Interview met een gamedesigner

Gamedesign is in, veel jongeren dromen van een carrière in de game-industrie. Ik merk het, heel vaak krijg ik mailtjes van (meestal) jongens die mij willen interviewen voor een werkstuk over games. Omdat ik ze graag allemaal te woord zou staan, omdat ik veel te weinig tijd heb en omdat ze over het algemeen steeds dezelfde vragen stellen, hierbij een compilatie van de meest voorkomende vragen (voor een ieder die een werkstuk wil maken over games. Niet vergeten de bron te vermelden: www.wouterbaars.net/blog)

1. Hoe maak je een game?

Om een game te maken heb je eigenlijk een paar verschillende disciplines nodig: gamedesign, grafisch design, programmeren en geluid. Gamedesign is het idee van het spel, de spelregels en de manier waarop het spel werkt. Grafisch design is alles wat getekend wordt, de animaties, 3d werelden, achtergronden. Alle plaatjes dus. Het programmeren is het stoeien met variabelen, een programmeertaal. Zeg maar de techniek. En tenslotte heb je nog goede geluiden en muziek nodig. Oh ja in de meeste moderne games zit ook een verhaal verweven, dus dat zou je ook nog tot de disciplines kunnen rekenen: een gameverhaal bedenken en schrijven.

2. Hoe word je een gamedesigner?

Sinds kort zijn er scholen voor in Nederland. Op www.gamesmaken.startpagina.nl heb ik een lijstje van opleidingen waar je gamedesign kunt leren. Onder andere de HKU is er in gespecialiseerd. Sommige scholen leggen meer nadruk op programmeren, andere meer op grafisch ontwerp (bv 3d. modelleren) en andere vooral op het bedenken van de spelregels (gamedesign).

3. Waar moet je op letten als je kiest voor een game opleiding?

Allereerst moet je voor jezelf beslissen of je een ideeën persoon bent, een grafisch wonder (tekenaar) of meer technisch ingesteld (gameprogrammeur). Als je dan echt in de game-industrie wilt gaan werken, kies dan voor een opleiding die dat exclusief doet. Er zijn nu namelijk veel opleidingen die ‘iets’ met gaming doen. Bijvoorbeeld algemene ‘internet-management-design’ opleidingen die een paar vakken over gaming hebben. Dat staat hip in de folder en het lokt veel studenten maarals je zo’n opleiding doet ben je veel te breed opgeleid en daar zit niemand op te wachten. De industrie wil specialisten. (Je begrijpt dat dit mijn onbescheiden mening is). Misschien is het een idee om eerst een algemene cursus game designer te doen, zodat je alle onderdelen van gamedevelopment leert (kan al vanaf 24 jaar)

4. Wat moet je kunnen als gamedesigner?

De gamedesigner is diegene die met het idee van de game komt en het ontwerp van de spelregels. Ik denk dus dat het belangrijk is dat je iemand bent met veel ideeën en dat je die ideeën kunt vertalen in spelletjes. Was jij diegene die op het schoolplein variaties bedacht van verstoppertje of trefbal, dan zit er misschien wel een gamedesigner in je. Verder is een uitgebreide algemene ontwikkeling nodig. Games zijn een soort afspiegeling van de werkelijkheid en dus is het handig als je veel weet van dingen als economie, wiskunde, geschiedenis, biologie, natuurkunde, psychologie, enz. Kijk maar naar een game als civilization: onder de motorkap zit een uitgebreid economisch model en zit een groot deel van de menselijke geschiedenis verwerkt. In nagenoeg elke shooter zit een phyiscs engine (natuurkunde). In de nieuwe game van Will Wright, Spore, zit de hele evolutie verwerkt (Biologie). In een game als de Sims zit heel veel psychologie verwerkt. Ik heb mijn gymnasium niet afgemaakt, maar ik ben blij dat ik dat een paar jaar gedaan heb. In veel games zitten verwijzingen naar de klassieke verhalen (o.a. Myst, Ages of Mythology, civilization, Heroes of might and magic). Ik denk verder dat je wel een beetje moet kunnen programmeren. Het is handig als je tenminste een scripttaal als basic, actionscript, Python of Lingo beheerst. Ten slotte moet je goed zijn in Engels, want de meeste gamebedrijven zitten in Amerika. Alhoewel in Japan of Zuid Korea zit nog veeeeeel meer gameindustrie. Dus als je echt een topper wilt worden: Koreaans leren en daar heen gaan voor je studie.

5. Welke programma’s worden gebruikt voor grafisch design (o.a. 3d) van games?

De meest gebruikte grafische programma’s zijn: photoshop, illustrator voor 2d. Voor 3d Studio Max en Maya. Als je hobbymatig gamesplaatjes wilt maken zou ik kijken naar de Gimp en naar Blender. Blender zie ik nog wel eens gebruikt worden door commerciële studio’s in de toekomst. Het kan nagenoeg net zoveel als Studio Max en kost veel minder (het is namelijk gratis).

6. Kan je rijk worden van het maken van games?

Ja en nee. Het is net zoiets als popmuziek denk ik. Sommige ‘hits’ worden wel tientallen miljoenen keer verkocht. Als je dan als gamedesigner een halve euro per exemplaar krijgt, loop je wel binnen. Maar dat zijn natuurlijk maar heel weinig mensen die dat gebeurt, de kans is klein. Je kan het natuurlijk ook op een andere manier proberen via een webgame, maar echt rijk….ik denk eigenlijk dat als je zeker wilt zijn van een goed betaalde baan later dat je energie-expert moet worden of water expert…of boer!

7. Welke games vindt je zelf leuk?

Ik hou wel van shooters (Unreal tournament, return to castle wolfenstein, Battlefield), Heroes of might and magic, Civilazation, Starcraft, Tower defense en veel klassiekers zoals River raid, Lemmings, Bomberman.

8. Hoeveel games heb je zelf gemaakt?

Pfoe, een stuk of 8 denk ik. De meeste vroeger op een Philips p2000T computer. Ik maakte dan variaties op Snake, Moonlander, schietende cowboys, taal- en aardrijkskunde spelletjes. Dat deed ik samen met een vriend en toen deden we alles zelf het grafisch ontwerp, het spelontwerp (veel jatwerk natuurlijk) en het programmeren. Nu werk ik eigenlijk altijd in wat grotere teams en doe ik alleen nog het spelontwerp. Recente ontwerpen van me zijn een game over SOA, eigenlijk bedoeld als voorbeeld wat je met gamemaker kan doen en Sharkworldeen projectmanagement game die ik samen met Ranj heb ontworpen.

9. Welke programma’s worden gebruikt voor het maken van een game?

Zie: www.gamesmaken.startpagina.nl

10. Welke programmeertaal moet je kunnen als gameprogrammeur?

Console en PC games worden meestal in C++ geschreven. Webgames worden vaak geschreven in actionscript (Flash en Director), Lingo (Director) of java. Binnen een game wordt ook vaak gescript in Lua of Python. De engine is dan in C++ geschreven maar de acties in het spel worden in deze scripttalen geschreven.

11. Hoe kan ik leren programmeren?

Als je nog niets weet, begin met gamemaker. Het lijkt wellicht wat simpel maar je leert er heel snel de structuur van games programmeren door. Leer dan GML, de scripttaal in gamemaker en ga vandaar verder naar wat complexere talen.

12. Kan je met gamemaker een webgame maken?

Nee, daarvoor moet je met Flash, Director of Java werken. Er zijn nog een paar mogelijkheden zoals Virtools of Unity maar dat komt niet zo vaak voor.

13. Hoeveel werk is het om een game te maken?

Een kleine game kost je toch snel een maand of twee drie. De grote games voor consoles en PC is een paar jaar werk voor een man of 30 tot 100.

14. Hoe kom je aan je ideeën?

Ehh…geen idee 😉

15. Wat is het belangrijkste van een game?

Ik vind goede spelregels het allerbelangrijkste, belangrijker dan mooie graphics. Het spel moet een paar interessante uitdagingen hebben (zo snel mogelijk de overkant bereiken terwijl je beschoten wordt, zo rijk mogelijk worden, op een zo sierlijk mogelijke wijze met je skateboard een flipflop uitvoeren, enzovoort). Ik moet het zelf vooral erg leuk vinden om te spelen. Probeer gewoon van alles uit en kijk of het werkt.

Zo, hierbij een kort interview met mezelf. Mocht je nog meer vragen hebben voor je werkstuk, mail me dan, dan zet ik de antwoorden erbij. Kijk ook verder op mijn website en mijn weblog, daar vind je nog meer informatie over gamedesign, games maken en aanverwante zaken.

gamedesign cursus

Gamedesign cursus (advertentie)

33 thoughts on “Interview met een gamedesigner”

 1. Ik ben met een werkstuk bezig over gamedesigners. Weet jij of er genoeg werkgelegenheid is in deze gameindustrie in Nederland?

 2. Hallo,
  Dankjewel voor deze informtie,
  maar ik had even een vraag.
  Je hoeft toch niet persé Koreaans te leren?
  Want wat ik misschien wil doen is naar Engeland bij
  Eidos gaan werken. Wat misschien wel niets wordt.
  Maar een van mijn belangrijkste vragen. Wat houd een Gamedesiger eigelijk in?

  Groetjes Cynthia

 3. @Cynthia,
  Je hoeft niet per sé Koreaans te leren, er zijn genoeg vacatures voor mensen die geen Koreaans kunnen. Zoals al in het artikel vermeld wordt is een gamedesigner degene die met het idee van de game komt en het ontwerp van de spelregels.

 4. @ ingiltere,
  Welke onderwerp bedoel je precies? Over gamedesigners of hoe je een game kan maken in het algemeen. Deze vragen zul je vast wel ook in andere talen kunnen vinden.

 5. hallo ik wil later in de game industrie gaan werken, zou je mischien een rijtje willen maken met alle mogelijkheden die met de gameindustrie te maken hebt

  (bijv. game designer, level designer en zo)

 6. oja ik wil graag naar Nintendo, Atari, EA Games of zoiets

  jammer genoeg moet ik nog wel 6 jaar wachten voor dat ik eindelijk een opleiding kan doen

  🙁 ;(

  maar gelukkig kan ik nog games met gamemaker 7.0 pro maken

  🙂 😉

 7. Ik doe dit voor mijn school interview
  1.Wat houdt het beroep in?
  2.Welke studies heb je gevolgd?
  3.Waarom koos je voor dit beroep?
  4.waar?
  5.Welke gezondheidzorgen spelen een rol?
  6.Wat zijn de voor-ennedelen?
  7.welke talenten heb je nodig?
  8.waneer werk je?
  9.Als je overuren doet verdien je dan iets?

 8. 1. Heel veel nadenken en uitproberen om zo tot een leuk/interessant nieuw spel te komen. Soms maken we ook prototypes gewoon met pen en papier.
  2. Technische bedrijfskunde en vooropleiding conservatorium en een aantal cursussen op gebied van multimedia (html, photoshop, director, enz.). Ik heb mezelf leren programmeren uit boekjes (en ik heb het ook een beetje op de TUE gehad).
  3. Omdat ik op een gegeven moment dacht: “wat vond ik eigenlijk ook alweer leuk?” en toen kwam ik uit op mijn oude hobby games maken.
  4. Op mijn kantoor in Amsterdam (maar het kan overal met een laptop)
  5. De hele dag achter de computer zitten is niet zo gezond.
  6. Voordelen: je mag allemaal nieuwe dingen verzinnen. Nadelen: het is niet altijd makkelijk om je geld er mee te verdienen.
  7. Je moet veel ideeën hebben, een beetje technisch zijn, creatief en je moet modellen kunnen maken van spellen
  8. zoveel mogelijk gewoon overdag
  9. ik ben freelancer, dus ik krijg alleen maar geld als ik iets verkoop (een opdracht doe voor iemand anders).

 9. ik moet een interview houden voor mijn school kan iemand deze vragen beantwoorden?

  1. Waarom begon je met het maken van spellen?
  2. Wat vind je het leukst aan het maken van spellen?
  3. Wat is het moeilijkste wat je voor dit vak hebt moeten doen of hebt gedaan?
  4. Wat vind jij van je fans of de community voor jouw soort spellen?
  5. Heb jij wel eens een spel moeten maken die je eigenlijk niet wilde maken?
  6. Wanneer begon je je echt te interesseren voor spellen?
  7. Wat vind je de grootste verschil in het maken van games in vergelijking met vroeger?
  8. Vind jij dat je soms te hard of te lang moet werken om iets af te maken?
  9. Vind jij dat je verantwoordelijk bent voor het op tijd uitbrengen van een spel?
  10. Wat is jouw aandeel in het maken van een spel?
  11. Welke spellen heb je al allemaal gemaakt?
  12. Wat vind jij het beste spel van alle spellen die je tot nu toe hebt gemaakt?
  13. Laat jouw baas je ook inbreng hebben in het maken van een spel?
  14. Wat vind jij het moeilijkste aan het maken van een spel?

 10. Hallo Wouter,

  Ik ben David en ik zit op het ccz. Voor school moeten wij iemand interviewen die onzen droom baan uitoefent.
  Zou u een paar vragen willen beantwoorden?

  1. Hoeveel games heb je gemaakt?
  2. Welke game vond jij het leukst?
  3. Wat voor soort game heb je gemaakt?
  4. Hoeveel verdien je per game?
  5.Heb je ooit een game van iemand anders bespeelt en zo ja en welke game was het?
  6. Hoe lang ben je met 1 game bezig?
  7. Heb je ooit een prijs gegeven?
  8. Hoe oud was je toen je je eerste game had gemaakt?
  9. Wie had je geïnspireerd?
  10. Welke vaardigheden heb je nodig?

  Alvast bedankt,

  Groetjes David kassing

 11. Hallo ik ben kyander en ik heb een paar vragen voor je nodig voor school
  Mag ik u interview?

  1Wat is het leuksten aan je werk?
  2Wat verdient je?
  3Wat is het leukste dat je ooit heb gedaan?
  4Wat is re delanrijk in je werk?
  5 hoeveel uren maak je?
  6Wat is er stom aan je werk?
  7Met wie werk je?
  8 waarom heb je dit beroep gekozen?
  9Welken opleiding hep je nodig?
  10Welken school hep je gezeten?

  Alvast bedankt,

  Groetjes kyander,

 12. Wat is het vraag en aanbod bij het beroep Game developer?
  Wat zijn de verschillende functies bij Game developer?
  Wat verdient een Game developer?
  Hoe zwaar is het werk van een Game developer?
  Wat is er leuk en wat is er niet leuk aan een Game developer zijn?
  Heb je veel vrije tijd als Game developer?
  Is een Game developer altijd bezig met games maken/spelen?
  Welke opleiding is er nodig voor het zijn van een Game developer?
  Waar is de opleiding van Game developer?
  Hoelang duurt de opleiding van een Game developer?

 13. ik wil ook graag game designer worden, maar hoe hoog moet je daar voor scoren bv havo vwo of vmbo. en hoe breng je ze bij de app store.

 14. Hoe hoog moet je scoren voor de Cito om game designer te worden havo, vwo of vmbo. hoe breng je zo game op de app store

  1. Beste Roos,

   Volgens mij maakt CITO voor gamedesign niet uit. Je hebt wel een CITO score nodig om bv een havo of vwo advies te krijgen. Vraag het voor de zekerheid bij de scholen zelf na.

   Groet,

   Wouter

 15. ik droom al lang van een baan zoals dat maar ik doe kader dus ik ben er eigenlijk te dom voor toch???

  1. Hoi Neal,
   Ik zou je niet laten ontmoedigen. Begin gewoon ergens met het te leren. Gamemaker is een perfecte tool om gamedesign mee te leren. Zoek een cursus, online tutorials of een geschikt boek en ga je games maken. Kijk maar eens hoe ver je komt in een paar maanden tijd.

 16. Hoi wouter ik ben anwar ben 19 jaar al bijna 20 en ik ben bezig met een game de disigne dus ik ben nu een verhaal aan het schrijfen waar het over gaat en de spelregels ben ik ook nu mee bezig maar ik heb een probleem ik heb geen flauw idee hoe ik een game maak daarom vraag ik het aan u hoe heeft u eerste game gemaakt ik wil wel een kort stukje zeggen waar mijn gamer over gaat : het gaat over 2 jongens die op een planeet zixtron zitten en ze gaan op een dag naar een leeg staand fabriek en ze lopen de trap op en zien een ijzeren bak staan met allemaal draaden : ik hoop dat u dat den goede stuk vindt natuurlijk is die verhaal nog langer maar ik vertel het begin stuk aan u ben bang als ik de hele verhaal zeg dat die gestolen word maar kunt u mij beschien tips geven hoe ik mijn eerste game aan iemand kan laten lezen en die mij beschien wilt helpen met mij game de ontwerpen en nog een fijne avond hoop snel van u de horen de krijgen

 17. Hallo Wouter

  Ik had een vraag ik moet voor nederlands meteen een werkstuk maken over een speciale beroep of hobby ik doe dit dus over games en alles wat daarmee te maken heeft ik weet dat het een beroep is maar ik moet 10 hoofdstukken maken en ik ben bang of ik wel genoeg info heb hiervoor op deze pagina

  Xxx cheyanne game fan ❤️

 18. Hoi wouter ik ben anwar ben 19 jaar al bijna 20 en ik ben bezig met een game de disigne dus ik ben nu een verhaal aan het schrijfen waar het over gaat en de spelregels ben ik ook nu mee bezig maar ik heb een probleem ik heb geen flauw idee hoe ik een game maak daarom vraag ik het aan u hoe heeft u eerste game gemaakt ik wil wel een kort stukje zeggen waar mijn gamer over gaat : het gaat over 2 jongens die op een planeet zixtron zitten en ze gaan op een dag naar een leeg staand fabriek en ze lopen de trap op en zien een ijzeren bak staan met allemaal draaden : ik hoop dat u dat den goede stuk vindt natuurlijk is die verhaal nog langer maar ik vertel het begin stuk aan u ben bang als ik de hele verhaal zeg dat die gestolen word maar kunt u mij beschien tips geven hoe ik mijn eerste game aan iemand kan laten lezen en die mij beschien wilt helpen met mij game de ontwerpen en nog een fijne avond hoop snel van u de horen de krijgen

 19. hallo ik moet ook een werkstuk maken en doe het over game designer weet misschien nog een onderwerp ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *