en sommige diploma’s stellen meer voor dan andere. Natuurlijk als je hard werkt kan je overal wat van maken, maar als gamedesigner kan je meer leren bij technische opleidingen dan bij ‘algemene’ gamedesign opleidingen. IMHO moet je bijvoorbeeld behoorlijk goed zijn in wiskunde om gamedesigner te kunnen zijn. Je moet namelijk een (wiskundig) model kunnen maken van je game-idee. Helaas is het zo dat bij de gamedesign opleidingen die ik ken dat je geen wiskunde krijgt (of hoeft te kunnen). Hoe ga je dan de programmeur uitleggen wat je wilt in je game?

  17. Beste Wouter,

    Bedankt voor het opstarten van dit forum.
    Inmiddels zijn we een jaar verder, hoe sta je nu tegenover de meeste opleidingen?
    Zijn er al verbeteringen jouw inziens?
    Mijn zoon is bijna 15 en volgt een vmbo-t opleiding, van af het moment dat hij zijn eerste computer kreeg, met Sinterklaas toen hij vier was, heeft hij altijd al geroepen dat hij game-designer (toen nog spelletjesmaker) wil worden. Of zoals hij af en toe zelf zegt wilt hij ook wel gamecontroleur worden, iemand zal tenslotte moeten checken of het spel werkt.
    Omdat hij nu in de 3de klas zit moeten we uitgaan kijken naar de vervolg opleiding, zelf hebben we (te) weinig ervaring in de game designers opleiding branche, dus hoop ik op via jou wat nuttige ervaring op te kunnen doen.
    Gezien vanuit Nijmegen, mijn zoon is nu nog niet echt enthousiast om op kamers te gaan wonen, welke opleiding zou dan het meest positief uit de bus komen?
    En is het misschien mogelijk om buiten dit forum met je in contact te komen?

  18. Beste Pepito,

    Ik ken niet alle opleidingen gamedesign van binnenuit, dus om eerlijk te zijn: ik kan je vraag niet beantwoorden. Punt blijft wel dat je om interessant gamedesign werk te kunnen doen, je minimaal een HBO diploma nodig hebt. Verder geldt dat er altijd wel werk zal zijn voor technisch ingestelde mensen (lees: programmeurs), voor grafische mensen is er minder werk. Bij de meeste gamedesign opleidingen krijg je maar een beetje programmeren, kun je dus beter naar een IT opleiding gaan. Gametesters dat wil iedereen wel zijn, er is dus niet veel betaald werk voor. Kijk ook eens naar de onderstaande video (advertentie voor een gamedesign opleiding):

  19. Hallo Wouter,
    Bedankt voor je positieve reactie op de game Blauwe vingers.
    Ik heb wat informatie over de studenten die deze game indertijd ontwikkeld hebben nl.
    Zij zaten op de HKU maar zitten nu op HSL, zij vonden de HKU te theoretisch en op de HSL zijn zij meer met de praktijk bezig en dat klopt ook,want de meeste MBO,ers zijn doeners en die hebben wij naast een theoreticus hard nodig lijkt mij.
    Hier vast een kleine promo van de nieuw game,maar let op, dit is uit de begin fase, de kwaliteit in nu inmiddels stukken hoger en de eerste sponsoren zijn binnen.
    Wil jij nog een eigen wagen in de game,of weet je anderen als sponsor dan hoor ik het graag.
    Groet,Klaas Schuuring

  20. Ah bedankt, die opleiding kende ik nog niet. Je mag me sceptisch noemen, maar ik blijf mijn bedenkingen houden bij al die (nieuwe) gameopleidingen.

    Ik begrijp de motivatie ook niet om weg te gaan bij de HKU. De HKU is namelijk helemaal geen theoretische opleiding. Het kan ook niet zo zijn dat een kunstacademie theoretischer is dan een ‘algemene’ HBO. Het zou juist andersom moeten zijn. Of bedoel je conceptueler?

    De HKU is wel een opleiding waar je toelating moet doen, waardoor het niveau wat hoger ligt. Ik ken hordes studenten die juist daarom NIET naar de HKU gaan, omdat andere HBO opleidingen dat niet eisen. Ik bedoel, ze proberen het niet eens, maar kiezen direct de makkelijkste weg.
    Bij de HKU kan je ook later van de opleiding afgestuurd worden, als je niet het niveau bereikt. Bij de meeste HBO’s verlagen ze de exameneisen juist als er te weinig studenten het examen halen. Anders krijgen ze geen subsidie (die is namelijk per geprint diploma) (Zie mijn post hierover en over andere frustraties over het onderwijs: http://www.wouterbaars.net/blog/2009/03/03/de-voordelen-van-de-crisis/ ). Ik ben erg voor toelatingsexamens, voor verplichte wiskunde voor gamedesigners en voor bindende studieadviezen na 1 jaar.

    Nogmaals, ik kan niets zeggen over jouw studenten noch over de HSL gameopleiding. En natuurlijk zijn praktische mensen erg belangrijk. Maar van een aantal opleidingen (niet alleen gamedesign) die ik van binnen heb mogen zien, werd ik niet erg vrolijk. En een gameopleiding is geen garantie voor (interessant) werk, laat staan een slechte gameopleiding. Ik vind dat de scholen daar eerlijker over moeten zijn. Maar ook daarvoor geldt: hoe meer studenten hoe meer subsidie!

    Het wordt tijd dat kwaliteit komt bovendrijven en onzin (in het onderwijs) wordt opgedoekt. Ik heb nu een stagiair in mijn bedrijf lopen. Hij is samen met 1 klasgenoot de enige die een stageplek kon vinden. De rest van zijn klas kon geen plek krijgen. Dat is hoe de huidige arbeidsmarkt er uit ziet. Een andere stagiair die ik heb, is van school gestuurd. Hij was zo boos over het (slechte) niveau van onderwijs dat hij de server van de school twee weken had gekaapt uit protest omdat de leraren alleen maar zeiden: werk deze tutorial maar door en als je nog vragen hebt, dan zoek je het maar online op, want ik weet het zelf ook niet. Ik ben alleen maar je coach!

    Dat is de staat van ons onderwijs nu….

  21. Dag Wouter,

    Momenteel studeer ik in Vlaanderen Toegepaste Informatica, dat is Hogeschool. Na het behalen van deze professionele bachelor, zou ik echter graag ‘game design’ gaan studeren. Aangezien deze opleiding in België niet bestaat, had ik graag geweten wat jouw advies is waar ik deze opleiding het best start in Nederland.

    Wat ik lees over HKU schrikt me wel af, want hoewel ik mezelf best creatief mag noemen in het bedenken van een concept, ben ik totaal geen creatief iemand als het gaat om tekenen, bouwen, etc. Het visualiseren van dat concept dus.

    Mijn middelbare school opleiding is ASO, het hoogste middelbare niveau in België. Maar dat stelt an sich niet zoveel voor.

  22. Dag Nicolas,

    Je hoeft niet te schrikken van de HKU hoor, het moet gewoon bij je passen. NB de HKU is een kunstacademie, vandaar veel nadruk op de kunstzinnige kant van games. Als je nu al hogeschool doet, zou ik niet nog een keer naar de hogeschool gaan, maar naar de universiteit. Misschien is dit een geschikte opleiding voor je: http://www.gametechnologie.nl/

    Maar wat je ook zou kunnen doen is AI (kunstmatige intelligentie), wiskunde of informatica studeren en dan wat minors doen in gamedesign en/of er wat boeken over lezen. Zie hier voor wat suggesties: http://www.wouterbaars.net/blog/tag/boek/

    Je hebt een voordeel als je meer technisch bent ingesteld, er is veel meer werk voor programmeurs dan voor grafische mensen.

  23. Beste Wouter,

    Ik wil later graag iets doen met Game design (Vooral het uiterlijk van de game, de storyline en misschien ook nog programmeren), ik snap alleen nog steeds niet welke opleiding(en) ik hiervoor nodig heb. Ik zit nu in 3Havo/Vwo (het jaar waar je moet kiezen welke kant je op wilt gaan) en ben redelijk goed met tekenen, wiskunde enz. (bij ons noemen wij het beeldende vorming) welke opleiding in de buurt van Almere zou jij weten en adviseren voor mij.

  24. Dag Wouter,

    Ik studeer op dit moment de hbo opleiding Commerciële Economie. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat ik dit niet als mijn toekomstige werk zou willen hebben. Ik zit nu in mijn derde jaars en ben van plan om de opleiding af te maken en daarna iets met Games Art te gaan doen. Mijn passie ligt namelijk toch wel bij games, tekenen, ontwerpen en iets creëren. Ik heb ook interesse voor programmeren, maar ik heb daar 0 kennis over. Welke hbo opleidingen of universitaire opleidingen raad je mij aan?

  25. Beste Chong,

    Ik zou naar een aantal open dagen gaan van de verschillende opleidingen. NB ze houden daar verkooppraatjes, dus stel kritische vragen (je hebt commerciële economie gestudeerd, dus je weet hoe de verkoop werkt 😉 Bedenk of je wilt tekenen, of dat je wilt programmeren. Kies voor een specialistische opleiding en niet een brede. Opleidingen waar je kunt kijken, kun je vinden op http://www.gamesmaken.startpagina.nl

    succes,

    Wouter

  26. hee wouter.
    ik lees net dit alles, en ik schrik hier best wel van. ik heb mij mijn halve leven al gefocust op gamedesign. het is serieus gewoon waar ik voor leef. en ik wist al dat er weinig werk was voor veel studenten. maar dat de opleidingen ook nog eens waardeloos zijn! ik zie mezelf echt niets anders doen. (toch blij dat 30% af valt). ik zit nu op vmbo-t en wil naar het roc-a12 en dat HKU. maak eer meer kans als ik een master opleiding doe? en zou ik later misschien zelf iets kunnen ondernemen? ik zoek hulp :'(

  27. Ik zou je niet te afhankelijk afstellen van een opleiding (van een school). Je kan heel veel leren buiten de opleiding en de goede studenten doen dat ook altijd. Wat ook altijd goed is om gewoon te beginnen met het maken van een game. Alleen of in een groep. Er zijn verschillende groepen mensen bezig om met elkaar games te maken zoals bijvoorbeeld Nexuiz. Kijk of je je kan aansluiten bij zo’n groep en al makende werken aan je skills. Succes!

  28. Beste Wouter,

    Wat je allemaal beweerd is hoogstwaarschijnlijk waar.
    Maar als ik bij bijvoorbeeld Bungie wil gaan werken moet ik eerst een redelijk portfolio hebben om daar naar binnen te stromen. Het lijkt me een goed amerikaans voorbeeld;
    Je begint onderaan en eindigt aan de top.
    Ik doe nu Industrieel Ontwerpen Op TUD en ik twijfel vaak of ik het toch maar moet proberen, misschien gewoon eerst een meeloopdagje.
    Maar om het leuke werk te doen moet je eerst minder leuke dingen doen lijkt mij, zo is het hier ook op IO, waar je niet in een keer professor kan worden.

  29. Beste Wouter,

    Ik wil graag game programmeur worden en vroeg mij af of de opleiding Technische Informatica op de Haagse Hogeschool daar geschikt voor is. Misschien heb je ook wat tips voor waar ik naar moet kijken op zoon open dag om te zien of opleiding geschikt is.
    En zou ik dan zelf uit boeken moeten leren hoe ik een game/game-engine maak?

  30. Beste Martijn,

    Goeie vraag waar ik in alle eerlijkheid geen goed antwoord op weet. Ik ken de opleiding niet. Ik zou de vraag zeker ook op forums stellen van gameprogrammeurs (moet je even zoeken met google of andere zoekengine). Waar ik op zou letten is: krijg je les in C++ (want dat is de taal van game-engines)? is er een minor in gamedesign? (dat kun je eventueel ook elders volgen, maar toch) Krijg je les in wiskunde en 3d (matrixrekenen)? zijn er vakken in AI?

    Sommige informatica opleidingen zijn soms erg gericht op zakelijke applicaties (databases) en soms leer je een programmeertaal die minder geschikt is voor de gamewereld (bijvoorbeeld C#).

    Boeken over gamesprogrammeren altijd goed!

    Succes,

    Laat ons weten wat je van de opleiding in Den Haag vond.

    Wouter

  31. @wouter
    Dus ik ben bij de open dag geweest en het lijkt me niet echt geschikt.
    Bij Informatica krijg je les in C# en java of javascript (vergeten welke van de 2 het was) en wiskunde krijg je er niet. C++ wordt daar alleen bij Technische Informatica gegeven, maar dat is voor het programmeren van hardware zoals robots. Mij is ook vertelt dat het bij Informatica meer om het designen van een programma gaat en niet zo om het programmeren daarvan, maar er wordt wel geprogrammeerd. Je wordt er bij Informatica ook op geleid tot Software engineer en niet Programmeur. Er is ook een minor genaamd “gaming” maar dat was een beetje hetzelfde verhaal, het gaat er meer om het designen ook al wordt er wel geprogrameerd. Bij de minor “gaming” maken ze als het goed is gebruik van “phyton”.

    Bij de Haagse in Den Haag hebben ze gezegd dat ik beter kan kijken bij De Haagse Hogeschool in Zoetermeer. Daar heb ik dan ook heen gebeld en daar gaan ze ook hoofdzakelijk les in C# geven, maar ze gaan het er wel ook over pointers en geheugen beheer hebben. Daar hebben ze een minor waar ze iets met een 3D engine gaan doen, maar of je er zelf één gaat bouwen of dat je er met één die al gebouwd is te werk gaat moet ik nog nachecken. Hier krijg je trouwens ook geen wiskunde maar ze behandelen wel wat toegepaste wiskunde met linear-rekenen en goniometrie. Deze opleiding lijkt me een stuk geschikter en ik ga er in ieder geval naar de open dag.

    Wat vind jij hier van Wouter?

  32. hmmm. Lastig verhaal. Misschien toch gewoon technische informatica kiezen, want C++ is de taal van de gameindustrie. Gamedesign (speltheorie ed) is makkelijk te leren. (zie mijn blog voor wat boeksuggesties, kan je nu al in beginnen). Je zou er ook voor kunnen kiezen om gewoon wiskunde te gaan studeren en een minor te doen in C++

  33. Hi Wouter,

    Ik ben vierdejaars HBO-student communicatie (vooropleiding VWO), en wil na mijn huidige opleiding (en een paar jaar reizen) nog een opleiding volgen. Dat kan óf graphic design, óf game art en design worden.

    Probleem is, de HKU heeft het design-gedeelte bij game development zitten, en niet bij game art. Ken jij wellicht een andere goed aangeschreven opleiding waarbij deze twee disciplines wél in één opleiding zitten?

    Programmeren pik ik wel snel op, maar ik wil er eenvoudigweg niet mijn beroep van maken.

    1. Beste George,

      Je kan op de HKU altijd vakken van een andere richting volgen. Dat kan trouwens ook steeds makkelijker vanuit andere opleidingen. Je zou nu waarschijnlijk al een vak als Ludologie (speltheorie) aan de HKU kunnen volgen als bijvak bij je opleiding communicatie. De meeste andere gamedesign opleidingen zijn een mix van art en gamedesign, waar jij naar op zoek bent, maar dat vind ik dus niet zo’n goed idee. Je komt nooit op voldoende niveau. Met name het geheel ontbreken van modelleren met wiskunde in gamedesign opleidingen, maakt ze m.i. te oppervlakkig.

  34. Beste wouter,

    Ik zou graag na mijn Havo opleiding een opleiding willen doen bij het
    HKU.
    Ik zou graag een game programmeur willen worden en daar een opleiding voor doen.
    Is het handig om al een beetje voorkennis te krijgen over de manieren van programmeren?
    Ik heb thuis een studieboek voor Html.
    Is het handig om daaruit te gaan leren?
    En om alvast C++ te leren?

    M.v.g Martin

  35. Beste Martin,

    Zeker alles wat je al leert is meegenomen. Zeker bij de HKU, want daar moet je een toelating doen. Je ziet ook dat het niveau (gelukkig) de laatste jaren van startende studenten omhoog gaat. Veel kunnen al programmeren en beheersen al programma’s als photoshop, flash,3d max of blender bij binnenkomst.

    HTML is op zich ok om mee te beginnen, maar HTML is een opmaaktaal en echt wat anders dan gamecode. Als je nog niets kunt zou ik niet met C++ beginnen, maar met een scripttaal als javascript (html 5), actionscript (flash), python (diverse gameengines) of ook GML (gamemaker) is geschikt als starttaal. Daarna is de stap naar C++ makkelijker.

    Succes!

    Wouter

  36. Beste Wouter,

    Ik heb door omstandigheden m’n middelbare school niet kunnen afronden en ik ben gaan werken. Ik over een paar maanden 19 en ik was van plan die 21+ toets te doen bij het HBO.
    Ik ben heel erg geïnteresseerd in Informatica (ik doe systeem-/netwerkbeheer in een bedrijf).
    Gisteren heb ik geprobeerd een programma te maken in Visual C# en ik vond dit heel erg leuk.
    Ik heb altijd al interesse gehad voor gamedevelopment, en wil hier dus heel graag mee verder. Ik heb toen ik 15 was een klein beetje C++ les gehad van een begeleider op een tijdelijke school(kon me op het gewone schoolwerk niet concentreren), en ik vond het heel leuk. Nou heeft er een tijd tussen gezeten en ik wil het toch doorzetten. Ik heb een cursus besteld bij LOI (link: http://loi.nl/cursussen/informatica_en_pc_en_internet/multimedia/gamedesigner/index.htm), en ik vroeg me af of dit een slimme keuze is geweest. Ik zou hem evt. nog terug kunnen sturen namelijk. Ik vind programmeren erg leuk en ik ben technisch ingesteld.

    Eventuele tips zijn heel erg welkom!

    Mvg,
    Maarten

    1. Geen idee of het een goed idee is, ik heb die cursus zelf niet gedaan. Ik denk dat je het een leuke cursus zult vinden. Je moet er niet op rekenen dat je na afloop van deze cursus er een baan mee kunt vinden, maar misschien wordt je wel een stukje op weg geholpen.

      Groet,

      Wouter

      PS. je vraagt wel aan wc eend om een andere wc eend te keuren 😉
      Bij http://www.gamescool.nl doen ook veel mensen mee die geen docent zijn maar die wel professioneel iets met games willen (bv. media-adviseurs, gamedesigners die meer willen weten over serious games, gamedesigners die een overstap willen maken naar onderwijs, marketeers, etc.)

      EDIT (26-5-2011): ik heb een overzichtje gemaakt van een aantal (online) game opleidingen /cursussen. Kan je hier lezen: http://www.wouterbaars.net/blog/2011/05/24/online-gamedesign-cursus/

      En ik ben zelf bezig met http://www.gameskool.nl (met een k niet met een c !). Waarover later meer (het is nog werk in uitvoering). Geen complete professionele opleiding trouwens, maar wel geschikt als voorbereiding voor bv de HKU of Gametechnologie in Utrecht, als ‘bijvak’ bij een opleiding wiskunde of gewoon als hobby.

  37. Dat is precies wat ik ermee wil bereiken, een opstapje naar het HBO. Welke opleidingen zou je adviseren en wat zou eventueel slim zijn om mee te pakken qua cursussen? En klopt het dat “Game Maker” een goede opstap is naar C++?

    Mvg,
    Maarten

  38. Als je wat wil voorbereiden voor een hbo opleiding, hier wat tips:

    – lees wat boeken (op deze blog moet je even speuren, staan wat tips) over gamedesign
    – leer actionscript/javascript (GML lijkt trouwens erg op javascript)
    – bekijk de volgende softwarepakketten: Blender (3d) en/of 3d studioMax, Gimp of photoshop, audacity en/of Logic, Cubase

    En (dit is al een een hele berg), dan kan je verder gaan met een game-engine, bijvoorbeeld: Torque of Unity3d.

    Genoeg te doen!

    Groet,
    Wouter

  39. Ik heb Interaction Design gestudeerd op de HKU en dit was grotendeels een waste of time. Ik kan mij niet indenken dat de veel jongere versie van gamedesign op de HKU wel goed is. De game markt is hard, dat ondervind ik ook met mijn bedrijfje Gamunity.nl gamedesign, maar gaming wordt wel steeds groter en bereikt een groter publiek en daarnaast door de opkomst van de smartphone wordt de markt misschien een stuk groter.

    1. ok, ik heb wel een redelijk positieve blik op de HKU opleidingen, zeker in vergelijking tot andere opleidingen “iets met games/nieuwe media”.
      Wel mis ik de wiskunde in de opleidingen daar.

      maar ik ben wel benieuwd wat er dan volgens jou mist aan zo’n opleiding en hoe de ‘ideale’ gameopleiding er uit moet zien.

    1. Ok een poging de ‘ideale’ gamedesign opleiding te beschrijven in een paar zinnen:

      – leren programmeren in actionscript/javascript evt pyhon/lua zodat je in gameengines aan de slag kunt en C++
      – een beetje aanpalende vakgebieden leren: animatie, graphics, 3d modellen
      – het gamebouw proces leren (projectmanagement, groepswerk, ed)
      – (interactive) storytelling (want dat is de toekomst van gaming)
      – interaction design en psychologie

      en de rest: wiskunde! (minstens 50%). Weet je waarom? Omdat je als gamedesigner (ik heb het niet over gameart of over gameprogrammeren) de spelregels van een spel gaat bedenken en ontwerpen. Die spelregels moeten ‘werken’ op een computer en de taal van een computer is wiskunde. Een gamedesigner moet zijn idee kunnen vertalen naar wiskundige regels

      Denk maar terug aan de grote hits uit het verleden: in elke game zit een hoop wiskunde. Als je een game had willen maken als Simcity moet je dynamische processen kunnen programmeren. Wil je een resource management games (Starcraft, Warcraft, Command and Conquerer, etc.) maken dan moet je operations research (lineair programmeren) beheersen en matrixrekenen. Had je een Arcade game of 2d flash game willen ontwerpen dan moet je meetkunde (sinussen en cosinussen, de stelling van Pythagoras, etc.) tot in detail beheersen. WIl je een pokergame of andere kaartgame maken dan moet je kansrekenen beheersen (eigenlijk komt dat terug in bijna elke game). Wil je een 3d shooter ontwerpen dan moet je matrixrekenen en physica beheersen. Wil je een game maken met betere AI (en dat gaat het steeds meer worden) dan moet je heel goed zijn in statistiek. Voor veel simulaties moet je wachtrijtheorie beheersen of dynamische processen.

      Ik werk zelf vooral in de serious games markt. Daar zijn veel (succesvolle) gamebedrijven die hun roots hebben in de HKU. Tot voor kort maakten zij vooral advergames voor serieuze onderwerpen. Zeg maar een leuk spelletje om een museum te promoten of iets als ‘gezond eten’ of ‘recycling’ te promoten. Niets mis mee, maar de vraag die nu aan het ontstaan is vanuit de markt gaat verder dan ‘promogames’. Veelal wordt er gevraagd naar simulatiegames en games met meer intelligentie. En dat ligt lastig bij die ex-HKU-ers want ze kunnen die processen niet modelleren in wiskundige termen, dus kan het ook niet geprogrammeerd worden.

      Uiteraard kunnen we blijven werken met de gamekits die er zijn met ingebouwde libraries (Torque, Unreal engine, Unity, etc.) maar daarin kan je niet echt vernieuwende games ontwerpen, omdat je moet werken binnen de kaders van zo’n engine. Dus, als Nederland echt gidsland wil zijn op gebied van Serious Games, wat sommigen roepen, dan moet er een generatie gamedesigners (en interactive storytellers) komen die goed geschoold zijn in de wiskunde. Voor ‘fungames’ hetzelfde verhaal.

  40. Hallo Wouter

    Erg interessante artikel en ik ben het volkomen met je eens over sommige uitspraken. Ik ben net afgestudeerd van het MBO bij de opleiding Media Vormgeving ik ben hiervoor op Ondernemer Manger afgestudeerd ook op het MBO.

    Na mijn eerste diploma mekte ik dat handel niet mijn ding is en dat ik snel iets nieuws moest vinden. Ik vond creatieve productie altijd al leuk en ben daarom Media vormgeving gaan doen. Ik merkte zelf dat MBO niet om kwaliteit gaat maar kwantiteit, niet wat je kan maar hoeveel je gemaakt heb. In het 2 jaar ben ik gaan specialiseren in 3D en ben nog steeds hard aan het werk om beter erin te worden. Ik weet voor me zelf dat ik er nog niet ben en dat ik nog veel moet leren. en ik weet van me zelf dat mijn niveau van 3D beter is dan de meeste HBO studenten dat ik er nog niet ben.

    Mijn probleem en punt is, dat het niet om de opleiding gaat maar om wat je kan en hoe graag je het wilt. Ik ken heel veel HBO die mij vragen of ik hun kan helpen al hoe wel ik weet dat ik nog niet erg goed ben, zien zij mij als een pro. Dit versterkt weer jou punt dat Game design opleidingen “Bagger” zijn.

    Ik zelf ga naar de NHL en ga me focussen op 3D en Gamedesign(omdat ik dan aan gamedesign projecten kan werken) omdat ik dan contacten kan maken en mijn mogelijkheid krijgen om mijn vaardigheden te verbeteren.

    Wat ik duidelijk wil maken is dat het niet om de papieren gaat maar om wat je kan.

    PS, zou jij misschien naar mijn werk willen kijken, en misschien wat tips geven. (www.faridsalah.nl)

    Alvast bedank
    Farid

  41. Hoi Farid,

    Jij hebt de juiste mentaliteit! Ik ben zelf heel slecht in grafisch design, dus ik vindt iets er al snel mooi uitzien (maar dan zegt mijn vriendin dat de kleuren vloeken oid). Ik zou je portfolio gelijk zichtbaar maken op de ‘home’ pagina, ik vind het er verder goed uitzien. Misschien huur ik je nog wel eens een keert je in.

    Succes,

    Wouter

  42. Eigenlijk is dit het het verhaal hoe ik de opleiding CMD aan het NHL heb ervaren de afgelopen vier jaar, ik heb van alles wat geleerd.
    Uiteindelijk heb ik me na mijn afstuderen (afgestudeerd op gamedesign, game documenten en gameplay) me pas kunnen focussen op 3d design en games. Aangezien in mijn studie daar totaal geen ruimte voor werd gelaten, je moest van alles wat mee nemen. Het NHL heeft een slecht competentie profiel, zelfs als je al precies weet welke kant je op wil.
    Heb ik dan niets geleerd tijdens mijn studie? jawel, ik weet zeer veel van game-play, verhalen schrijven voor games en het uitzoeken waar de doelgroep naar op zoek is in een game.

    groeten,

    Martin
    portfolio: tinyurl.com/martinportfolio

  43. Beste Wouter,

    Ik zit momenteel in 6V en denk er over om een game studie te gaan doen. Mijn interesse gaat vooral uit naar het programmeren zelf, waar ik dus ook graag een studie over wil gaan doen. Heb jij nog tips over welke studie of studies daar het meest geschikt voor is/zijn? Want zoals ik het nu begrijp focussen de huidige game studies zich vooral op design.

    Ook heb ik even die boekenlijst doorgekeken, en kwam op het volgende boek: “ActionScript 3.0 Game Programming University”. Toen ik op de pagina van Amazon een paar recensies las bleek dat het niet echt geschikt bevonden werd voor mensen zonder actionscript 2.0 ervaring, wat ik dus niet heb.
    Als jij dit boek aanraadt voor de minder ervaren programmeur om actionscript te leren, dan zal ik het wel kopen, maar ik wil natuurlijk geen geld verspillen.

    Weet je trouwens ook nog een goed boek om c++ mee te leren, nadat ik dat actionscript onder de knie heb?

    alvast bedankt,

    Chris.

  44. Met je VWO ga in ieder geval naar een universiteit en mik niet (te) laag op een HBO. Kies dan bv voor een opleiding (technische) informatica aan een TU, een opleiding wiskunde, AI (kunstmatige intelligentie) of (technische) natuurkunde. En er is een nieuwe opleiding gametechnologie aan de universiteit van Utrecht.

    Ga in ieder geval op onderzoek uit en naar open dagen. Veel succes!

  45. Beste Wouter,
    Mijn oog viel op de tektst: Ga GEEN Gamedesign studeren. Ik heb alles wat volgde met interesse gelezen. Nu een vraag als moeder van een zoon die het 2e jaar Game Design volgt aan de NHVT te Breda, de opleiding heeft 2 richtingen: designers en programmeurs.
    Mijn zoon volgt de richting programmeur. De opleiding heeft een toelating dmv. een volgens opdracht gemaakt spel. En voor zover ik weet hoort C++ tot de programmeertaal.
    Nergens in de vragen en antwoorden kom ik deze opleiding tegen.
    Hoe wordt deze opleiding beoordeeld?
    Met vriendelijke groet Riki

    1. Beste Riki,

      Deze opleiding, zo is de ‘roddel’, behoort tot de betere in Nederland en als programmeur zit je zoon in de richting met de meeste kans op (interessant) werk.

      Groet,

      Wouter

  46. Hallo,
    Ik ben 16 jaar en zit nu in 5 havo en doe het profiel C&M met wiskunde a. Na mijn havo wil ik de creatieve kant op en ik zat te denken aan game design bij NHTV in Breda óf WDKA in Rotterdam, en daar dan animatie gaan studeren, ik weet alleen niet of deze erg hoog staat aangeschreven omdat ze animatie volgens mij pas kort als studierichting hebben op het WDKA. Het punt is dat ik de kunstacademie een soort van ‘zweverig’ vind. Ik doe nu namelijk een voorcursus en werk daar ook gelijk voor mijn portfolio. Je volgt dan ook gewoon lessen maar dan op zaterdagen, dus niet met studenten op die school. Is game design in breda dan een goede opleiding of is het beter om toch maar de kunstacademie te gaan doen? Ik ga sowieso toelating doen, maar vanwege mijn leeftijd is de kans erg groot dat ik niet toegelaten word en ik een paar jaar wat anders moet gaan doen en het vervolgens nog een keer mag proberen.

    Lenny

  47. Hallo Wouter,
    Mijn zoontje van bijna 10 is verslingerd aan computergames zoals Roblox. Hij doet bijna alles in het Engels. Hij speelt al die games zo uit en adviseert anderen bij het spelen. Nu raakt hij erg gefrustreerd want hij zit boordevol ideeen voor andere games, levels en characters en kan ze niet kwijt. Hij tekent vellen vol gedetailleerde ideeen voor nieuwe levels en games. Hij wil dus meer en verder. Op dit niveau maar ook voor later. Heb jij ideeen voor nu en wat zou hij kunnen gaan studeren?
    Na de zomer gaat hij naar de middelbare school (hij is twee keer versneld) en dat wordt waarschijnlijk Technasium. Ook omdat hij wiskundig bijzonder vaardig is en altijd boordevol ideeen zit voor projecten en uitvindingen.
    Ik zelf heb totaal geen kaas gegeten van dit soort zaken en probeer hem zo een beetje te kunnen sturen en tegemoet te komen aan die “honger”;-).
    Alvast bedankt, Liesbeth

  48. Beste Lenny,

    Ik ken de WDKA niet goed, maar ik ben altijd wel een beetje wantrouwig naar nieuwe opleidingen. Ik geloof dat er in de afgelopen paar jaar wel 40 nieuwe ‘opleidingen gamedesign’ (of aanverwant) zijn ontstaan. Ten eerste is er niet genoeg werk voor zoveel gamedesigners laat staan dat er genoeg goede docenten zijn en ten tweede doen die opleidingen dat in mijn ogen voornamelijk om studenten te trekken. NHTV ken ik ook niet van dichtbij, maar ‘men zegt’ dat die opleiding wel tot de betere behoort. Maar hoe zij het doen met gameart, geen idee.

  49. Beste Liesbeth,

    Je zou kunnen overwegen om met je zoon mee te doen met Gamescool (zie http://www.gamescool.nl), alhoewel de cursus bedoeld is voor docenten en begeleiders van jongeren, is hij wellicht geschikt voor jullie samen. Je leert er de hele basis op alle vakgebieden: design, animatie, programmeren, gameideeen enz.

    Kijk anders ook eens op http://www.game-maker.nl

    Groet,

    Wouter

  50. Hoi Wouter.
    Ik heb nu alles gelezen.. maar waar zou ik in Nederland (het liefste) wel een goeie opleiding voor dit kunnen doen?
    En wat is het beste profiel om dit te doen?
    Ik heb namelijk NT met Wiskunde B.. maar ik krijg hierdoor niet echt duidelijkheid wat nou wel een goede opleiding is.

    Groeten
    Nicole Sterk

  51. Beste wouter ik wil heel graag een opleiding game-design doen, echter werkt jouw betoog hierboven niet echt bemoedigendvoor mij.
    Ik probeer al een portfolio aan te leggen dat gaat wel ok. Ik krijg ergens deze dagen een nieuwe pc zodat ik mijn werk ook met photoshop en een wacom-tablet kan maken.
    Dan nog iets de eerste keer dat ik iets over programeren zag dacht ik ‘Ok…. hoe ga ik dit ooit begrijpen’. Ik heb twwe vragen.
    Wat kan ik het beste gaan doen,(ik wil eigenlijk meer gaan voor de design kant gaan), en waar kan ik het beste mee beginnen in programeren. oh en nog iets over mezelf, ik ben 17 jaar en ik zit in de 4e van VWO(heeft dat invloed op een opleiding?).
    Alvast bedankt voor je hulp.

    Gr. Nick Ruhe

    1. Hoi Nick,

      Als je wilt leren programmeren, zou ik met gamemaker beginnen. Dit najaar hoop ik gamemaker / gamedesign cursussen klaar te hebben op http://www.gameskool.nl maar zover is het nu nog niet. Je kunt gamemaker ook prima leren door de tutorials die je kunt vinden op http://www.game-maker.nl of http://www.yoyogames.nl. Kijk maar of het je ligt. VWO is prima, als je wis- en natuurkunde hebt in je pakket zal het programmeren wel moeten lukken. (Maar ook zonder wiskunde kun je gamemaker wel aan 😉 ). Na gamemaker, kun je verder met GML en dan javascript of python en als je dat kunt verder met C++ (maar begin maar eerst eens met de symbolen programmeertaal van Gamemaker).

      Succes,

      Wouter

  52. Hallo Wouter,

    Ik ben op dit moment 20 en ik ben geslaagd voor mn VWO met een EM profiel met als keuzevak onder andere informatica.
    Nou zag ik dat wiskunde B wel een vereiste was voor veel informatica-opleidingen en aanverwante opleidingen. Het probleem is dat ik dus zit met een profiel met wiskunde A.
    Ik heb ondertussen 2x een studie afgebroken wegens gebrek aan motivatie, maar gamedesign en games programmeren spreekt me erg aan, dat is ook het enige wat ik mezelf voorlopig zou zien doen van alle beroepsperspectieven die ik gezien heb bij de opleidingen waar ik tot nu toe gekeken heb.

    Helaas heb ik nooit echt zelf dingen als gamemaker of enige andere vorm van programmeren beoefend sinds ik informatica heb afgesloten op de middelbare.

    Nu vraag ik me dus af, heeft t voor mij nog zin om een opleiding in de richting van game-ontwikkeling zoals die in utrecht te volgen, terwijl ik al 2 jaar mn VWO diploma heb maar geen wiskunde B of programmeerervaring?

    Alvast bedankt voor een eventuele reactie,

    Gr. Niels de Nekker

    1. Beste Niels,

      Tja, er komen wel meer mensen op een gegeven moment er achter dat ze niet zoveel aan een pretpakket hebben. Gelukkig kun je je wiskunde B bijspijkeren. Dat zul je ook wel moeten als je naar de gametechnologieopleiding aan de universiteit Utrecht wilt (zie toelatingseisen). Op zich ben je nog hartstikke jong met je 20ste, dus waarom niet ervoor gaan? De ellende van het huidige ‘politieke’ klimaat is dat jullie al heel jong moeten kiezen wat je wilt en dat je dan ook nog eens heel snel in een keer moet afstuderen. Ik heb zelf1.5 studies kunnen doen (technische bedrijfskunden en vooropleiding conservatorium) en heb daarover in totaal 6.5 jaar gedaan. Dus toen ik twijfelde over mijn opleiding (wat iedereen vroeg of laat doet), had ik de tijd en de ruimte om een tijdje wat anders te proberen, waarna ik toch mijn ingenieursopleiding heb afgemaakt).

      Ik weet niet precies hoe de regels nu zijn met beurzen ed., maar je zou ook kunnen overwegen om eerst een tijdje na te denken over wat je echt wilt. En als ik jou was, gewoon zelf al beginnen met Gamemaker en andere gamesoftware leren. Als je wiskunde A hebt, ben je er slim genoeg voor en het is leuk om dingen te maken. En door dingen te doen, kom je achter wat jou motiveert.

      Succes!

  53. Beste Wouter,

    Ik ben op het moment 20 jaar oud. Ik ben afgestudeerd aan de HAVO, Ik heb anderhalf jaar aan de Hogeschool Leiden HBO Informatica gestudeerd (Maar heb moeten stoppen vanwege gezondheidsredenen), en op het moment zit ik in het tweede jaar van een opleiding Mediavormgeving aan het ROC Leiden. Deze opleiding is echter zodanig slecht dat ik weer een andere studie op wil zoeken.

    Gamedesign is een onderwerp waar ik mij heel erg interresseer, en hier zou ik dus graag een studie voor willen volgen. De cursus van de LOI lijkt mij een goede plek om te beginnen en om enkele basisvaardigheden op te bouwen, maar ik weet niet hoe ik hierna verder kan studeren.
    Ik heb enige ervaring opgedaan met programmeren gedurende mijn vorige HBO opleiding, en ik heb eerder met het ontwerpen zelf ge-experimenteerd met behulp van de Warcraft 3 World Editor (Zoals een vorige poster) en RPG Maker XP. Verder ben ik goed in het maken van verhaallijnen en karakters, en spreek, lees en schrijf ik vrijwel vloeiend Engels.

    Een probleem is echter dat Wiskunde niet mijn sterkste punt is. Verder heb ik vanwege mijn aanhoudende gezondheidsproblemen soms moeite met lange dagen, en is het lastig voor mij om vroeg te beginnen. De precieze tijd die voor mij het beste is hangt echter af van waar ik de opleiding kan volgen. Ik woon in Zuid-Holland, in Noordwijk.

    Welke opleiding zou jij me in dit geval aan raden?

    1. Beste Rick,

      Hmm even denken. Ik ken ook niet alle opleidingen en ik weet zeker niet hoe lange dagen je maakt bij de diverse opleidingen. Bij de HKU bijvoorbeeld gingen ze soms hele nachten door (maar dat mag nu niet meer). Je moet eerst denk ik besluiten of je toch wel of niet een technische richting (informatica oid) op wilt en kunt. Je noemt twee issues: je zwakke wiskunde en je gezondheid. Op zich staan die los van elkaar, al moet je misschien harder werken als je een technische kant kiest. Maar op zich hoor ik je niet zeggen dat je je opleiding informatica niet kon doen vanwege je gebrek aan talent in wiskunde (wiskunde is vooral ook veel doen en oefenen en het helpt als je een goede leraar hebt). Je zou wellicht ook op zoek kunnen gaan naar een informatica opleiding (technisch) op MBO niveau. Iets minder zwaar, wiskunde is soms niet eens nodig en je hebt erg goede perspectieven op werk omdat je veelgevraagde programmeertalen leert (Java, PHP, etc).

      Als je niet de technische kant op gaat, dan kom je dus in het circuit van opleidingen als mediavormgeving. Soms zijn het prima opleidingen, maar je begrijpt uit mijn stuk al dat ik mijn wenkbrauwen soms optrek en vraagtekens heb bij het niveau (en zeker bij de gebrekkige perspectieven op werk). Voor vormgeving moet je zeker talent hebben om erbovenuit te steken!

      Als lange dagen een probleem is zou je ook kunnen kijken in het elearning circuit (zoals LOI) of avondonderwijs. Ik ken wel jongens die zo losse vakken wiskunde leren (of andere vakken).

      Je kan bijna mijn opleiding doen voor gamedesign op http://www.gameskool.nl (ik hoop binnen een maand of 2 te starten). Dat is een prima aanvulling bij een andere opleiding (zoals informatica). Dan heb je talent voor talen begrijp ik. Wellicht kun je daar iets in zoeken (game writer oid), alleen: ik ken er geen goede opleiding in, kom je in het circuit van ‘scenario schrijven voor films, maar dat is toch net wat anders. En kansen op werk zijn vrijwel nihil.

      Ik hoop dat je wat hebt aan mijn opmerkingen. Succes!

  54. Beste mensen die dit forum lezen,

    Ik zit ook met een probleem. Ik zou dolgraag game artist willen worden maar tekenen is nou niet bepaald een van mijn beste punten. Is dit een vereiste of is het ook gewoon mogelijk om direct op de computer te kunnen designen. Anders zal ik nog wat moeten oefenen met tekenen.

    En Ricardo,

    ik had op een ander forum ergens gelezen dat bedrijven hun oordeel op verschillende onderdelen kunnen stellen.
    zo kan het zijn dat ze niet naar je opleiding kijken maar naar je persoonlijke kennis. maar dat hangt er dan ook maar vanaf welk bedrijf je kiest.

    Hoop je hier een beetje mee geholpen te hebben, Succes. 🙂

  55. Hallo wouter,
    Ik zelf doe op dit moment het 2e jaar van het Cibap, en doe de stroming multimedia, uiteindelijk wil ik door naar een gamedesign opleiding, ik loop al ongeveer 4 jaar met ideeën voor games (toen zat ik in de 3e klas van het HAVO) ik ben zelf heel creatief en doe veel met tekenen.
    Ik ben nu bezig met netwerken en het vinden van connecties met mensen die graag programmeren om in mijn vrije tijd aan games te werken.
    Echt verstand van 3d programma’s heb ik nog niet omdat we op school veel met flash werken, waar ik overigens best van baal. Een docent op school heeft me aangeboden te helpen.
    Denkt u dat ik over 2 jaar in aanmerking kom voor een gamedesign opleiding of moet ik nog even door oefenen??
    Groet,
    Zinke

  56. Beste Wouter,

    Ik zit serieus na te denken om een opleiding gamedesign te gaan volgen, maar… Na al het bovenstaande (vooral het commentaar) gelezen te hebben, durf ik niet zo goed meer. Ik heb een VWO-diploma C&M, en wil graag aan de slag gaan met games. Op visueel gebied ben ik echter compleet niet artistiek, heb maar beperkt verstand van programmeren (ooit wat kleine cursusjes HTML en JavaScript gedaan, heb met JavaScript ooit eens een serie stoplichten op een kruispunt geprogrammeerd), en vind programmeren eigenlijk ook niet zo leuk. Wiskundig ben ik wel, en wanneer het op games aankomt ben ik ook niet bang om van het gebaande pad af te wijken (ik vind het gebaande pad vaak zelfs tamelijk saai). Voor mij zou dus echt het pure gamedesign de keuze zijn. Maar uit alles wat ik hier lees komt een zware boodschap naar voren: ik ben gedoemd tot werkeloosheid omdat niemand zit te wachten op mij.

    Kun je me adviseren over de beste keuze?

    1. Beste Pieter,

      Wat lijkt je zo leuk aan werken in de gameindustrie? Geen art en geen programmeren in ieder geval, wat wel? (ik probeer je niet ‘af te wijzen’ ik probeer te achterhalen wat je beeld/fantasie is bij toekomstig ‘gamewerk’)

      Wouter

  57. Ik zou me meer op het spel zelf willen gaan richten, om het zo maar even te zeggen. Wat je aangeeft: wiskundige modellen voor een spel, lijkt me erg interessant. Ik wil wel de basis leren van scripten, om ook met engine tools te kunnen werken, levelontwerp, karakterontwerp, gameplay, etc. Ook management, promotie, marketing, wil ik me best voor inzetten. Eigenlijk alles behalve art en programmeren. :S

  58. Dan is gamedesigner wel een rol voor je, alleen dat wordt je meestal pas nadat je programmeur, leveldesigner of evt. gametester bent geweest. Als je wiskunde leuk vindt, zou ik dat gaan studeren en dat aanvullen met vakken over gameplay. Een andere technische opleiding zou ook kunnen (Natuurkunde, electrotechniek, oid), want daar leer je ook in modelleren.

    De andere kant marketing, management etc. zou je een commerciële opleiding kunnen kiezen aangevuld met een aantal technisch inhoudelijke vakken op gebied van gaming techniek (maar pas op met hbo marketing-management-commercie opleidingen, het niveau is vaak ondermaat, denk aan de inholland ellende. Managers die inhoudelijke kennis hebben (e.g. die technische kennis hebben) worden vaak beter gewaardeerd).

  59. Ik begrijp dat indien je kiest voor een carière, het lastig is om de juiste weg te vinden in het ‘aanbodbos’ van opleidingen. Het is dan verstandig om meer dan één mening te horen of lezen, voordat je een definitieve stap zet. Zelf lijkt het me een uitdaging om dit als hobby te gaan doen. Game Development/Design heeft me altijd wel getrokken. In de eerst plaats is dit een focus om invulling aan mijn privé tijd te geven. Er zit absoluut geen dwang achter. Indien ik deze studie niet afmaak, ben ik alleen maar wat geld armer (anders maak ik het toch alleen maar op aan snoep, films en muziek.); het is natuurlijk meer bevredigend dan je maandelijkse vaste lasten betalen, maar ik wil mijn zuur verdiende centjes ook wel eens aan iets anders uitgeven. Thieu.

  60. Even een adviserende vraag aan jou. Ik zoek een opleiding voor een groep lichamelijk gehandicapte jongeren. De jongeren zitten nu op de mavo.Na hun diploma kunnen ze alleen een opleiding volgen waarmee ze werk kunnen vinden wat volledig op een computer is te doen. Door de jongeren wordt er dan gedacht aan gamedesign of websites maken. De meesten kunnen alleen hun vingers nog bewegen of hebben zelfs een aangepaste computer nodig die ze bedienen dmv hun hoofd.Er zijn nauwelijks mogelijkheden voor deze geestelijk gezonde jongeren. Graag zou ik zien dat ze prive opgeleidt worden door iemand. Een officieel diploma is niet eens nodig. Hoop dan dat een bedrijf ze ( waarschijnlijk voor kleine vergoeding) werk aanbiedt, wat ze op hun eigen tempo kunnen doen. Een reguliere opleiding is voor hun niet haalbaar vanwege de grote lichamelijke beperkingen.
    Heb jij ervaringen hiermee, wat adviseer je qua opleiding, weet jij mensen die deze lessen zouden kunnen geven, bv vier dagdelen per week ( of meer)Blijf het erg vinden dat er voor deze jongeren geen mogelijkheden zijn qua vervolgstudie. Hoor graag je tips, adviezen.
    groetjes Lina

    1. Beste Lina,

      Voor diegenen die games willen leren maken is gameskool misschien een praktische oplossing voor sommigen?. Deze lessen staan in zijn geheel online (zelfs geen boeken) en kan je thuis of ergens anders via het internet volgen. Daarmee leg je een basis. Daarna zouden ze wel verder moeten specialiseren in b.v. programmeren, gameart (2d of 3d). Met name diegenen die leren programmeren maken best nog wel kans op werk (is mijn inschatting).

      Neem anders even contact met me op, ik kan ook een balletje opgooien bij de HKU en kijken of we met een groepje freelance docenten een maatwerk opleiding kunnen verzorgen.

      Wouter

  61. Hallo ik heb ook een vraag als je nu een lage opleiding hebt ( kader) maar je doet al jaren aan echte gamedisign dus ook JavaScript en c Sharon en je bent er echt heel goed in heb je dan ook meer kans om te worden aangenomen. Ik gebruik bijv. Units engineering en 3ds max Maya enz. En ik kan het best goed ik ben nu zelfs al bezig met een fps game

  62. Hey,

    Nu ik dit zo zie voel ik me echt heel klein worden. Ik zou echt heel graag game designer worden, als echt ontwerpen, niet coderen. (ik ben niet goed in wiskunde en natuurkunde… :() Maar zo te zien is het nogal moeilijk om een goede opleiding te krijgen.
    Ik oefen nu met verschillende programma’s, om gewoon maar iets te maken. Met behulp van tekentablet.
    Ik ben pas 15 en moet een profiel kiezen, en ik doe vwo+.
    Is er nog wat veranderd in de 4 jaar nadat dit forumbericht is gepost?
    Ik hoop het dan maar. Het HKU lijkt me erg fijn, maar de druk om toegelaten te worden is wel weer groot. Als ik niet toegelaten wordt zit ik weer helemaal zonder plan! Al wil ik het wel wagen.

    Ellis

  63. hm, oké. Dat is balen.
    Al is het wiskunde , natuurkunde en engels dat ik nu heb op vwo+ moeilijker dan gewoon vwo… (cambridge engels, ik mag gelijk door naar een engelse universiteit, yay)
    Is wiskunde a, vwo-niveau goed genoeg? Dat kies ik sowieso.
    Misschien tips voor design banen met creativiteit, hbo niveau, en nog redelijk geld verdienen? Misschien vind ik iets anders ook wel erg leuk. Ik probeer nog wel wat te vinden.

    Ellis

  64. Goed in Engels is altijd handig. De gamewereld is nu eenmaal Engels (of Japans/Zuid Koreaans). Wiskunde A is eigenlijk hartstikke goed voor gamedesign. Met name lineair programmeren, matrixrekenen en kansrekenen/statistiek ga je vaak toepassen in games.

    (ik heb zelf trouwens wiskunde A EN B gedaan destijds, en van beide heb ik er veel plezier van gehad w.b. gamedesign ontwikkeling)

    Waarom zou je voor hbo niveau gaan als je op het VWO zit? Dat is echt zonde…
    W.b. banen op dit moment in de gamewereld, geen idee….kijk anders eens op http://www.gameindustrie.nl en kijk eens naar de vacatures. Ik kreeg wel een lijst van allerlei oproepen voor freelancers, en het enige waar je nu nog als freelancer werk in kunt vinden is technisch werk….dus wees verstandig en leer ajb een vak 😉 en geen vage dingen als ‘communicatie’, ‘design’,’marketing’,’management’, e.d. Het gaat nog wel even duren voordat we uit de crisis zijn.

  65. Ah,
    ik snap het al. Dus het valt wel mee. (wiskunde a kan ik namelijk makkelijk :))
    en mijn engels examen mag ik waarschijnlijk zelfs een jaar eerder doen, als alles goed gaat. (Als je goed bent in engels mag dat, dus daar ga ik voor) En ik wil best in een ander land werken.

    Ik dacht eigenlijk dat gamedesign vooral hbo studies waren, en hku dan. Is er nog iets anders dan?

    nou ja, ik heb nog 3,5 jaar om te beslissen over die keuze’s. En dan kijk ik ook wel of de crisis dan weer wat weggetrokken is. (geen idee hoe lang zoiets duurt. duurt vast wel lang)
    Ik had al begrepen dat ik het niet te breed moest gaan zoeken, dus zoals die vage dingen. Ik kijk nog wel verder. Wel bedankt!

  66. Je kan ook gametechnologie aan de UU studeren. Maar begrijp me niet verkeerd wiskunde A is mooi voor gamedesign, maar als je verder wilt als gamedesigner zou ik eerder een wiskunde, AI of een technische studie aanraden dan een gamedesign opleiding. Voor die studies heb je wel degelijk wiskunde B nodig.

  67. oké. Nu begrijp ik het helemaal. Ik kies trouwens sowieso informatica als keuzevak.
    Ik kijk nog even of het vooruitzicht beter wordt. Of, of er goede opleidingen in engeland zijn. Ik wil namelijk sowieso een jaar in engeland gaan wonen. Kan ik het net zo goed combineren. Maar mij lijkt grafisch design ook erg leuk, en hoewel daar ook niet zoveel banen in zijn te vinden, denk ik dat ik toch maar ga voor iets dat me leuk lijkt. Ik hoef nu gelukkig nog geen opleiding of baan te kiezen, en alleen nog maar het profiel. Ik probeer te zorgen voor zo’n ruim mogelijk profiel, met tekenen en informatica erbij. Kan ik later altijd nog beslissen wat ik ga doen.
    ^_^

  68. Het niveau te laag? Komisch, ik heb vrienden die een programmeer opleiding volgen (en dan puur programmeren) En ik zelf volg MBO Gamedesign. Ik wil niet veel zeggen maar het is een van de moeilijkste mbo opleiding. Niet alleen leren programmeren(C++) Maar ook 3DSMAX en webtalen als HTML, PHP, SQL en CSS. Ook leren veel mensen uit zichzelf java en andere talen. Je leert daar boven ook nog photoshop, flash en nog meerdere adobe programma’s. Misschien is er weinig werk in de game. Maar dan kun je een miljoen andere richtingen op.

  69. Hallo Wouter,

    Ik heb jou 8 febr gemaild over een gamedesign opleiding op maat voor lichamelijk gehandicapte jongeren. Je schreef, neem anders even contact met mij op. Hoe kan ik je bereiken?

    Groeten Lina

  70. Hoi Wouter !.

    Ik hou me graag bezig met games ik begin straks ook met een vriend om reviews op youtube te zetten (gewoon voor de lol hoor :P)
    Wat lijkt jou het beste, ik zit nu nog op middelbare school op mbo maar vooral het maken van games en reviews geven lijkt me heel leuk,
    Waarschijnelijk is dit heel dom wat ik allemaal zeg omdat ik nog maar 15 ben en in de 3de zit, maar ik wou gewoon even om advies vragen, je weet maar nooit :).

  71. Er blijven veel jonge volwassenen naar me toe komen om te vragen hoe ze game-maker moeten worden. Ik denk niet dat er een methode aan te wijzen is. Ik heb het onderscheid tussen game-designer en game-programmeur bijvoorbeeld nooit zo begrepen. Ik ben nu zo’n 10 jaar game-maker. Ik denk dat je geen games kan maken als je niet iets weet van game-design EN game-programmeren, maar ook van audio, animatie, interface design, verhalen vertellen enz. Game-makers zijn allrounders, dat kun je niet echt leren op een school. Maar ik kom zelf van de HKU (toen was er nog geen games-opleiding) en mijn ervaring was dat ik meer leerde van de medeleerlingen en van spelen met de apparatuur, dan van de opdrachten die we kregen. Die schiepen alleen de context. Zie je een interessante uitvoering, dan vraag je door, ga je zelf aan de gang en je probeert het je eigen te maken. Ik denk dat dat altijd geldt. Als je je niet kan vastbijten in dingen, ga dan geen gamedesign studeren.
    Zo ja, dan is het leren van programmeren en andere vaardigheden geen probleem. Het is dus vooral een kwestie van je eigen instelling, denk ik. In Nederland zijn genoeg independent game designers. Je kunt dan zeggen: zie je wel er is een markt of jakkes, concurrenten. Ook dat ligt aan je instelling. Verwacht geen GIGA-games te gaan maken en het valt alles mee, denk ik. Succes, toekomstige concullega’s!

  72. intresseert mij wat. zolang t werk leuk is en goed betaald vind ik het prima 😛 k ga mooi game disign doen 😛 wat jij moet doen is gewoon je mond dicht houde en de mensen niet proberen overtehalen naar iets anders. iedereen moet doen wat die zelf wilt doen. flikker op met die dom praat. klopt toch niks van wat je zegt.

  73. “intresseert mij wat. zolang t werk leuk is en goed betaald vind ik het prima “

    Dat is nu het punt, er worden heel veel gamedesigners nu afgeleverd door de scholen die geen werk en zeker geen “goed betaald” werk vinden.

    “wat jij moet doen is gewoon je mond dicht houde en de mensen niet proberen overtehalen naar iets anders.”

    Ik wijs mensen er alleen op dat er gamedesign opleidingen zijn die imho een dubieus niveau hebben en dat als je echt gamedesigner wilt worden je misschien beter wiskunde of AI kunt studeren.

    “iedereen moet doen wat die zelf wilt doen.”

    Helemaal mee eens

    “flikker op met die dom praat. klopt toch niks van wat je zegt.”

    Ik zou zeggen, kijk naar de feiten: naar het aantal werkeloze ‘allround’ gamedesigners en naar het niveau van een hoop opleidingen plus het feit dat opleidingen geen eerlijk beeld geven van zichzelf omdat ze afhankelijk zijn van het aantal inschrijvingen en het aantal mensen die met diploma ‘doorgedraaid’ worden. En let een beetje op je taalgebruik anders moet ik je uit deze discussie blocken.

  74. ik vind het goed wat je doet, en over niveau gesproken..punt gemaakt.
    thnx voor je tips en uitleg, ik begin net met python, moeilijk, maar wellicht makkelijker dan chinees..
    ik concentreer me op de kleine game makers, de gasten die echt talent hebben en altijd zulke slechte verkopers zijn.. hahaha.
    maar goed, ik las zo de discussie’s en ik vind het goed dat je met name de jeugd wat probeert bij te brengen over het corrupte school/opleidings wezen.. en de paden laat zien welke wel te bewandelen, jou inziens en gebaseerd op aardig wat ervaring.

    thnx.

  75. Ik heb in Groningen gestudeerd, in 2008 afgestudeerd, dus voordat het écht populair was. “Een beetje Flash”, “een beetje 3D”, etc. klopt helemaal, volgens mij is dat nu anno 2012 wel erg verbeterd.

    Sommige klasgenoten hebben na het afstuderen geen baan kunnen vinden omdat ze alles een beetje konden, maar niks echt goed. Dit was echter HBO en dan vindt ik dat ook een beetje eigen verantwoordelijkheid en initiatief om je te specialiseren.

    Nu zijn volgens mij veel opleidingen verbeterd zodat specialiseren meer wordt aangemoedigd. Programmeren én vormgeving heel goed kunnen is nou eenmaal onmogelijk. Wel hoop ik dat studenten die keuze niet persé hoeven te maken nog voordat ze de opleiding beginnen. Of je programmeren of vormgeving leuker vindt kan je nog wel kiezen, maar als je net van de Havo af komt weet je niks over game design, usability, etc. Dus het eerste jaar “van alles een beetje” leren lijkt me wel goed.

    1. Ook ik heb de indruk dat een aantal opleidingen zijn zaakjes wat beter op orde aan het brengen is. Komt ook door alle HBO schandalen waardoor de politiek en de massa doorkreeg wat er bij een aantal HBO opleidingen speelde. Nu hebben meer opleidingen een bindend studieadvies (dus kan je van de opleiding ‘gegooid’ worden na een jaar) en soms ook een intake-advies. Het is ook allemaal wat duidelijker wat ‘gamedesign’ nu eigenlijk inhoudt. Dit leidt allemaal tot betere kwaliteit.

      Ik denk wel dat je wel op de havo (of vwo) al aardig weet of je talent hebt voor art (ik zelf met mijn 6jes en 7tjes voor tekenen echt niet) of meer voor de technische kant van gamedevelopment (goed in wiskunde). Als je trouwens een overview wilt krijgen van gamedesign en gamedevelopment dat zou ik een ieder uitnodigen om de gameskool cursus te doen. Kan nu erg voordelig tot 31 augustus (nog net voor het nieuwe school-/studiejaar).

      Het heeft niet zoveel zin om een technische variant te kiezen als je games wilt maken en je meer een ‘artist’ bent andersom ook niet (mijn eerste games waren in de jaren 80 ‘achtbit’ dus dan kwam je nog wel weg met wat blokkerige ‘tekeningen’). Wel is het zonde -imho- als je het technische (wiskundige) talent hebt en je gamedesigner wilt worden als je dan voor een algemene ‘gamedesign’ opleiding kiest en niet voor een gewone wiskunde (en informatica) of AI opleiding. De kern van games is wiskunde en als je daar goed in bent en als je dat ontwikkeld hebt, kan je veel toffere dingen ontwerpen en bedenken: de games van de toekomst

  76. Goeie dag iedereen,

    Wil even weten waarom het zo raar is met HBO opleiding op het gebied van gamen. Vandaag ben ik langs een toelating for het Game & develop richting. En werd afgewezen, reden erom is dat ik niet genoeg kennis beschik over games maken etc. In hun toelating mail stond dat ze niet specifiek naar je opdracht kijk meer naar de persoon zelf, maar toch speelt het een grote rol. Ik kwam aan, kreeg een plek aangewezen en vervolgens mocht ik over 2 uur terug komen. Kom ik terug krijg ik een lijst van afwijzing. met het afscheid word van “sorry je beschikt niet wat we zoeken, we hebben leerlingen nodig die kennis beschikt over games” Hoe verwachten zij dat jongeren die bv van Havo etc gelijk iets over game design weten… ik begrijp het niet… weet iemand een antwoord ? :3 en een school xD ik zoek namelijk nog ^^

    thanks !

  77. hallo wouter,
    ik ben 14 jaar en ben heel erg geinteresseerd in het maken van games etc. ik heb al een beetje een basis. ik kan een beetje met photoshop , Cinema 4d , sony vegas en waar ik op oefen Games te maken is Unity 3D.
    ik hoor nu vele dingen over hoe vreselijk slecht alle opleidingen zijn. En baal daar flink van , is er dan echt niet in NEDERLAND een goede opleiding die bijvoorbeeld les geeft met Unity , Maya , 3ds max , Blender enzovoort ?

    Mvg. Bob

  78. Hallo wouter hopelijk ga ik een antwoord krijgen 🙂 ik moet namelijk over een jaar gaan kiezen voor vervolgopleiding. En wil graag naar de media waar ik 2 richtingen leuk vindt de “game artist” en interactief/grafisch ontwerper/vormgever en lees dus dat “media” opleidingen zo slecht zijn. Dan begin ik te twijfelen aan een universiteit in een ander land. Maarja dat is wel een Major step. Dus Mensen help mij alstublieft. Ik wil beter leren werken met bijv. Unity , blender , maya , 3dsmax , gimp , photoshop , cinema 4d van alles after effects , sony vegas het maakt me niet uit. Ik wil dat en ik hoop dat het mogelijk is in NL. Mvg. Bob. Bedankt voor de kans op een antwoord Wouter 🙂

  79. Ha Bob,

    Ik vraag me af of het beter is in het buitenland (maar je hebt wel meer keus natuurlijk) en ik denk niet dat je gameart op universitair niveau kunt doen (dat weet ik eigenlijk wel zeker). Maar ik ben ook benieuwd naar de bevindingen van de studenten die nu ergens gameart /gamedesign studeren.

  80. Hee Wouter,

    Goed om te lezen dat je toekomstige preventief op de feiten kan drukken met je blog hier.
    Maar naast de grimme toekomst, voorzie je hetzelfde voor mobile games?

    1. pfoe, als er iets moeilijk is, dan is het wel ‘marktontwikkelingen’ voorspellen. Ooit was Atari alleenheerser in de gamemarkt, toen commodore 64. Later werden de Japanners groot (Sega en Nintendo). Atari en Sega zijn marginaal geworden. Toen was PC gaming je van het. Toen kwam Sony opeens op en leek Nintendo op sterven na dood. Later kwam Flash met webgames en waren er even heel veel banen voor flashers. Toen probeerde men java games op mobiele telefoons, maar dat werd niet erg groot (wel even veel werk voor javaprogrammeurs). Toen de Nintendo Wi die Sony ‘versloeg’. En niemand zag aankomen dat Apple het grootste mobile game platform zou worden door de Ipod/Iphone/Ipad, dus als je nu games kunt maken voor iOs ben je ‘gewild’…en verder, tja…dus wat zal de toekomst brengen? Veel verandering in ieder geval.

      Wat trouwens niet wil zeggen dat er een paar oud studenten van de HKU en TUE (Industrial Design) die succes hebben met hun eigen gamestudio’s met games voor de ipad: Vlambeer, Game Oven, Studio Sophisti (en zo zijn er nog wel een paar veelbelovend bezig).

  81. Volgens mij heb je gelijk. Als je nu de kennis in huis hebt ben je interessant. Hopelijk kan ik zelf nog even in deze groei stappen. Het is nu groter dan ever en zal allemaal wel groter worden.

    Het is dat ik zelf geen programmeur ben maar eerder een gamedesigner. Je hebt een punt dat je zegt dat de verhoudingen ervan scheef zijn. Maar met mobile’s is denk de kunst van een gamedesigner groter.

    Bedankt voor de namen btw! Ik zoek nog een afstudeerproject van mijn opleiding (CMD) niet geheel game gerelateerd. Maar wel kennis van interactie en user interface design en usability. Met een voorliefde voor games moet ik wel ergens terrecht kunnen 🙂

    Bedankt voor je reply!

  82. Beste Wouter,

    Jammergenoeg heb ik nu 1 jaar van mijn leven ‘verkloot’ (naar mijn mening). Ik heb dit jaar de opleiding ‘zelfstandig werkend Kok (ZKO) en ik zie er vanaf omdat ik me er totaal niet lekker bij voel en dit niet de rest van mijn leven zou willen doen. Wel als hobby.

    Maar even over mij. Ik ben nu 17 jaar en heb een VMBO-t Diploma. Al vanaf mijn acthste (toen ik voor het eerst een computer zag) was ik erg geinteresseerd in games en vooral naar hoe een spel in elkaar zit.
    Ik ben erg gedisciplineerd en redelijk creatief.

    Maar ik zit in de knoop. Ik weet niet waar ik heen moet.

    Wat adviseer jij me Wouter?
    HELP!

    mvg,

    Thomas

    1. haha, 1 jaar is niet zo erg hoor. Vroeger moesten alle jongens zo’n 14 maanden in militaire dienst….;-)

      Je moet even kijken naar gameopleidingen op MBO niveau. Er zijn diverse scholen. Bv het mediacollege in Amsterdam of de grafische school in Rotterdam of de eindhovense school. De kwaliteit van die opleidingen is wel iets waar je op moet letten (maar dat is precies de strekking van deze blogpost). Ik zou daar eens kijken en kijken naar de toelatingseisen. Verder kan je misschien via havo met wiskunde ook de meer technische kant op. Via MBO is er ook wel een technische richting mogelijk via MBO’s (bv electrotechniek oid), maar dat weet ik niet precies.

      Als je nog niet zo goed weet wat je precies kunt en wilt met gaming zou ik je een cursus voor gamedesigner aanraden (maar dat is logisch want ik heb er zelf aan meegewerkt).

      Succes!

      Wouter

  83. hey

    wat nou als je vmbo kader doet kun je dan ook nog zo een opleiding volgen? ik zit in 2e klas en zak misschien van vmbo t naar kader.

  84. Hey Wouter, kan je ook iets zeggen over de richting Game Design & Development binnen de opleiding Communicatiesystemen op de Hanzehogeschool in Groningen?

    1. Beste Janus,

      Geen idee. Ik heb niet alle opleidingen bekeken en voel me daar ook geheel niet de autoriteit voor ;-). Maar als je mijn verhaal leest en het programma van een gamedesign opleiding ernaast legt, kan je snel bedenken wat mijn eventuele kritiek zou kunnen zijn. Het is helaas zo dat “gamedesign” als opleiding een groot risico loopt een pretstudie te zijn.

  85. Beste Wouter,

    Ik ben 15 jaar en ga na de zomervakantie naar 5 Gymnasium, hoogste tijd dus om over mijn studiekeuze na te gaan denken. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in het ontwerpen van games. Vroeger was ik helemaal gek van Pokemon. Ik heb zelf talloze Pokemons bedacht en ontworpen. Ook schreef ik vaak verhaallijnen voor zelfbedachte Pokemon games. Nu speel ik erg veel Spore. Vooral het creëren van fictieve werelden vind ik daaraan erg leuk. Ik heb ook veel geëxperimenteerd met Blender en heb de basisprincipes van het modeleren redelijk in de vingers.

    Mijn favoriete games zijn spellen die, naast interessante gameplay, een pakkend interactief verhaal kunnen vertellen. Voorbeelden daarvan zijn ‘Bioshock’ en ‘The Last of Us’ Ik zou later voor mijn werk graag het verhaal en de ‘gameplay mechanics’ van games bedenken. Ik heb altijd begrepen dat dat precies is wat een gamedesigner doet. Jij hamert er echter op dat een gamedesigner ook moet kunnen programmeren, omdat hij rekening moet houden met de technische mogelijkheden van een game. Ik ben erg slecht in wiskunde omdat ik dyscalculie heb. Dyscalculie is een soort dyslexie, maar dan met rekenen en cijfers. Wel heb ik al vier jaar wiskunde op gymnasiumniveau gevolgd. In de vierde klas had ik Wiskunde A, maar in de vijfde ga ik Wiskunde C doen. Jij raadt veel mensen hier aan om een studie Wiskunde of Informatica te gaan volgen, en eerst als programmeur aan de slag te gaan. Dat is voor mij helaas geen optie.

    Ik dacht dat als je gamedesigner wilt worden, je in Nederland het beste aan de HKU kan gaan studeren. Uit jouw artikel en de reacties maak ik op dat ook de HKU niet de meest ideale opleiding is om gamedesigner te worden. Verder raad je VWO’ers aan een universitaire studie te gaan volgen. Welke andere (universitaire) studie zou je mij aanraden op weg naar een carriere als gamedesigner? Verder zou ik graag nog wat tips krijgen over wat ik nu al kan doen als voorbereiding. Ik overweeg om de cursus van Gameskool te gaan volgen.

    Alvast bedankt!

  86. Beste Jesse,

    Ik denk dat de HKU wel een goede gamedesign opleiding is. Vooral goed zijn ze in het bedenken van originele ideeën/concepten en sommige oud-studenten hebben veel succes. Maar, als ik een ‘ideale’ gamedesign opleiding zou mogen bedenken zou ik zeggen: AI, wiskunde, (sociale) psychologie als kernvakken.

    Op universitair niveau zou ik eens kijken bij gametechnologie in Utrecht, bij AI opleidingen en wiskunde opleidingen maar omdat je aangeeft dat je dyscalculie hebt zal je niet de technische kant (AI, Wiskunde, ed) op kunnen, daarvoor moet je echt een Beta pakket hebben. Dan is de HKU misschien wel perfect voor je.

    Ter voorbereiding: ga bij opleidingen kijken op de open dagen, ga al dingen (games/levels/gameart) maken (kan je inderdaad leren bij Gameskool maar kan je ook zelf oppakken als je de discipline hebt, bv door wat boeken door te werken). Zo leer je het snelst wat het inhoudt en waar jouw kracht ligt (gameart, leveldesign, sound, organiseren, concept of toch een beetje techniek). Wees niet bang om een beetje te leren scripten in een programmeertaal 🙂

  87. Aangezien ik op het NHTV in Breda zit en toevallig deze oude post tegen kwam (overigens ook voor de gene die gewoonweg nog geïnteresseerd zijn);

    -Het is een HBO opleiding
    -Vrij zware toelatingseisen
    -Opleiding is volledig in het Engels (Positief aangezien er veel op internationaal niveau gebeurt).
    -Briljante leraren, allemaal mensen met veel ervaring die in de industrie hebben gewerkt. (ex producer EA, character artist van Unreal, designer van Rare – donkey kong country, ubisoft etc.).
    -Wekelijks een ‘game lab’ dag. Simulatie van industrie omgeving waar je in een team van studenten je eigen game maakt binnen een bepaald aantal weken.
    -Krijgt voldoende lezingen en van hoog niveau, vragen stellen kan altijd aan de docenten, ze reageren vaak ook in de weekenden of vakanties etc.
    -Hoge studie druk, verwacht veel zelfstandige studie naast de lezingen. In het eerste jaar vallen veel studenten af die het niet serieus genoeg nemen.

    Het is een indrukwekkende opleiding te noemen waar vaak in de game lab een game wordt afgeleverd die genomineerd wordt voor IGF en dutch game awards etc. Sommige van de NHTV studenten games nemen het zelfs op tegen professionele studios.

    sources:
    http://control-online.nl/gamesindustrie/2013/01/22/nieuws-%E2%80%A2-twee-igf-student-nominaties-voor-nthv-breda-honorable-mention-voor-hku/
    http://www.igf.com/02finalists.html
    http://made.nhtv.nl/dutch-game-awards/
    http://www.nhtv.nl/wohbo-bachelors/games/international-game-architecture-and-design/introduction.html

  88. Hallo.. ik wil dus graag gamedesigner worden maar ik doe Mavo.. is het nog wel mogelijk om game designer te worden? dus kan ik nog wel via MBO een HBO opleiding hiervoor doen?

    Alvast bedankt.

  89. Wat je zegt over de kern van games is wiskunde ben ik gedeeltelijk met je eens. Qua programmeren zijn er eigenlijk twee soorten banen. Je hebt de game orientated programmers die echt functies programmeren voor de games. Zoals als dit object, bijv. een kogel, iets raakt dan moet er iets gebeuren. Daarnaast heb je ook de gametechnologie. Denk aan 3D engines en gametools. Deze laatste variant is véél wiskundiger. Gametools is software wat de gamedesigners gebruiken om een game te maken. In the making off oblivion zie je zo’n stukje software waar een vrouw een paard animeert. Op zich heeft die laatste vorm van programmeren dus eigenlijk niets met games te maken.
    Wat betreft het niveau. In Nederland kijkt men wel heel snel naar wat voor graad je hebt en helaas ook in de kunst. Want dat is toch de sector waar het in valt. En als designer kan je naar mijn mening veel beter een goed portfolio hebben. Sommige bedrijven zien dat ook wel in dus het hangt er zeer van af waar je wilt solliciteren. Maak je trouwens ook niet blij met het aantal bedrijven wat Nederland wel niet kent. Toen ik ergens anders postte over het karige aantal banen kreeg ik dus te horen dat er vele dozijnen bedrijven zijn. Dat klopt inderdaad maar ten eerste zijn de meesten erg klein (1 tot 5 man) en ten tweede zijn er dus zoveel bedrijven juist omdat die mensen geen baan kunnen vinden. Dus gaan ze met oud studiegenoten een project doen om toch bezig te blijven, een port folio op te bouwen en toch (hopelijk) wat geld weten binnen te halen. Maar verwacht niet dat je veel geld gaat verdienen, zeker niet als designer. Als je financiele zekerheid wilt hebben heb je eigenlijk maar een mogelijkheid en dat is verhuizen naar amerika, canada of Japan. Japan kan je trouwens wel vergeten omdat je daar zeer moeilijk aan een werkvisum kan komen, de taal erg moeilijk is om te leren en omdat lang niet elke japanner gaijins (buitenlanders) zal aannemen. Zuid-Korea is in opkomst maar daar wil je niet wonen en werken als Nederlander. Tuurlijk kan je een indiegame developer worden maar dat is voor de meeste op een houdje bijten. Tenzij je geluk heb want alleen een goede game maken is niet genoeg. Kijk maar naar Flappy Bird. Dat is gewoon een crapgame maar die gast is er wel erg rijk van geworden. Er is ONTZETTEND veel concurrentie en dat word door het overschot aan afgestudeerden wereldwijd alleen nog maar meer. Flappy Bird komt bijv. uit Vietnam. Daar hebben ze dus blijkbaar ook mensen die games maken. De meeste banen zullen gaan zitten in het ontwikkelen van nieuwe technologie (het hele wiskundige programmeren).
    Qua Nederlandse bedrijven waren er 3 van degelijk formaat. Guerilla Games (Killzone), Triumph Studio’s (Age of Wonders, Overlord) en Two Tribes (Toki Tori). De laatste heeft echter nog niet zo heel lang geleden het loodje gelegd maar maak nu een doorstart. Iedereen was ontslagen en alleen de twee oprichters werken nu nog voor het bedrijf. De reden waarom zoveel gamestudio’s failliet gaan is omdat games maken erg duur is en er hoeft vaak maar 1 game te mislukken of niet zo goed te verkopen (als verwacht) en dan ben je de sigaar. Crowdfunding zoals kickstarter bied gelukkig veel mogelijkheden maar is ook niet ideaal en door de groeiende concurrentie zal het alleen maar moeilijker worden om investeerders te vinden. In welke vorm dan ook. Het lijkt dan dus ook een beetje een uitzichtloze situatie om in een rijk land als Nederland indiegames te gaan ontwikkelen. Realiseer je dat je je games op globale schaal aan biedt (bijv. steam, psn network, xb marketplace, wiiware) en het daardoor financieel gezien beter is om indiegames te maken in een arm land zoals vietnam. De huur is namelijk duurder in Nederland maar de omzet die je uit het spel haalt zal precies hetzelfde zijn.
    Of je nog steeds gamedesign en/of development wilt studeren moet je helemaal zelf weten. Maar weet wel dat er geen enkele zekerheid is in de game industrie. De beste kans op een interessante baan vind je in de eerder genoemde landen. Bedenk trouwens ook wel voordat je zo’n opleiding gaat doen wat voor soort games je wil gaan maken. Dat helpt je al heel wat inzicht over je eigen vizie te verzamelen.

  90. Ik heb mijn diploma design gehaald op het GLR. Toch noem ik mijzelf eerder een game artist. En ben dagelijks bezig met 3ds max. Dus je zou zo kunnen zeggen dat ik het programma ken. Stel je wilt een opleiding game design starten ( geen development ) en je wilt alvast een voorsprong Of je twijfelt en je wilt wat meer info. Dan is het mogenlijk bij mij een paar lessen te volgen. Dit is mijn e-mail : evertbrekelmansAThotmailPUNTcom . Mail mij

  91. Hey wouter ik las net het bericht van farid (mischien spel ik t verkeert.) En wat je als reactie gaf.. check even eb3d.carbonmade.com ik zoek werk!
    Mijn mail adress staat ook op de site
    M.V.G. evert brekelmans

  92. Hallo,
    Ik heb net in grote lijnen dit artikel gelezen en ik begin een beetje aan mezelf te twijfelen.
    Ik wil heel graag iets doen in de richting van gamedesign en/of programmeren en niet alleen omdat ik al sinds mn vierde aan de Playstation vast geplakt zat.. Ik zit in 4 Havo en volg o.a de vakken Handvaardigheid en Informatica.
    Handvaardigheid en tekenen is eigenlijk altijd al een talent/hobby van mij geweest. Ook zegt mijn handvaardigheid docente(Die vroeger eindexamen docent tekenen was) dat mijn werken erg goed zijn vergeleken met ‘normale’ mensen.
    Informatica is bij mij ook totaal geen probleem, stond er vorig jaar nog een 9 voor, maar dat was vooral websites bouwen met html, gifs maken en en het leren gebruiken van MS logo. Niet veel bijzonders dus. Nu is dat dit jaar al erg veranderd, aangezien we nu beginnen met het gebruiken van Game Maker en we ook veel meer theorie hebben (modules over software, hardware en javascript ect) Ook dit lukt mij tot nu toe erg gemakkelijk, maar het is pas het begin van het jaar dus we zullen zien..
    Ook wil ik in mn vrije tijd beginnen met het leren van Python en/of Javascript, hoe dat afloopt weet ik nog niet.. Meestal raak ik veel te snel afgeleid hehe..

    Nu is mijn vraag, als ik gamedesigner wil worden, is het dan beter om op een kunstacademie terecht te komen en daar een opleiding te volgen of kan ik beter gaan voor een opleiding Informatica zoals ze geven op de HAN?
    En, is de kans groter/kleiner om een baan te krijgen als gamedesigner als een meisje? Ik ben het enige meisje uit Havo 4 met Informatica op mijn school, en ik vraag me af of dit voordelig of nadelig is (Of geen van beide) ook omdat ik de indruk heb dat dit beroep als meisje toch wat minder populair is. En dat (denk ik) de vraag naar vrouwelijke gamedesigners kan beïnvloeden.
    Alvast bedankt voor het beantwoorden!

    1. Hoi SS. Je bent in ieder geval erg gemotiveerd dat is goed! Over je kansen op werk: als (game)programmeur heb je veeeeeel meer kans op werk dan als gamedesigner (van een kunstacademie of andere opleiding). Iets anders is waar voel je je het meeste thuis? De sfeer op een kunstacademie (bv HKU gamedesign) is heel anders dan op een HBO informatica. Op de HKU zal je meer meisjes tegenkomen (ik denk wel 40%) dan op een HBO informatica opleiding. Je zou ook kunnen kiezen voor bv gamedevelopmentop de HKU. Dat is een meer technische richting daar waar je wel leert programmeren ed (http://www.hku.nl/Opleidingen/GamesEnInteractie/GameDevelopment.htm) en dus meer kans hebt op werk dan de meer kunstzinnige richting gamedesign op de HKU. Maar een andere vraag is als je informatica wilt studeren: heb je ook wiskunde in je pakket en ben je daar goed in?

  93. Hmm.. Je maakt hier wel een punt. Gamedesign en gameartist lijken mij gewoon de leukste delen van het ontwikkelen van een game, aangezien ik mezelf toch best wel creatief vind op dat gebied.
    Ik weet dat de kansen als programmeur toch wat beter zijn omdat mensen snel denken dat het te moeilijk is,en dan afgeschrikt worden.
    Ik heb eigenlijk nog nooit van de opleiding game development gehoord (O.a omdat ik de oudste thuis ben en mn ouders weinig weten over vervolgopleidingen en omdat mn school tot nu toe bar weinig informatie geeft wat er allemaal mogelijk is in de game industrie) ik heb er het een en ander over opgezocht en die opleiding lijkt me ook best wel interessant, ook omdat het mij de indruk gaf dat er best veel variatie zit in wat je doet.
    “je krijgt theorie en trainingslessen die je vooruithelpen in o.a. creatief denken, modelleren, animeren, tekenen, programmeren, presenteren, projectmanagement en vormgeven.”
    Ik ben best goed in Wiskunde, meestal maak ik niet tot nauwelijks mn huiswerk en weet ik toch altijd een cijfer van 7 of hoger te halen. Ik doe nu Wiskunde B en dat gaat tot nu toe ook best goed. Toen ik vorig jaar mn profielkeuze moest maken twijfelde ik zelfs of ik Handvaardigheid&WiskundeD, Informatica&WiskundeD of Handvaardigheid&Informatica ging doen, aangezien alle 3 de vakken me aanspraken.
    Ik ga denk ik wat meer research doen naar de opties met een opleiding game development en dat vergelijken met game art en/of design. Misschien is game development toch meer iets voor mij.

  94. Hallo allemaal,

    Ik wilde hier graag op reageren, aangezien ik net ben afgestudeerd bij de HKU en deze discussie me dus goed bekend is 😉

    Ik ben het met je eens Wouter dat Game Design studeren vaak niet de slimste keuze is. Dit komt voornamelijk omdat heel veel studenten games leuk vinden en daarom denken dat games maken ook leuk is. Dit is echter vaak niet het geval. Games maken is hard werk, slecht betaald en uiterst stressvol. Bovendien is een Game Designer niet wat men denkt wat het is. Als Game Designer ben je niet de man met de gouden ideeën. Iedereen heeft namelijk ideeën. Een Game Designer is eerder een onderzoeker: iemand die met behulp van playtests (tests waarbij je de doelgroep het spel laat spelen, om te kijken wat er veranderd moet worden aan het spel) en markt onderzoek bekijkt welk spel het best zal verkopen. Als je dus hoopt dat je als Game Designer de game gaat maken die jij zelf “vet” vindt, dan wordt je in het merendeel van de gevallen behoorlijk teleur gesteld. En inderdaad, zoals je zegt: er is tevens bijzonder weinig vraag naar een pure Game Designer, juist omdat dit vaak ook onderdelen zijn die andere leden van de groep ook kunnen doen.

    Dat wilt niet zeggen dat je geen game opleiding moet volgen. Maar als je dat doet, moet je jezelf de volgende vragen stellen:
    1. Heb ik in mijn leven al games gemaakt? (Dit hoeft niet perse digitaal te zijn. Bordspellen zijn ook relevant).
    2. Vond ik dat leuk om te doen?
    3. Ga ik in mijn verdere leven meer games maken als hobby, zelfs als dat niet mijn werk is?

    Als je alle vragen ja zegt, dan en alleen dan moet je proberen om een baan in de game industrie te proberen te bemachtigen. Anders is het het gewoon niet waard. De Game Industrie is arm en er is minder werk in te vinden dan je zou denken. Bovendien is het merendeel van de bedrijven in Nederland gericht op indie/serious gaming, dus als je hier (in Nederland) hoopt te werken aan de nieuwe tripple A titel, dan kan je het vergeten.

    Maar wat nou als je op alles ja hebt gezegd? Dan zijn er in mijn ogen maar twee scholen die echt geschikt zijn in Nederland. De NHTV in Breda, en de HKU in Hilversum. Techniek leer je voornamelijk in de NHTV, design en denken in de HKU. Persoonlijk ben ik een voorstander van de HKU, maar ja, ik kom daar dan ook vandaan 😉 De HKU heeft een strenge voorselectie, die echter geheel eerlijk is (dus echt alleen de beste komen erdoorheen). Als voormalig jurylid (degene die bepaalt wie wel en niet wordt toegelaten op de HKU), kan ik je zeggen dat ze op de volgende dingen letten: heb je games hiervoor gemaakt als hobby, vond je dat leuk en heb je talent? Wordt je niet toegelaten, maar je wilt alsnog op de HKU? Dan kan je met de volgende toelatingsronde mee doen, en in de tussentijd je eigen vaardigheden omhoog schroeven door zelfstudie. Zelfstudie is sowieso belangrijk op de HKU. Je hoort van andere scholen dat ze je begeleiden en meenemen aan je handje. Bij de HKU is het meer dat ze je van een klif afduwen, totdat je sterk genoeg bent om die klif weer op te klimmen. De eerste jaren zijn horrorjaren, waarbij je gemiddeld 14 uur per dag werkt (ja dat is inclusief weekends). Als je echter ondanks dat alles nog steeds games wilt maken, dan moet je het vooral doen. Want voor zulke mensen is er wel plaats in de game industrie 🙂

  95. Ik vraag me dan toch wel af wat er dan met al die mensen gebeurt die op de HKU zitten die zijn afgestudeerd.
    Er zijn nu nog slechts 2 grote gamebedrijven (studio’s zoals zylom die crapgames maken uitgeloten). Dit zijn Triumpf Studio’s en Guerilla Games. Zo nu en dan staan er vacatures op hun website. Het laat wel zien dat mensen van over de hele wereld welkom zijn om er te komen werken.
    Aankomende zaterdag (29-11-2014) is er trouwens een open dag op de HKU voor alle game opleidingen.

  96. Hey, Wouter.
    ik zou graag willen weten of de cibap in zwolle een goede school voor mij is, en daarna dan kan doorstromen voor de game industrie.
    Word je dan op die school ook goed opgeleid in het animeren en tekenen van characters of de game wereld.

  97. Hoi,
    mijn zoon is onlangs afgestudeerd aan de HKU als gamedesigner. Hij heeft keihard gewerkt en naar mijn idee is hij een getalenteerde en kundige gamedesigner. Nu zit hij thuis en werkt aan een eigen game, maar eigenlijk wil hij natuurlijk ergens werken. Hoe moet hij dat aanpakken. Stomweg mailtjes sturen en dan een of twee keer tot de tweede ronde doordringen, daar schiet je volgens mij niets mee op. Kan hij nog iets extra´s studeren zodat hij een meerwaarde heeft voor de grote bedrijven in het buitenland? En wat voor ander werk kun je doen met je kennis als gamedesigner? Waar zou hij nog meer op kunnen solliciteren?
    Ik hoor het graag. En alle anderen die als gamedesigner zijn afgestudeerd. Ik wens jullie veel succes.

  98. hallo ik wil graag het geluid voor games maken is daar ook een specifieke opleiding voor. En kan je daar iets mee bereiken.

  99. Beste Wouter,

    Ik ben 17 jaar en ik zit op 5 Havo.
    Ik ben goed in tekenen(8 voor kunstbeeldend) en gemiddeld met wiskunde(b)(een 6). Ik wil graag iets in de game industrie doen bijvoorbeeld als een game artist of iets dergelijks. Het probleem is, ik heb niet echt veel kennis over dat soort dingen en de mensen in mijn buurt ook niet. Dus mijn vraag is wat raad je me aan om te doen?

    1. Hoi MY,

      Ik zou gameskool doen om de basis te leren van gamedesign en gamedevelopment. Of vraag informatie aan bij enkele van de cursussen op Springest. Bijvoorbeeld een cursus Photoshop, of een cursus 3D of een cursus programmeren. Verder, ga naar open dagen van de HKU, NHTV en eventueel andere gameopleidingen (met wat ik hierboven schreef in het achterhoofd). En als je meer kans wilt maken op werk, ga dan kijken bij HBO informatica opleidingen (deze hebben tegenwoordig vaak ook een gamedesign minor als bijvak).

      Succes!

      Wouter

  100. Hallo Wouter,ik heb een aantal vragen.

    Op dit moment doe ik een opleiding MBO dokterassistent bij Zadkine in Rotterdam,maar aangezien ik zie dat het niet zo goed gaat met mijn cijfers,heb ik gekeken naar een aantal opleidingen in de ICT en zag uiteindelijk dat game-designer ook een optie is.
    Ik heb in mijn jaren best wel wat spellen gespeeld (ook al is dat ABSOLUUT geen goede reden om in deze industrie te werken,vermeld ik het toch maar) dus ik heb gezien welke bedrijven de dingen goed en fout hebben aangepakt. Ik heb zelf nog geen spellen gemaakt,maar ik ben wel van plan om er iets mee te doen,om te kijken of het iets is voor mij (Een vriend adviseerde mij om GameMaker Studio uit te proberen via Steam,dus ik zal dat zeker een keer uitproberen) en ik hoop dat dat echt iets voor mij is,aangezien ik heel erg graag eigen spellen wil maken (ook al zijn ze klein) en ze aan de wereld wil presenteren.
    Ook heb ik contact met iemand die al redelijk ervaren is in de game-industrie,en zelfs al meerdere spellen heeft uitgebracht,ik kan je zijn profiel zelfs geven:
    http://steamcommunity.com/id/NCrisis
    Deze persoon is op dit moment ook bezig met (wat ik in mijn ogen best goed vindt voor een indie-developer met een kleine groep) een spel genaamd “Night Crisis”,een tactical horror shooter spel met BF3-soortgelijke graphics en nog veel meer.(ik wil dit niet te lang maken)
    Ik heb dus iemand die de klappen van de zweep min of meer al heeft doorgemaakt.
    Verder kijk ik wekelijks naar een kanaal genaamd “Extra Credits” die hele goede tips geeft aan veel mensen als het gaat om het maken van spellen,maar ze laten ook zien wat ze goed of juist slecht vinden van een spel en raden mensen zelfs spellen aan die zij persoonlijk goed vinden.
    Kanaal is hier,ik zou zeggen,kijk een paar afleveringen want ze kunnen mensen hier echt helpen als je het mij vraagt.
    https://www.youtube.com/user/ExtraCreditz/featured

    Ik moet hier nog verder bij zeggen dat ik niet zo goed ben met wiskunde,maar mijn Engels goed tot zeer goed is.

    Ok,hier komen mijn vragen:
    Kan ik ook al is mijn wiskunde niveau toch niet zo goed,toch werken als game-designer?
    Ik zie dat vele sites online ook opleidingen aanbieden als game-designer (NHA,Scheidegger,enz),maar hoe weet ik nou zeker dat ik voor de goede opleiding kies?

    Ik denk ik vraag het maar van tevoren,voordat ik een foute keus maak en weer helemaal overnieuw moet beginnen.

    Groet van Matteo.

    1. Hoi Matteo,

      Ja, je kan ook werken als gamedesigner zonder wiskunde
      De online gameopleidingen zijn misschien aardig om mee te beginnen, maar ik denk dat je verder wilt. Dan zou je moeten kijken bij mbo opleidingen gamedesign (of opleidingen programmeren of art, etc) . Ik heb zelf http://www.gameskool.nl gemaakt waar je kan beginnen met gamedesign en gamedevelopment. (IMHO krijg je daar veel meer ‘waarde’ voor je geld in vergelijking met NHA, LOI, Scheidegger, etc. , maar kijk maar of het je aanspreekt). Je kan dan goed ervaren welke richting binnen gamedesign je het beste past: technisch, conceptueel of art.

  101. Hallo Wouter,hier nogmaals Matteo.

    Aangezien ik nu toch best wel geïnterreseerd ben geworden, wil ikzelf maar vooral mijn ouders weten welke game opleidingen beschikbaar zijn zonder wiskunde,weet jij misschien bij welke opleidingen je wel en bij welke je geen wiskune nodig hebt?

    Groet van Matteo.

    1. Hoi Matteo,
      Volgens mij kan je bij de meeste gamedesign opleidingen terecht zonder wiskunde. Kijk anders even op de sites van de diverse instituten zelf over hun toelatingseisen. Succes, Wouter

  102. Hey Wouter en de rest die dit leest,

    Ik zit in het 2e jaar Game-artist op het Grafisch Lyceum Rotterdam, ik zie veel mensen die zeggen dat het beste is om je te specializeren op 1 gebied wat ik idd niet heel gek vind klinken. Dit komt echter met 1 probleem stel de industrie verranderd zo dat de vraag naar 3D artist laag is en de vraag voor 2D artist hoog is dan is het handig om de voorkennis te hebben om 2D art te kunnen maken daarom ook het brede pakket aan onderwerpen die mijn school geeft. Ik heb daarintegen het geluk dat mijn opleiding een redelijk strenge toelating heeft namelijk: voordat je het 1e jaar kan doen moet je meerdere toelatings testen doen om te kijken of je wel creatief genoeg bent en op bepaalde manieren kan werken, in het 1e jaar volg je de brede opleiding Mediavormgeving deze bestaat uit allemaal verschillende vakken van Magazines ontwerpen tot video’s bewerken. Maar in het 1e jaar moet je ook een keuze vak gaan volgen hierbij kan je dus ook kiezen uit game-art bij dit vak krijg je de basis uitgelegd van wat game art inhoud en word er ook gekeken naar hoe goed jij overweg kan met bijv 3D software en of je er aanleg voor hebt dit is ook een selectie test. En dan uit die grote hoeveelheid aanmeldingen mogen er maar een selecte groep door naar het 2e jaar.

    Over de manier van werken en de manier waarop verschillende vakken worden gedaan is veel zelf werken, ze (de docenten) leggen je in het kort uit wat je moet doen en helpen je met eventuele problemen maar ze gaan er van uit dat je die kennis kan toepassen zonder te veel problemen. Het eigenlijke doel van mijn opleiding is niet zozeer het leren gebruiken van een bepaald soort software maar om het kunnen leren/begrijpen van een software makkelijker te maken.

    Ik denk dat veel jongeren met de verkeerde instelling deze opleiding kiezen, omdat je games leuk vind wilt niet zeggen dat je het maken van games ook leuk gaat vinden. Er is ook een misconseptie dat je bij AAA studios gaat werken maar waar je eerder naar kan streven is het oprichten van je eigen indie studio en zo je brood proberen te verdienen buiten dat is er voor game-artist of andere gebeiden van game ontwikkelen ook banen in richtingen die niks te maken hebben met het maken van games maar bijvoorbeeld voor architecten bureau’s of andere bedrijven die bijv. 3D artists nodig hebben.

    Dit is een kleine opsomming van kwesties die ik bij elkaar heb gezet, dit is natuurlijk niet het complete plaatje aan dingen die anders zouden moeten en hoe je de beste keuze kan maken maar hopelijk kan ik door dit te hebben getypt toch mensen helpen.

  103. Beste Wouter
    Mijn naam is Thomas ik ben 14 jaar.
    Ik heb de volgende vragen:
    1. Welke vakken zijn handig als je de programmeer kant op gaat?
    2. Ik ben op zoek naar een manier om nu al wat te leren en te programmeren en ik kan niet echt uitleg vinden op internet (video’s vooral) heb je misschien een tip?

    Oja ik heb ook nergens in dit “artikel” gevonden dat Engels een belangrijk vak/taal is wat het in mijn ogen zeker toch is omdat bijna alles in de Gaming wereld toch wel in het Engels is.
    Ik zit nu zelf in VWO TTO 2 en ik weet niet of je bekend bent met TTO maar dit staat voor Twee Talig Onderwijs hierbij krijg je alle vakken behalve de talen Nederlands Duits en Frans volledig in het Engels.
    Ik denk door dit te doen dat je toch wel bonus punten haalt bij een toelating voor een opleiding in programmeren.
    Ook als je bijvoorbeeld Cambridge Engels doet wat bij ons in het 4de kan denk ik dat je bonus punten krijgt, Cambridge Engels houdt in dat je 2 uur extra Engels krijgt in de week en ook nog op een extra hoog niveau ik ben er zelf zeker van dat ik dit ga doen aangezien ik nu al 9ens en 10en haal zonder iets te leren voor Engels, zelf gaat mij wiskunde ook goed af dus dit is natuurlijk ook een plus punt.

    1. Hoi Thomas, Als je programmeur wilt worden is alles wat met wiskunde te maken heeft handig. Verder zijn alle technische vakken wel nuttig eigenlijk. Goed Engels kunnen is een grote pre!

      Succes met je plannen,

      Wouter

  104. Oja ik kijk graag instructie video’s of lees graag instructie sites in het Engels dus Engels of Nederlands maakt mij niet uit!
    Het maakt Me overigens ook niet uit wat voor iets ik programmeer en met welk programma zolang het maar buiten HTML is want daar ben ik zo onderhand wel een beetje klaar mee

    Groetjes Thomas

  105. Interessant artikel, had wel gewild dat ik dit eerder had gelezen. Ook ik raad het mensen aan om vooral geen game opleiding te doen (vooral niet aan de Hanze Groningen), want:

    – Leraren zijn ontzettend onproffesioneel
    – Je krijgt de meest onbekende language te leren (HAXE), waar je niks mee kan i.v.m. tutorials en als je al niet bekend bent met programeren is dat ontzettend frustrerend.
    – De vakken zijn niet relevant. Zelfs de leraren van de vakken zelf geven toe dat de lessen er totaal niet toe doen in de arbeidsmarkt.
    – Het mateloos documenteren van wat je gemaakt hebt.

    Game design is gewoon iets wat niet op het HBO niveau gegeven moet worden. Het maken van een game is een process die niet moet worden geblokkeerd door eindeloze documentatie, lessen die er niet toe doen, of leraren die niet één goed spel op hun portefolio hebben staan.

    Wat trouwens ook nog wel grappig was, is dat de school nog een stel guest lecturers had uitgenodigd. Hadden deze mensen succes; neee natuurlijk niet.

    Heb medelijden met de mensen die zich voor volgend jaar hebben aangemeld, heb gehoord van wel 200 man. Als één van hen dit zou lezen, succes ermee!

    Met vriendelijke groet,

    Ex-student van Game Design & Development / Communicatiesystemen Peter

  106. Is het mogenlijk om zelf je eigengame te ontwikkelen (3d game met unity 5.1.1) zonder enige ervaring, of cursus?

    Want het enige dat ik heb is veel motivatie en youtube video’s.
    ben namelelijk deze vankantie van 06:00 uur tot 00:00 uur
    bezonnen met het leren van de basis van 3d survival games.
    (via youtube video’s)

    en zo ja, is het dan mogenlijk om mijn game dat ik heb gemaakt
    online te zetten en te verkopen?

    Hopenlijk heeft iemand een antwoord klaar staan, en als het niet mogenlijk is om een game op je eentje te maken (3d survival game) op welke manier zou het dan wel kunnen?

  107. ik bedoel met ‘ben namelelijk deze vankantie van 06:00 uur tot 00:00 uur
    bezonnen met het leren van de basis van 3d survival games.’

    ook dat ik dat elkedag doe (06:00 tot 00:00) en in het weekend natuurlijk niet :p

  108. Hoi van Peer,

    Ik dacht ik reageer even. Het is zeker mogelijk om jezelf te leren games maken, aan het einde van de dag is de basis niet zo moeilijk , het is het ‘polishen’ waar je jaren over doet om het goed te leren. En over verkoop, er is een soort algemene regel onder beginnende game makers dat minstens de eerste 5 games die je maakt complete prut zullen zijn, simpelweg door te weinig ervaring.

    Ga vooral door met je game, het is zeker mogelijk om in je eentje games te maken, maar verwacht dan wel dat je een jaar of 2 bezig bent met alle skills te leren, zeker als je 3d survival wilt maken. Probeer anders een platformer oid als eerste game te maken, niet erg innovatief, maar erg goede oefening + veel online tutorials 🙂

  109. Goede morgen, interessante blog! Ik zit met een vraag. Mijn zoontje is 10 en is als een razende engels aan het leren, goed in wiskunde, doet een typecursus en is net begonnen met Java.
    Hij zou graag goed willen leren programmeren, maar hij is natuurlijk nog wel jong. Heeft u misschien een tip voor hem?

  110. Voor Mara, ik denk dat Construct 2 een prachtig programma is voor kinderen vanaf 10 jaar om te begrijpen om te programmeren. Je kan er de leukste 2D games mee maken, en het is niet moeilijk en overweldigend dan bijvoorbeeld Javascript.

    Dit artikel, samen met de artikelen die deze naar refereert zijn behoorlijk ‘over datum’ naar mijn mening.

    Ik studeer Game Design op MBO niveau aan het Friesland College in Leeuwarden. Hier studeerden wij het eerste jaar Game Artist en Game Developer. Het was een goede ervaring om ons, studenten, alles te laten proeven, zodat wij een goede keuze zouden maken het volgende jaar.

    Het tweede jaar specialiseert de student op een van de twee richtingen, Game Artist of Game Developer.

    Ik moet wel zeggen dat de opleiding Game Design een hele moeilijk opleiding naar mijn mening. Dit omdat het op zelfdiscipline aankomt. Je wordt heel vrij gelaten in de keuzes die je maakt, daardoor klinkt het een vrij gemakkelijke opleiding.

    Maar in de realiteit is de opleiding puur ervoor om de student de kans te geven om tijd te hebben om een portfolio te maken.
    De game industrie geeft geen moer om een diploma, maar om ervaring, een vlotte babbel en een fantastisch portfolio.

    Ik kan alleen mijn ervaring op het Friesland College hier delen, en weet helaas niet hoe de kwaliteit van andere opleidingen zijn in het rest van Nederland. Ik weet wel dat hier in Friesland de HBO versie van Game Design (door NHL) ook een hele goede kwalitatieve opleiding is.

  111. Hoi Joey,
    naar kwaliteit is altijd vraag. In 3-d animatie is sneller werk te vinden dan 2-d, ondat er minder mensen zijn die het onder de knie hebben.
    De concurrentie is heel groot uit oa India, waar gewerkt wordt voor weinig geld. Als je je kan onderscheiden dan lukt het ook in Nederland. Je moet goed kunnen tekenen. Een mooi portfolio hebben, dus veel oefenen, oefenen en nog meer oefenen.
    Animeren kost veel tijd en veel mensen weten dat niet. Over 1 minuut vrij simpele 2-d animatie doe je gerust een week. De meeste mensen worden niet rijk er van…
    Succes ermee!

  112. Hallo, ik ben ook geïnteresseerd in de opleiding game design op MBO niveau van het Friesland College. Ik twijfel nog of ik dat wel moet doen. Is er inmiddels al meer kans op werk na deze opleiding?

  113. Hallo,
    Als je naar het MBO gaat en een game opleiding wilt doen, kan ik je het GLU aanraden, het is een fijne school met veel docenten uit het werkveld. Ik doe de opleiding game dev. Maar ik leer ook dingen zoals 2D, en maya voor 3D.

  114. Vraagje :

    Ik zit nu zelf in het 4de jaar van het vmbo en ben wel geintresseerd in de opleiding Game Developer in Ede van het ROC. Ik heb zelf niet echt evaring ermee is dit verstandig? En is er werk in

    Gr

  115. Hoi allemaal .
    Ik weet niet of het via deze site kan .
    Maar ik ga het toch proberen .
    Mijn zoon is op zoek naar een bedrijf .
    Om daar 8 dagen snuffel stage te kunnen doen .
    29 maart tot 7 april 2016 .
    Hij is dan bijna 15 jaar .
    En zit op de sint Lucas in Eindhoven .
    Doet nu Sector creatief en wilt graag bedenken en uit werken van games leren .
    Weet iemand een bedrijf waar hij misschien daar een weekje stage kan lopen .
    Alvast bedankt grtjs Dineke

  116. Hoi allemaal, Ik ben 14 jaar en zit in 3 Havo. Ik sta nu dus voor de keuze voor mij Studie of hoe dat ook heet. Maar ik wil weten hoe het nou is op HKU in utrecht Game Development te studeren. Ik ga echter niet alleen want een van mijn vrienden wil ook wel. Wij zijn best wel van het gamen na schooltijd dus we zijn wel gedreven en enthousiast.

  117. Hey ik ben 15 jaar en zit in op 4 atheneum, alleen ik wil graag een opleiding gaan doen voor het maken van games, maar waar moet ik dan voor kijken en is het dan ook nodig om op atheneum te blijven? (de opleiding is meer als studie ofzo

  118. Patrick scheper,

    Is er ook misschien een mogelijkheid voor me waardoor ik boeken over Game Dev. Kan kopen?
    Ik ben nu 16 en bijna klaar met school, ik wil MBO Game Dev. Studeren en daarna door studeren op HBO niveau.

    Groeten,

    Henk.

  119. heey allemaal,

    ik ben benieuwd naar jullie meningen over het HKU. ik ben daar game art gaan studeren en tot nu toe vind ik het daar allemaal maar een zooitje. En de indruk die ik gekregen heb is dat game art meer een zelfstudie gaat worden en dat ik vooral programeren en design ga leren. Veel medestudenten twijfelen nu of het wel de juiste opleiding is voor art studenten (ookal is het een kunstacademie) en over het feit of de school wel een goede keuze was kwalitatief gezien. Mijn indruk is dat de docenten maare aanrommelen en soms wat kwaliteit te kort komen. En klachten over docenten worden niet serieus genomen. een medestudent wacht al twee maanden op feedback op een opdracht voor een herkansing en ze heeft meerdere keren gemailt.
    Maar ik zit nog in het eerste semester van het eerste jaar ze hebben een ‘nieuw’ beleid en ze zeggen dat de overheid zich ermee bemoeit. Dus ik wil weten of er mensen zijn met HKU ervaringen en meningen die mijn beeld over het HKU kunnen verhelderen.
    Alvast bedankt!

    Groetjes Maura

  120. Korte versie: GEEN GAMEDESIGN STUDEREN

    Lange versie:
    Beste mensen (en vooral de toekomstige studenten die op zoek zijn naar een gamestudie),

    Ik ben Joost Bijlsma, 3e jaars student Game Design and Development aan de Hanzehogeschool in Groningen.

    3 jaar geleden was ik op zoek naar een studie die bij mij past. Het leek mij wel wat om iets met games te gaan doen, en ik kon al redelijk wat programmeren. Tijdens het zoeken kwam ik deze post tegen, en die heb ik gelezen. Ondanks dat er hier duidelijk gewaarschuwd is, heb ik met mijn domme verstand voor de studie Game Design and Development gekozen. En raad eens: alles waar hiervoor is gewaarschuwd is werkelijkheid geworden.

    Het hele idee achter deze studie is het lokken van zoveel mogelijk studenten en die een diplomaatje geven. Dikke winst voor de Hanze. Helaas zijn ze alsnog zo zuinig dat er een lokalentekort is, een lerarentekort is, een lesurentekort is, eigenlijk is alles net niks.

    Ja je leert iets over game design and development. Van de tijd die je les krijgt gaat 90% over design en 10 % over development (programmeren en 3d). Het gros van mijn klasgenoten is programmeur, verder zijn er een paar 3d artists, maar we hebben eigenlijk geen mensen die echt design doen. En dat is goed want (zoals in deze post al is gezegd) de game industrie zit eigenlijk niet te wachten op designers. Mensen willen vooral programmeurs en 3d artists. En laat dat nu net zijn waar je (vrijwel) geen les in krijgt.

    Op dit moment ben ik op zoek naar een stageplek. Dit is natuurlijk een enorm probleem, want de hoeveelheid studenten is de laatste paar jaar belachelijk gegroeid. Maar die studenten zijn nog niet klaar met hun opleiding, en dus zijn er niet veel meer bedrijven bijgekomen. En de bedrijfjes die er zijn bestaan meestal uit 2 a 3 man. Deze mensen hebben natuurlijk geen behoefte aan een stagiaire.

    Goed ik brei een einde aan mijn geklaag, maar WEES GEWAARSCHUWD: ik doe deze studie niet meer voor mijn plezier. Het is een en al ergernissen en frustratie. De enige reden dat ik hier nog zit is omdat ik dat stomme papiertje wil zodat ik mijn vier jaar niet helemaal heb verspild. Ik kan niet wachten om klaar te zijn en mijn eigen games uit te gaan geven.

  121. Kijk of je nu Game-Design of iets anders volgt maakt geen moer uit, je moet gewoon opgemerkt worden en willen bijleren, dus blijven studeren. Als je de moeite niet neemt om op regelmatige tijden je eigen skills eens te (laten) beoordelen ben je het niet waard om geld aan te verspillen

    1. je moet gewoon opgemerkt worden en willen …

      Dat is mijn hele punt. Met wat je leert op de meeste gamedesign opleidingen val je niet echt op. Om op te vallen als gamedesigner kan je beter wiskunde, kunstmatige intelligentie of een technisch vak leren (electro, natuurkunde, etc). Maar dan moet je dat natuurlijk wel willen…;-)

  122. Om op te vallen en je skills bij te spijkeren heb je niks aan een game desing and development opleiding. Je krijgt 5 lessen in programmeren zodat je de basis hebt. Meer niet. Er wordt van je verwacht om aan “zelfstudie” te doen. En hier betaal je 2000 + euro collegegeld voor. Je krijgt geen colleges op het gebied dat voor jou nut heeft (als je geluk hebt krijg je in ieder geval colleges), en als je erom vraagt krijg je “het tekort aan leraren” en “zelfstudie” naar je toegeslingerd.

  123. Ok, geen opleiding gamedesign doen. Goed had ik toch al nooit interesse in. Maar hoe zit het met gamedevelopment opleidingen? Of is het beter om een generic software engineering opleiding te doen?

    1. Goeie vraag Gianni. Ik kan hem eerlijk gezegd niet beantwoorden want ik ken de (paar) opleidingen gamedevelopment inhoudelijk niet goed genoeg. Als je naar de universiteit kan zou ik daar sowieso op mikken (bv wiskunde, informatica, AI, techniek) en niet op een HBO gamedev opleiding. Ben een beetje bang dat je vooral gamedev tools leert programmeren (zoals unity, unreal engine, etc) en net niet een stapje hoger (AI algoritmes, C++,…). Maar misschien kunnen (oud-)studenten deze vraag beter beantwoorden?

  124. Beste lezers, ik ben componist voor verschillende soorten media, en wil me meer gaan toeleggen op de Gaming industrie.
    Met veel interesse maar ook best wel wat verbazing heb ik jullie artikelen gelezen. Kunnen jullie misschien wat verder helpen?
    Thanks!

  125. Henk,

    Ik denk dat jij even moet kijken op Google.. Er zijn genoeg boeken die jij kan kopen, op Ebay zijn vrij goedkope versies!
    YouTube werkt ook prima!

  126. Beste mensen,

    Ik studeer op dit moment Creative Media and Game Technologies voltijd aan de Hogeschool Rotterdam. Ik zit in het 2e jaar en hier kan ik wel wat vertellen over mijn ervaring zo te zien.

    De opleiding richt zich vooral op de programmeer kant van game design en webdesign.
    In het 1e jaar krijg je dan ook 8 weken (5 uur per week) C# waarop je een simpele 2D game maakt. Ook moet je voor een project een Serious (learning) game maken tijdens een project van 8 weken.
    In het 2e jaar krijg je nog meer C# aangeboden ook 5 uur per week voor 8 weken lang. Je gaat dan verder met het XNA/Monogame framework om games te maken (Stardew Valley is bijv hierin gemaakt).
    In het 3e jaar zal je dan stage lopen. Bij het kiezen van je minor kan je kiezen voor gamedesign waarop je een game gaat maken met een groep mensen in Unity3D of een game in C++. Ik heb aan de docenten gevraagd waarom we niet gelijk in Unity3D les krijgen en ze zeiden dat ze het belangrijk vinden om eerst de basis aan te leren van C# wat Unity3D niet stimuleert. Er wordt dus wel rekening mee gehouden dat studenten moeten leren om te programmeren vanaf de basis.

    Gamedesign is maar 30-40% van de opleiding want webdesign (HTML,CSS,PHP, .NET, JQUERY/JavaScript) is de andere 40% van de opleiding. De laatste procenten bestaat uit interface design en projecten die zich richten op The Internet of Things(arduino en de Raspberrypi). Vele docenten geven aan dat de studenten erg gewild zijn(vooral voor webdesign dan) en omdat je een basis krijg in webdesign en gamedesign kan je vele kanten op.

    Zelfstudie is wel een must, de docenten hebben wel vaak de kennis maar goed lesgeven gaat ze niet altijd goed af. Je krijg geen les in 3D tekenen dus ik heb mezelf Autodesk 3DSMAX aangeleerd. De opleiding geeft een redelijke basis waarmee je veel kanten op kan en je moet gewoon zelf ook actief nieuwe dingen oppakken. De lering in webdesign kan je ook toepassen in games want Javascript kan je ook gewoon gebruiken om games te maken. Als je dus erachter komt dat games maken niet je ding is kan je altijd nog websites gaan maken. Nog vragen 🙂 ? stuur maar een mail naar: daneytim90@gmail.com

  127. Hoi allemaal,

    ik ben 16 jaar en doe nu 3 HAVO. ik zit te denken om een studie game artist te gaan volgen op het HKU of op het NHTV heeft iemand daar misschien ervaring mee ?

  128. Ik wilde even wat suggesties doen om mensen te helpen beslissen. Als je denkt dat een dergelijke opleiding wat voor jou is dan zou je het beste even terug moeten denken waarom je dat denkt. Het is nml. niet zo dat als je je suf speelde met games je dit leuk gaat vinden laat staan er een baan mee vindt uiteindelijk. Deze opleiding lijkt mij alleen geschikt voor mensen die er al tijden min of meer hobbymatig mee bezig waren vaak heel jong al. Ik ben heel oud begonnen maar creativiteit was er al als klein kind. Dat is een basis, creativiteit. Daarnaast zou je je eigenlijk al moeten hebben verdiept in bepaalde software en engines etc etc…
    Er zijn zoveel mogelijkheden die gratis zijn die je nu al kunt doen incl. online tutorials die vaak heel goed zijn. Neem Blender, gratis en op bijna iedere pc laptop te installeren en giga veel tutorials online. Daz Studio, Bryce, Hexagon, Meshmixer, alle studenten versies van Autodesk, Quavimator voor animaties, Unreal Engine, ArtRage, Makehuman, jeetje er zijn er zo enorm veel en allemaal bijna gratis of low cost. Vergeet niet Maya kost als ik me goed herinner bijna 4000 euro. Dan zijn er 3D virtuele werelden waar je veel kunt leren, installeer een Opensim Grid en ga daar eens aan de slag of zoek een Grid van een school of universiteit of organisatie en ga daar eens kijken.

    Als je dit nu al niet doet dus hobbymatig en daar nooit interesse in hebt gehad dan moet je er nog eens goed over na denken. Het is nml. niet alleen dat scholen game designers maken en massaal op de arbeidsmarkt dumpen er zijn er al enorm veel in alle leeftijden hobbymatig mee bezig omdat het leuk is, omdat het kan en ook omdat het gratis kan op je laptop na. Je kunt er zelfs al zelfstandig geld mee verdienen maar die zijn er ook al enorm veel. Het moet dus van jongs af aan al je passie zijn wil je er succesvol mee worden. Dat het leuk is ongeacht of je wat met zo’n opleiding kan ben ik het helemaal mee eens ! Ik doe het ook hobbymatig maar verdien er ook wat mee al gaat het me daar dus niet om en ik ben 50 🙂

  129. ik be het niiet met je eens dat alle opleidingen behalve die van het HKU slecht zijn ik vindt de opleiding van universiteit bijvoorbeeld heel goed.

    gr. je moeder

  130. Hey Even een vraagje van iemand van 15 jaar die nu al sinds zijn 8e bezig is met developen, Ik begon met gamemaker ben toen naar unity gegaan en nu ben ik met c++ en directx mijn eigen engine aan het maken.
    Het probleem is alleen dat ik over een jaar een studie moet kiezen, ik heb een game development studie in de buurt gevonden alleen leert die je c# met unity.
    Is het denk je erg saai om die studie te doen aangezien ik al zo lang bezig met met andere talen?

  131. Hallo allemaal,
    Ik ben een leerling in 4 HAVO, N&G.
    Ik wil graag weten wat een Game Art and Design studie nou eigenlijk inhoud. Sinds ik 10 was ben ik al geinteresseert geweest in ontwerpen van mythische karakters, tekenen en vormgeven. Zelf geniet ik er ook van te gamen in goed ontworpen levels en werelden, in mijn vrije tijd spendeer ik daar dus veel tijd aan, waar een WoW thema aan zit. Voornamelijk spreekt Blizzard me aan en ik zou dolgraag een opleiding doen die bij hun Art & Animation of Desings afdeling.
    link 1: http://eu.blizzard.com/en-gb/company/careers/roles/art-animation.html
    link 2: http://eu.blizzard.com/en-gb/company/careers/roles/design.html
    Graag de meningen van experts tips en ook dingen waar ik rekening mee moet houden etc. alsvast bedankt

    Jeroen

  132. Ik weet niet of je het weet, maar in de gamedesign is er wel meer van toepassing dan dat je zegt.

    “Voor een game is de verhouding gameontwerpers staat tot gameprogrammeurs ongeveer 1 staat tot 5-100 (afhankelijk of het een simpele game is of een grote PC game). Dus er is maar plek voor 1 gameontwerper en voor 5 tot 100 programmeurs per game!”

    Dat is wat je zegt maar klopt helemaal niet, voor een game zijn inderdaad veel programmeurs nodig. MAAR er zijn veel vaker meer designers nodig, voor een kleine game zoals je dat zegt, en die ook van de grond word opgebouwd heb je al 5 designers nodig. Laat staan voor grotere projecten. Het geen dat ik me afvraag is of je uberhaubt weet waar je over praat, en maakt even niet uit of je dat wel of niet weet, maar heb je ook research gedaan.

    Er klopt gewoon bijna niks van wat je zegt, gamedesign is een een zeer breed iets en je kunt je specialiseren in dingen, daarom dat games (en dan vooral de grote) meer dan 20 namen hebben van designers.

    Dus voor de volgende keer dat je zoiets post, zoek eerst dingen op voordat je uberhaupt iets op internet zet.

    Duncan

  133. Beste Duncan,
    Wat wil je nu zeggen? Dat er soms games zijn waar er meer dan 1 gamedesigner aan gewerkt hebben (klopt) of dat er games zijn waarbij er -in verhouding- meer gamedesigners dan programmeurs en artists aan gewerkt hebben? Dat laatste klopt niet. Ik ben nog nooit een game tegengekomen waar meer designers voor nodig waren dan programmeurs of game-artists. Soms worden de termen gamedesigner en game-artist wel door elkaar gehaald.

  134. Je moet je voor een opleiding inderdaad goed laten informeren voordat je eraan begint. Ik ben zelf naar open dagen geweest en gevraagd wat het nou precies is wat je er leert.. Ik heb zelf ook een fout gemaakt door het kiezen van een verkeerde opleiding..

    Ik heb zelf uiteindelijk een cursus gevolgd via master it en ben mijn eigen bedrijfje gestart (http://bit.ly/2eCO2ty ). Ik bleef nog wel contact houden met een paar docenten, dat als ik vragen had, ik bij ze terecht kon. Uiteindelijk was ik al met al een half jaar bezig, in plaats van 4 jaar, en heb ik naar mijn idee een betere kwaliteit les gehad dan op het hbo.

  135. Voor alle mensen die een game opleiding progameren willen doen op mbo4 heb je geen goede opleiding die je een baan in de game industrie kan bregen. Echter het is wel een goed begin ik heb op het GLR gezeten bij de opleiding meida/gamedeveloper en je leert er goede basis voor als je wil door studeren. na hbo echter als je na mbo 4 al een baan wil is game development niet de juiste richting voor jou. Voor zover op HBO niveau is de enige echte goede school voor gamedevelopment NHTV. Het is trouwens niet zo dat als je een game development op mbo 4 heb gedaan perse me door moet gaan meer dan de driekwart van me klas ging op hbo een ander progameer opleiding volgen zoals software developer. Ik hoop dat mensen nu wat meer duidelijk heid hebben

    met vriendelijke groet,

    Tim

  136. Als je ergens goed in bent zijn er mogelijkheden genoeg. Het is overigens niet waar dat 1 staat tot 500. In moderne game engines heb je namelijk voor een hoop dingen geen programmeur nodig. Het hangt dus heel erg af van het soort spel en het soort bedrijf waar je voor werkt. Een groot deel van de ontwikkeling voor games voor engines als unreal engine of Cry engine vind plaats in Maya en 3dsmax. Bij EA games is dat overigens niet anders hoor. Die hebben een briljante engine (frostbite). Er is een reden waarom er zo snel zoveel nieuws ontwikkelt wordt. Er is tegenwoordig zoveel herbruikbaar en gestandaardiseerd dat je lang niet overal een programmeur meer voor nodig hebt. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in je artikel. De markt heeft weinig behoefte aan heel veel mensen die er iets van weten. De kwaliteit van die opleidingen kan ik ook niet beoordelen. Tot slot, vergis je niet in de toekomstige toepassingen. Denk aan bijv. Virtual Reality. Wellicht animatie films in VR? Dat is dan precies jouw vakgebied. Dezelfde standaarden. Grofweg dezelfde tools. Dezelfde berekeningen en daarmee dezelfde parameters. Of wat dacht je van Mobile gaming. We staan op het punt van een complete verandering van wat de norm is in mobile gaming. Nu de toestellen krachtig genoeg zijn en verschillende engines productie gereed zijn is dit in volle gang. Ook 3D in de browser staat in de kinderschoenen. Denk eens aan alle zakelijke toepassingen van 3D op het web. Virtuele winkels. Gaming. 3D casino’s. Noem maar op. Dit zal wellicht pas met 5 tot 15 jaar opkomen. Maar reken maar dat het komt. Ook hier geldt dat 3D designers een belangrijk deel zijn van deze innovatie.

    Ik zou zeggen. Er is geen gemakkelijke weg naar succes als je iets kiest waar een hoop mensen van dromen. Maar de kansen zijn er wel degelijk. Heb je een droom? Wacht dan niet op een kans die in je schoot wordt geworpen. Maar creëer je eigen kansen.

  137. Hey,

    Ik zit momenteel in 3 VWO (atheneum) en ik wil graag later ook in de game industrie werken. Ik ben van plan om Graphic Design te studeren, waarschijnlijk in Zwolle. Ik weet niet of dit een slimme keus is, en waar precies ik hiermee terecht kan in de game industrie. Ik zou zelf het liefst met het maken van nieuwe karakters (zoals champion design in League of Legends) of iets in die richting. Als iemand advies heeft over wat ik zou moeten doen, ik hoor het graag!

  138. @jarno

    We kommen heel binnenkort met een nieuwe cursus gameart bij http://www.gameskool.nl. Misschien een idee om om te doen? Dan leer je het vak alvast en kan je kijken wat er allemaal bij komt kijken. Bovendien werk je aan je portfolio, wat soms nodig is voor toelating bij een opleiding.

  139. Hallo, weet iemand of er programmeer of hobby clubs zijn regio Beverwijk/IJmond waar iemand met ervaring op gebied van unity apps en games terecht kan. Waar je met geleikgediende ervaringen kan uitwisselen?

  140. Hallo,
    ik zit op dit moment op 4 VWO en heb al tijdje in gedachten dat werken in de game industrie later misschien iets voor mij is. Ik zit alleen nog altijd te twijfelen of ik meer naar de programmeer richting wil, of juist meer design, ik ben namelijk heel technisch ingesteld, maar tegelijkertijd houd ik er ook van om creatief bezig te zijn zoals tekenen en ontwerpen. Ik zit een beetje klem tussen het feit dat ik als goede programmeur meer kans zou hebben op werk, maar gamedesigner of game-artist mij weer ietsje leuker lijkt. Het liefst zou ik beide willen kunnen, zodat ik meer mogelijkheden heb en altijd nog kan bekijken wat mij het beste ligt.

    Ik zou dus graag willen weten: heb je voor game-artist of designer een diploma nodig van een kunstacademie, of kan ik met een informatica opleiding ook gamedesigner of game-artist worden, zolang ik maar een goed portfolio heb daarvoor?
    Ik hoop dat iemand hier advies over heeft, en mij een beetje kan helpen met dit dilemma.

    1. “heb je voor game-artist of designer een diploma nodig van een kunstacademie, of kan ik met een informatica opleiding ook gamedesigner of game-artist worden, zolang ik maar een goed portfolio heb daarvoor?”

      Nee. Ik hou het kort: Een portfolio > diploma. Bijna elke art gerelateerde school is meer voor netwerking en motivatie. Als je btw veel wilt gaan verdienen dan moet je niet voor de game-industrie gaan. Als programmeur verdien je het meest. Hiermee kun je veel richtingen op.
      Als game-artist verdien je weinig, maar je wordt ook geen game-artist om veel geld te verdienen. Je doet het voor de passie.

      Combineer deze twee en je krijgt de technical-artist > dit is op het moment niet erg populair maar veel vraag naar.

    2. “heb je voor game-artist of designer een diploma nodig van een kunstacademie, of kan ik met een informatica opleiding ook gamedesigner of game-artist worden, zolang ik maar een goed portfolio heb daarvoor?”

      Nee. Ik hou het kort: Een portfolio > diploma. Bijna elke art gerelateerde school is meer voor netwerking en motivatie. Als je btw veel wilt gaan verdienen dan moet je niet voor de game-industrie gaan. Als programmeur verdien je het meest. Hiermee kun je veel richtingen op.
      Als game-artist verdien je weinig, maar je wordt ook geen game-artist om veel geld te verdienen. Je doet het voor de passie.

      Combineer deze twee en je krijgt de technical-artist > dit is op het moment niet erg populair maar veel vraag naar.

  141. Bezoekers die hier komen zijn opzoek naar concrete informatie m.b.t. hun interesses en de arbeidsmarkt kansen.
    Als een pas afgestuurde van de Mediatechnologie HBO opleiding op de Hogeschool Rotterdam kan ik wel wat informatie delen.

    Werken in de game industrie is loodzwaar en de concurrentie is moordend. Nederland in het bijzonder bevat niet al te veel gamestudio’s. Je maakt meer kans in het buitenland helaas. Dat gezegd, de hoofdmoot van de afgestudeerde van gameopleidingen kunnen (en gaan) ook aan de slag bij andere software bedrijven. Hoe zit het met de arbeidsmarkt kansen? Dat zit als programmeur wel goed. Er is een tekort aan ICT personeel en als je kan programmeren dan kan je makkelijk overswitchen naar een softwarebedrijf. Een 3D (CAD) designer of een 2D artist hebben een stuk minder kans. De concurrentie daarvoor is erg hoog en je moet heel goed zijn wil je daar een vaste baan in vinden. Men moet niet vergeten dat het ook mogelijk is om aan de slag te gaan in de serious games industrie die een stuk groter is dan de games industrie in Nederland. Zelf ben ik een eigen serious game bedrijf begonnen in virtual, augmented en mixed reality. ( https://www.vr-software.nl ). Dit loopt lekker ook omdat het nieuwe technologie is maar waar wel game-elementen in worden gebruikt. Een tip, leer te werken met Unity3D en Unreal Engine!

    Een opleiding geeft je alleen een schop onder de kont maar alles wat je daar leert kan je thuis ook leren en veel sneller mocht je de discipline ervoor kunnen opbrengen.
    Heb je meer vragen over de game-industrie of de Mediatechnologie opleiding op de HR Rotterdam. Stuur me maar een berichtje via LinkedIn https://www.linkedin.com/in/daneytimmers/

  142. En wat vind je dan van de opleiding gametechnologie aan de universiteit van Utrecht? Voor het bedenken en ontwikkelen van games?

  143. Ik ben benieuwd hoe het er nu voor staat met de game opleidingen en de kansen op een baan. Ik denk dat dit best wel veranderd is? Heb je goede kansen als game artist of kun je beter de development kant opgaan? Of is animation design beter? Ik zou het liefste echt de creatieve kant op willen, maar wil wel een goede kans op een baan. Programmeren vind ik ook leuk. Ik vind het erg lastig een keuze te maken. Wie heeft advies? Bedankt alvast!

    1. Werk voor programmeurs is prima en ja kan ook altijd buiten de gamewereld terecht bijvoorbeeld in de wereld van AI of VR. Werk voor game artist en animators is er bijna niet.

  144. Het ding is dat als je game design/game artist wilt worden je hier een prima opleiding voor kunt doen alleen in Nederland is hier weinig werk voor is. Daarnaast zeggen mensen dat het later niet veel geld oplevert, dit is niet geheel waar. Hoewel je in het begin waarschijnlijk niet zo veel zal krijgen, zou je na een aantal jaar ervaring steeds meer gaan verdienen. Dit geld in principe voor elke branche (hoe meer ervaring en expertise, hoe meer geld.) Ook heb ik zelf ervaren dat het eigenlijk veel makkelijker is om programmeur te worden dan game artist. Programmeren is in mijn ervaring erg simpel en het is in principe code leren. (geen bash naar de mensen die programmeren) Hoewel je als Artist echt verstand moet hebben van zoveel dingen zoals texture maps, lighting environment, Maya, Substance painter, Zbrush, UV (unwrapping) en zo veel meer. Zou je liever tegenwoordig een 2008 spel spelen met slechte graphics of een 2020 spel met super goede graphics en slechte code?

    Dit is zijn ervaringen en ondervinding…. laat maar weten wat je denk of waar je het eens of oneens mee bent. 😀

    1. Dag Jim,
      In heel veel dingen heb je gelijk, ik denk dat Dhr. Wouter ook wat meer het hier heeft of het echte programmeren van games/engines. Klopt hier is wiskunde voor nodig, maar de meeste mensen hier willen de Design kant op. En hier is dus eigenlijk GEEN wiskunde voor nodig. Ik werk vroeger helemaal gek van leraren die zijden dat je wiskunde nodig hebt voor Game Design/Art. Nu ik zelf al 7 jaar in deze branche werk ben ik daar echt achter gekomen dat je dat niet nodig hebt. Er zou wel wat meer duidelijkheid moeten komen over Game Design en Game Art, dit zijn twee hele verschillende dingen. Hier onder heb ik een link voor degene die geïnteresseerd zijn in het verschil tussen deze twee begrippen, het is wel in het Engels maar ik neem aan dat de meeste mensen van deze site wel Engels kunnen:
      https://aie.edu.au/articles/the-difference-between-game-art-and-design-and-why-you-need-to-know/

      De meeste grote game Studio’s maken ook gebruik van Unreal engine of Unity. Het is dus vaak ook helemaal niet nodig om zelf een engine te maken, maar volgensmij heeft Dhr. Wouter dit niet helemaal door. Ik vind ook dat de naam van de site eigenlijk veranderd zou moeten worden, want veel mensen schrikken door deze titel en gaan toch twijfelen terwijl hier helemaal geen twijfel over nodig is. Ook is het een post van 2008 en is dus helemaal niet relevant meer. Er is veel gebeurd sinds 2008, in 2008 waren er namelijk nog games met totale aardappel graphics en nu kun je als Game Designer (Artist) echt het verschil maken tussen een goede en slechte game. Je kunt in de Game Design juist je creatieve kunsten laten zien hoewel dit met programmeren erg lastig is.

  145. Hallo ik ben een succesvolle gamedevolloper met 1,5 miljoen spelers en ik kan dit bevestigen ik werk grotendeels op roblox en en er is een heel groot terkort aan scripters maar een overbod aan game designers

  146. Goedenavond Wouter,
    Begrijp ik het goed; zonder wiskunde géén game designer?
    Mijn dochter is nl. na 3jr VWO met wiskunde, op Havo4 en 5 verder gegaan met C&M zonder wiskunde.
    Ze zou graag volgend jaar op HKU game art gaan doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *